Sałatki z pieczarkami

sałatki z pieczarkami

Pieczarki należą do najpopularniejszych grzybów stosowanych w sztuce kulinarnej, z uwagi na niską cenę i łatwość obróbki. Pieczarki są nie tylko zdrowe, lecz także sprawdzają się w dniach dietetycznych i odchudzających. W potrawach wegetariańskich, wegańskich i postnych świetnie zastępują mięso. Stosuje się je do sosów, zup, zapiekanek, farszy, past do pieczywa oraz do sałatek. Pieczarki stanowią świetny dodatek do sałatek jarzynowych z majonezem. Mogą również zastąpić mięso w wegetariańskiej wersji sałatki z mięsem. Klasycznym przykładem sałatki pieczarkowej jest pyszna i szybka sałatka z jajkiem na twardo, jabłkiem i kukurydzą z puszki. Pieczarki sprawdzą się jako dodatek do sałatek zarówno ze świeżych, jak i gotowanych warzyw.

Sałatki z pieczarkami - polecane przepisy

Sałatki z pieczarkami - pozostałe przepisy

Sałatki z pieczarkami - pomysły i przepisy na sałatki z dodatkiem pieczarek

Wykorzystanie pieczarek w sztuce kulinarnej jest niezwykle uniwersalne. Mogą one zastąpić mięso w większości dań wegetariańskich lub postnych oraz nadają daniom grzybowy smak. Pieczarki są nie tylko uniwersalne, lecz także smaczne, zdrowe, łatwe w obróbce i tanie. Mało kto wie, że mają dużo wartości odżywczych. Mniej popularne jest użycie pieczarek do sałatki. Jednak warto spróbować, gdyż sałatki z pieczarkami są pyszne i łatwe do zrobienia. Doradzamy jak użyć pieczarki do różnych dań i do sałatek i pokazujemy ciekawe przepisy na sałatki z pieczarkami.

Dlaczego warto stosować przepisy na smaczne sałatki z pieczarkami

Dlaczego warto wprowadzić pieczarki do diety

Grzyby wykorzystywane były w sztuce kulinarnej od wiek wieków. Od zarania dziejów prości ludzie zaopatrywali się w darmową żywność w lesie. Obecnie grzyby należą do jednych z najdroższych produktów. Ponadto nieznajomość gatunków grzybów może prowadzić do groźnych zatruć. W przypadku grzybów zawsze istnieją pewne obawy, szczególnie że nie każdy dobrze zna się na grzybach. Dlatego też często wybieramy ich tanią i bezpieczną wersję, jaką są pieczarki.

Mało kto wie, że pieczarki mają wiele wartości odżywczych i warto je włączyć do diety. Zawierają dużo potasu i witamin z grupy B. Pieczarki regulują poziom glukozy we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Obniżają poziom złego cholesterolu i poprawiają odporność organizmu. Ponadto pieczarki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzają się w diecie odchudzającej. Wadą pieczarek jest ich ciężkostrawność.

Pieczarki w sztuce kulinarnej

Pieczarka dwuzarodnikowa pochodzi głównie z hodowli przemysłowej. Jest tania i łatwo dostępna. Na rynku dostępne są 3 odmiany pieczarek:

  • pieczarki białe,
  • pieczarki brązowe,
  • pieczarki portobello.

Zarówno pieczarki białe jak i brązowe nadają się do sałatek i wielu innych dań. Pieczarki brązowe charakteryzują się mocniejszym aromatem. Natomiast pieczarki portobello, o dużych kapeluszach, stosuje się najczęściej do faszerowania lub jako kotlety pieczarkowe.

Warto pamiętać, że pieczarki są produktem nietrwałym i szybko się psują. Można je przechowywać w lodówce do 4 dni. Niewykorzystane pieczarki można zamrozić zarówno w postaci surowej jak i usmażonej. Pieczarki smażymy, gotujemy, dusimy lub pieczemy. Mało kto wie, że można je jeść na surowo. Najczęściej do potraw z pieczarkami obieramy je ze skórki. Nie jest to jednak konieczne. Wystarczy pieczarki dokładnie umyć i pokroić. Jak inne grzyby, również pieczarki można suszyć.

Pieczarki mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Często są jednym ze sposobów zastępowania mięsa w potrawach wegetariańskich. Najprostszy pomysł na danie z pieczarkami stanowi usmażenie ich na patelni z cebulą. Danie to możemy wykorzystać na obiad do dań z makaronem, ryżem czy kaszą, zaś gdy wystygnie możemy zrobić z niego pastę do chleba, na przykład z jajkiem lub z awokado.

Najbardziej popularne przepisy z pieczarkami:

  • sos grzybowy,
  • pasta do chleba,
  • sos do spaghetti,
  • sałatki z pieczarkami,
  • pierogi, krokiety, naleśniki z pieczarkami,
  • zupy i dodatki do zup.

Pieczarki świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnych dań. Dodajemy je do kotletów mielonych mięsnych i wegetariańskich. Robimy z nich smaczne zapiekanki. Dodajemy je jako warstwę do zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych. Słynnym daniem jest polska zapiekanka rodem z PRL, czyli bagietka z pieczarkami, serem i ketchupem. Pieczarki odgrywały szczególną rolę w daniach w czasach PRL, kiedy to mięso było drogie. Dlatego też pieczarki wykorzystywano zamiast mięsa w zapiekankach i pasztecikach szczecińskich.

Pieczarki sprawdzają się wszędzie tam, gdzie chcemy zastąpić mięso w daniach postnych lub wegetariańskich. Dania postne podawane są w czasie niektórych świąt religijnych, jak Wielki Post czy Wigilia Bożego Narodzenia. Wtedy dużą rolę odgrywają dania z grzybów. Ponieważ grzyby leśne są kosztowne, zastępowane są tanimi pieczarkami. Klasycznym daniem na Wigilię są pierogi z grzybami lub z kapustą i grzybami. Farsz do nich robi się najczęściej z pieczarek. Smaczne wyroby garmażeryjne jak paszteciki z pieczarkami, krokiety czy pierogi jada się nie tylko na święta.

Pieczarki świetnie sprawdzają się jako składnik przekąsek na kolację lub na imprezę. Podsmażone i zmiksowane pieczarki z dodatkami świetnie sprawdzają się jako pasta do chleba. Z pieczarek robimy także pyszny farsz do pasztecików i rogalików, szczególnie dla wegetarian. Paszteciki robimy z ciasta drożdżowego lub w wersji szybkiej, z ciasta francuskiego. Farsz z pieczarek sprawdzi się również do tarty, tartaletek na imprezę, roladek z tortilli, naleśników, omletów itp.

Pomysł na smaczne sałatki z pieczarkami

Pomysł na użycie pieczarek w sałatce nie jest jeszcze zbyt popularny. Jednak pojawiają się coraz bardziej nowe i modne przepisy na sałatki z pieczarkami. Jakie pieczarki używamy do sałatek? Przede wszystkim wykorzystujemy pieczarki gotowane lub marynowane. Pieczarki można jeść na surowo, lecz większość osób nie ma przekonania do jedzenia surowych grzybów. Świeże pieczarki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i gotujemy w wodzie około 10 minut. Po ostudzeniu należy je odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić na kawałki. Szybka sałatka powstanie z pieczarek marynowanych. Wystarczy tylko odlać polewę i pokroić pieczarki. Do sałatek makaronowych czy jarzynowych sprawdzą się również pieczarki podsmażone.

Z dodatkiem pieczarek najczęściej tworzy się różne warianty sałatek jarzynowych. Pieczarki świetnie pasują do jajek na twardo i do sałatek z warzywami gotowanymi. Pieczarki gotowane i smażone mają delikatny smak, dlatego dobrym dodatkiem są produkty o mocnym smaku, jak ogórek kiszony lub konserwowy. Natomiast zdecydowany smak pieczarek marynowanych złagodzi jajko na twardo.

Jak zrobić pyszną sałatkę z pieczarkami

Pyszna sałatka z pieczarkami z jajkiem i z majonezem

Klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem doczekała się wielu wariantów smakowych. Jednym z nich jest pyszna i szybka sałatka z gotowanymi pieczarkami. Do sałatki tej bierzemy pieczarki gotowane lub marynowane. Sałatkę okraszamy majonezem.

Wykonanie tej sałatki jest proste i szybkie. Wystarczy tylko pokroić i pomieszać składniki, jak:

  • jajko na twardo,
  • ogórek kiszony,
  • cebula,
  • jabłko,
  • kukurydza z puszki.

Bazą do sałatek z pieczarkami jest jajko na twardo i ogórek kiszony lub konserwowy. Marynowane pieczarki świetnie wzbogacają delikatny smak jajka. Pozostałe składniki dobieramy według własnych upodobań smakowych. Do sałatki z pieczarkami pasują takie składniki jak:

  • czerwona papryka,
  • czerwona cebula,
  • groszek konserwowy,
  • por,
  • szczypiorek.

Na imprezę sałatkę z majonezem robimy w postaci warstwowej, tak aby pięknie prezentowała się w szklanym naczyniu.

Szybka i pyszna sałatka ze smażonymi pieczarkami

Do sałatki doskonale nadają się również podsmażone pieczarki. Warto jednak pokroić je w grube plastry i tylko lekko podsmażyć. Smażenie wydobędzie aromat z pieczarek i sprawi, że ich smak będzie bardziej zdecydowany.

Smażone pieczarki świetnie pasują do ziemniaków także w sałatce. Pyszna sałatka powstanie z gotowanych ziemniaków, pieczarek, cebuli oraz przypraw. Jako sos stosujemy majonez, którego smak wzbogacamy odrobiną musztardy.

Sycące sałatki z pieczarkami

Sycące sałatki stanowią doskonałe danie obiadowe, kolacyjne oraz drugie śniadanie do pracy. Aby sałatka była bardziej pożywna dodajemy takie składniki, jak makaron, ryż lub kaszę. Często smacznym i sycącym dodatkiem jest mięso. Tego rodzaju sałatka jest pysznym daniem na zimno, które zaspokoi głód na wiele godzin. Bardzo dobrym dodatkiem są pieczarki, które można dodać do mięsa, lub zastąpić mięso w daniach wege.

Sałatka ryżowa lub makaronowa z pieczarkami gotowanymi lub podsmażonymi wymaga majonezu oraz przypraw o bardziej zdecydowanym smaku. Dobrym dodatkiem są ogórki kiszone, musztarda lub sok z cytryny. Pieczarki sprawdzą się również w sałatkach z fasolą lub innymi roślinami strączkowymi.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto