Przepis na ciasto bezglutenowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, aromat migdałowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, sitko, rondelek

Olej kokosowy rozpuść w małym rondelku.

Banany rozgnieć widelcem.

Jajka ubij z cukrem na gładką masę. Dodawaj małymi porcjami rozpuszczony olej, tak by powstała jednolita masa. Gdy składniki się połączą wlej mleko i dodaj banany. Wlej ocet. Rozmieszaj mikserem.

Do masy przesiej mąki, kakao, proszek i sodę. Dodaj olejek migdałowy i wymieszaj łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Ciasto bezglutenowe pokrojone na kawałki i udekorowane owocami.
ciasto bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
11.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
247 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
65

Ciasto bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście bezglutenowym

Ciasto bezglutenowe to świetna propozycja dla osób z alergią na to białko, ale nie tylko. Ten wypiek jest tak smaczny, że na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto tylko go spróbuje. Zrobienie idealnego ciasta na mące bez glutenu jest prawdziwym wyzwaniem. Dlatego, że większość kombinacji nie rośnie odpowiednio, ale także po prostu rozpada się w czasie wypieku. Stworzenie własnej mieszanki może być nieco pracochłonne i kłopotliwe, jednak z tym przepisem przekonasz się, że pyszne ciasto bezglutenowe może być proste, szybkie i tanie.

Przepis na ciasto bezglutenowe ​nie tylko pozwala osobom z nietolerancją lub alergią na to białko cieszyć się smacznymi domowymi wypiekami, ale również pozwala stworzyć wspaniały deser. Do jego przygotowania używa się tylko kilku produktów, przy czym każdy z nich jest łatwo dostępny. Bazę stanowią mąka owsiana bezglutenowa, którą łatwo dostać w każdym sklepie na dziale ze zdrową żywnością. W tym wydaniu używa się mąki pełnoziarnistej, która ma większą ilość błonnika, za to dużo mniejszy indeks glikemiczny, co na pewno przypadnie do gustu osobom z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż takie słodkości są dobre również dla nich. Drugą mąką, której się używa jest mąka gryczana. Warto wybrać taką zrobioną z białej kaszy gryczanej, która charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i aromatem, ma to ogromne znacznie, zwłaszcza w słodkich wypiekach. Ciasto robi się w piekarniku w dosłownie kilka chwil, dlatego na pewno spodoba się również osobom, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni.

Całość robi się z mąki bezglutenowej, ale wciąż smakuje naprawdę fantastycznie. To ze względu na spory dodatek czekolady. Duża ilość kakao wzbogaca cały wypiek. To dobra alternatywa dla brownie. W tej opcji rośnie jednak nieco bardziej i jest pyszne, a także puszyste. To dobre ciasto dla wszystkich, którzy muszą używać mąk bez glutenu. Wszyscy, którzy tylko go spróbują na pewno stwierdzą, że to najlepsze ciasto czekoladowe. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić ciasto bezglutenowe w prosty sposób.

Wartości odżywcze ciasta bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(106g)
Energia (kalorie)
233.09 kcal
247.08 kcal
Białko
6.55 g
6.94 g

Węglowodany w cieście bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(106g)
Węglowodany
31.49 g
33.38 g
Węglowodany przyswajalne
27.09 g
28.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.40 g
4.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(106g)
Tłuszcz
10.75 g
11.39 g
Tłuszcze nasycone
8.19 g
8.68 g
Tłuszcze nienasycone
2.56 g
2.71 g
Tłuszcze jednonasycone
1.65 g
1.75 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
0.96 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
40.19 mg
42.60 mg

Witaminy w przepisie na ciasto bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(106g)
Witamina A
36.53 µg (mcg)
38.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina C
1.97 mg
2.09 mg
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.19 mg
Retinol
35.91 µg (mcg)
38.06 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.28 mg
Niacyna
0.96 mg
1.02 mg
Foliany
20.64 µg (mcg)
21.88 µg (mcg)
Beta karoten
6.06 µg (mcg)
6.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(106g)
Sód
52.51 mg
55.66 mg
Potas
371.50 mg
393.79 mg
Wapń
72.46 mg
76.81 mg
Fosfor
208.09 mg
220.58 mg
Magnez
77.57 mg
82.22 mg
Żelazo
1.94 mg
2.06 mg
Cynk
1.34 mg
1.42 mg
Miedź
0.34 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bezglutenowego 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Cena przygotowania ciasta bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
220 g
2 szt
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
1.47
Za 220 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Ocet jabłkowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Olej kokosowy
75 ml
3 łyżki
9.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.35
Za 75 ml
Mąka gryczana
75 g
1/2 szklanki
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
150 g
1 szklanka
9.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
2 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka (bezglutenowy)
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Koszt składników
59.20
Jak oceniasz przepis na ciasto bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.1% osób