Śledzie marynowane w oleju na wigilię
- Filety śledziowe solone (600 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pomarańcza - 1 mała sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na śledzie marynowane w oleju na wigilię krok po kroku
Śledzie pokrój w mniejsze kawałki.
Pomarańcze pokrój w plastry.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Poszatkuj natkę pietruszki.
W słoiku umieść śledzie, plastry pomarańczy oraz olej rzepakowy.
Wymieszaj delikatnie.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz oraz natkę pietruszki.
Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na jeden dzień.
Śledzie podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi marynowanych w oleju na wigilię
Śledzie marynowane w oleju na wigilię to bardzo dobry pomysł na pyszne danie podczas świąt. Tradycja wigilijna zabrania spożywania mięsa, co jest doskonałą okazją na spożywanie ryb w większej ilości. Ryby są bardzo zdrowe i zawierają dużą ilość białka. Przepis na śledzie marynowane w oleju na wigilię jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia śledzi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, cebula, goździki, pomarańcza, olej rzepakowy, natka pietruszki, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak zrobić śledzie marynowane w oleju na wigilię? Śledzie pokrój w mniejsze kawałki. Pomarańcze pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Poszatkuj natkę pietruszki. W słoiku umieść śledzie, plastry pomarańczy oraz olej rzepakowy. Wymieszaj delikatnie. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz oraz natkę pietruszki. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na jeden dzień. Śledzie podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszne śledzie idealnie sprawdzą się na święta. Smaczne śledzie w marynacie przechowywać można przez ponad tydzień. Śledzie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Śledzie solone można zamienić na te w occie. Mają one delikatniejszą konsystencję i są mniej słone.
Alergeny w śledziach marynowanych w oleju na wigilię
Lista alergenów dla śledzi marynowanych w oleju na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
Wartości odżywcze śledzi marynowanych w oleju na wigilię
Śledzie marynowane w oleju na wigilię to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Śledzie są niskokaloryczne i sprawdzą się idealnie w diecie redukcyjnej. Śledzie są bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.