Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowa sałatka z marynowanymi pieczarkami
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
Sałatka w połączeniu z marynowanymi grzybami sprawdzi się jako posiłek, ale też jako lunch w ciągu dnia. Przygotujesz ją w krótkim czasie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
263 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pieczarki marynowane konserwowe - 1 słoik (500 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Papryka konserwowa (marynowana) - 3 sztuki (400 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (200 g)
  • Kapusta pekińska - 1/2 główki (200 g)
  • Majonez - 1 szklanka (250 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi warstwowa krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i wymieszaj z olejem rzepakowym.

Usmaż mięso na patelni, odłóż je na bok.

Jajka i marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Naczynie szklane wyłóż folią spożywczą, ułóż pieczarki kapeluszami do dna.

Ugotowaną marchewkę i paprykę konserwową pokrój w kostkę i posyp na pieczarki.

Dodaj warstwę majonezu i mięso z piersi z kurczaka. Wrzuć posiekaną cebulę.

Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.

Dodaj warstwę majonezu i musztardy, posyp całość szczyptą soli i pieprzu.

Ugotowane jajka obierz ze skorupy i drobno pokrój, dodaj do sałatki.

Na końcu wrzuć posiekaną kapustę pekińską.

Odstaw sałatkę do lodówki, a przed podaniem odwróć do góry dnem, będzie pięknie się prezentować.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi warstwowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa

Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego posiłku. Sałatki to rodzaj dań dzięki, którym możemy przemycać sporą ilość warzyw i owoców do naszej codziennej diety, dlatego warto zdecydować się na taką formę posiłku minimum raz dziennie.

Dzisiaj przedstawię Ci mój prosty przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi.

Do jej przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym większym sklepie. Zaopatrz się pieczarki lub inne marynowane grzyby, jajka, marchewkę, paprykę, piersi z kurczaka, cebulę, kukurydzę, majonez i kapustę pekińską.

Nasza warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi powstanie w szybkim czasie.

Dokładnie jak przygotować i ułożyć składniki, aby nasza sałatka była nie tylko smaczna, ale też efektowna opisuję nieco niżej.

W przepisie użyłam marynowanych pieczarek, które należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.

Wykorzystałam też jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Do naszej sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa, jednak połączenie, które Ci dzisiaj przedstawiam, jest pyszne i sprawdzone, dlatego koniecznie zachęcam Cię do wypróbowania mojej wersji w pierwszej kolejności. W przyszłości możesz ją dowolnie modyfikować i sam zadecydować, która jest dobra i smakuje Ci najbardziej.

Skoro już wiesz, jak zrobić warstwową sałatkę z pieczarkami marynowanymi, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Możesz ją także zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.

Nie pozostał mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z pieczarkami marynowanymi warstwowa

Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • Majonez
    • Musztarda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać dowolny rodzaj mięsa, ja postawiłam na chude piersi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
131.93
263.86
Białko (g)
5.84
11.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.03
10.06
Węglowodany przyswajalne (g)
4.23
8.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.03
20.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
15.87
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.71
5.43
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.22
10.44
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.56
85.12
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
79.70
159.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.94
25.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.40
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.12
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.21
28.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.50
4.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.69
43.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
645.40
1290.80
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana), olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
554.97
1109.95
Potas (mg)
202.93
405.87
Wapń (mg)
25.67
51.33
Fosfor (mg)
80.75
161.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.49
26.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.12
Cynk (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane konserwowe
500 g
1 słoik
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 2
6.90
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka konserwowa (marynowana)
400 g
3 sztuki
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
2.78
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Kapusta pekińska
200 g
1/2 główki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Majonez
250 g
1 szklanka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.70
Za 250 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
65.00