Ciasto z mleka w proszku

Opublikowano: 27.01.2022 r., 19:04 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mleka w proszku na desce
Ciasto z mleka w proszku
Czekoladowe ciasto z mleka w proszku to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 45 min
441 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko w proszku (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 7 łyżek (70 g)
  • Herbatniki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, blaszka do pieczenia, szpatułka

Przepis na ciasto z mleka w proszku krok po kroku

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki.

Wlej wodę do garnka (1/2 szklanki) oraz dodaj masło i cukier. Całość zagotuj, a cukier powinien się rozpuścić.

Garnek zdejmij z palnika. Dodaj mleko w proszku i kakao. Całość energicznie mieszaj do połączenia się składników.

Pod koniec dodaj herbatniki i ponownie całość zamieszaj. Masę przelej do blaszki.

Gotowe ciasto odstaw do lodówki, aby zastygło.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z mleka w proszku

Pyszne ciasto z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem herbatników jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z mleka w proszku? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Następnie do garnka wlewamy ½ szklankę wody oraz dodajemy masło i cukier. Całość należy zagotować, a cukier powinien się rozpuścić. Garnek zestawiamy z palnika i dodajemy do niego mleko w proszku oraz kakao. Składniki energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy herbatniki. Ponowie mieszamy. Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto wkładamy do lodówki celem zastygnięcia.

Przepis na ciasto z mleka w proszku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.

Masa z mleka w proszku z dodatkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście z mleka w proszku

Lista alergenów dla ciasta z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze ciasta z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
441.08
441.08
Białko (g)
15.40
15.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
54.52
54.52
Węglowodany przyswajalne (g)
50.13
50.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.38
4.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.99
18.99
Tłuszcze nasycone (g)
11.75
11.75
Tłuszcze nienasycone (g)
7.24
7.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.28
6.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
0.97
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.56
40.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
398.76
398.76
Potas (mg)
773.53
773.53
Wapń (mg)
529.50
529.50
Żelazo (mg)
1.44
1.44
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mleka w proszku 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mleka w proszku

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Koszt składników
27.50