Sernik wegański

Opublikowano: 31.10.2021 r., 13:49 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki sernika wegańskiego na desce
Sernik wegański
Sernik wegański to propozycja ciasta bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego. Kremowy, delikatny i wyśmienity w smaku sernik wegański jest perfekcyjnym zamiennikiem tego tradycyjnego.
Przygotowanie 1440 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 20 min
285 kcal
Kcal w porcji
117 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Płatki owsiane - 2 szklanki (220 g)
  • Czekolada deserowa - 2 tabliczki czekolady bez cukru (wegańska) (200 g)
  • Mleko owsiane - 4 szklanki (1000 ml)
  • Orzechy nerkowca - 3 garście (60 g)
  • Kasza jaglana - 1 szklanka (180 g)
  • Olej kokosowy - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, miska, tortownica 24 cm

Przepis na sernik wegański krok po kroku

Namocz w wodzie orzechy nerkowca na całą noc.

Kaszę jaglaną ugotuj przez 15 minut w napoju owsianym niesłodzonym w 3 szklankach mleka z dodatkiem laski wanilii.

Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy i ksylitol.

Do kaszy dodaj namoczone nerkowce i zblenduj na gładko. Pozostaw do wystudzenia.

W garnku rozpuść 1 tabliczkę czekolady z 0,5 szklanki mleka. Dodaj płatki owsiane, wymieszaj dokładnie i przełóż na dno formy. Wyrównaj i włóż do lodówki.

Wystudzoną masę nałóż na spód.

Z drugiej tabliczki czekolady i 0,5 szklanki napoju owsianego możesz przygotować polewę.

Pozostaw na całą noc w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sernik wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat sernika wegańskiego

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. W miarę z upływem czasu, słodkie przekąski zaczęto modyfikować pod kątem różnych diet.

Jedną z modyfikacji tradycyjnego ciasta, która dostosowuje je odpowiedniej diety jest sernik wegański. Bezglutenowy sernik z nerkowców oraz z kaszy jaglanej wpisuje się nie tylko w dietę wegańską i wegetariańską, ale także w bezglutenową, bezlaktozową i dietę o niskim indeksie glikemicznym. Jaglany sernik posiada nie tylko wyjątkowy smak lecz również wartości odżywcze pochodzące z kaszy jaglanej, nerkowców, płatków owsianych i ksylitolu. Przepis na sernik jaglany jest łatwy w przygotowaniu i nie sprawi trudności nawet osobom początkującym w kuchni. A jak zrobić sernik wegański dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Wypróbuj prosty przepis na wyśmienity wegański sernik, który zasmakuje każdemu.

Alergeny w serniku wegańskim

Lista alergenów dla sernika wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • mleko owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

Wartości odżywcze sernika wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Sernik wegański jest pyszną i zdrową propozycją na wyśmienity deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(117g)
Energia (kcal)
243.87
285.32
Białko (g)
4.09
4.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(117g)
Węglowodany (g)
29.17
34.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
3.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(117g)
Tłuszcz (g)
13.07
15.29
Tłuszcze nasycone (g)
9.35
10.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.72
4.36
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
3.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
1.36
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(117g)
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.33
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.47
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(117g)
Sód (mg)
28.82
33.72
Wapń (mg)
91.88
107.50
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wegańskiego 51
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wegańskiego

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
220 g
2 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 220 g
Czekolada deserowa
200 g
2 tabliczki czekolady bez cukru (wegańska)
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Mleko owsiane
1000 ml
4 szklanki
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
10.50
Za 1000 ml
Orzechy nerkowca
60 g
3 garście
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 60 g
Kasza jaglana
180 g
1 szklanka
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 180 g
Olej kokosowy
125 ml
0,5 szklanki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Sok z cytryny
24 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.20
Za 24 ml
Koszt składników
72.50