Przepis na ciasto salceson krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny. Ponownie miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Mieszankę przesiewamy przez sitko do masy z jajkami. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Pod koniec dodajemy pokrojone jabłka oraz pokruszone orzechy. Ponownie mieszamy całość.

Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C.

Ciasto salceson pokrojone
Ciasto salceson
Koszt przygotowania dania
13.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
303 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
86

Ciasto salceson - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście salceson

Pyszne ciasto salceson to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jabłek, orzechów i kakao jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto salceson? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na małe kawałki. Następnie jajka z cukrem ubijamy na gładką i puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki. PaQAXZonownie miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszankę przesiewamy do miski z jajkami. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się produktów. Pod koniec dodajemy pokrojone jabłka oraz pokruszone orzechy. Ponownie mieszamy składniki. Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis na ciasto salceson z jabłkami i orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Placek z dodatkami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Mała blacha wypieku może być również przygotowana ze śliwkami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta salceson

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
252.70 kcal
303.24 kcal
Białko
5.07 g
6.09 g
Fenyloalanina
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jajko, kakao 16% (proszek).
czytaj dalej

Węglowodany w cieście salceson

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
33.76 g
40.51 g
Węglowodany przyswajalne
31.60 g
37.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.16 g
2.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
11.50 g
13.80 g
Tłuszcze nasycone
1.80 g
2.16 g
Tłuszcze nienasycone
9.70 g
11.64 g
Cholesterol
56.47 mg
67.76 mg

Witaminy w przepisie na ciasto salceson

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
25.18 µg (mcg)
30.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
24.11 µg (mcg)
28.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.30 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
44.64 µg (mcg)
53.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
9.05 µg (mcg)
10.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto salceson

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
25.61 mg
30.73 mg
Potas
122.73 mg
147.28 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
27.36 mg
32.83 mg
Fosfor
77.12 mg
92.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
23.01 mg
27.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
1.97 mg
2.37 mg
Cynk
0.58 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta salceson 86
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście salceson

Lista alergenów dla ciasta salceson przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta salceson

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 lyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na ciasto salceson
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób