Przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami krok po kroku
- Śledź filet 300 g
- Cebula 70 g 1 średnia sztuka
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Buraki gotowane 500 g 3 sztuki
- Ziemniaki ugotowane 370 g 3 sztuki
- Ogórek kiszony 250 g 4 sztuki
- Jajko 3 szt. 3 sztuki
- Szczypiorek 40 g 2 garści
- Majonez 40 g 4 łyżki
Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno posiekaj.
Śledzie wymieszaj z cebulą i ułóż w misce.
W oddzielnych garnkach ugotuj ziemniaki i buraki w mundurkach.
Po ugotowaniu i ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Na warstwie śledzi ułóż kolejno warstwę ogórków, ziemniaków i buraczków.
Posmaruj majonezem.
Ułóż jajka pokrojone w kostkę.
Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Często zadawane pytania
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię

(liczba kalorii)
Śledzie pod pierzynką z buraczkami - cechy przepisu
Więcej o śledziach pod pierzynką z buraczkami
Śledzie pod pierzynką z buraczkami to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Świątecznym stole w żadnym polskim domu. Ta warstwowa sałatka śledziowa nie tylko pięknie się prezentuje, ze względu na wykorzystanie produktów o różnych, urozmaiconych kolorach, ale jest też posiłkiem o wysokiej wartości odżywczej. Śledzie to jednej z najczęściej obecnych w polskiej kuchni ryb. Są bogate w kwasy omega-3, które mamy tendencje do spożywania w zbyt małych ilościach, a mają szereg prozdrowotnych działań. Pomagają m.in. kontrolować stężenie cholesterolu we krwi i działają przeciwzapalnie. Z kolei buraki to źródło witamin, składników mineralnych i związków o korzystnym wpływie na cały organizm. Sałatkę można przygotować także z jajkiem i z ziemniakami, przez co będzie ona bardziej sycąca. Jak zrobić śledzie pod pierzynką? Tak naprawdę przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami może różnić się w każdym domu, a każda rodzina ma swoją ulubioną wersję sałatki. To z czego przygotujemy jej warstwy jest w dużym stopniu zależne od preferencji. Oczywiście potrzebne będą śledzie, buraczki, świetnie sprawdza się również jajka, gotowane ziemniaki, ogórki kiszone. Świetnym dodatkiem, który sprawia że sałatka śledziowa pod pierzynką z buraczkami nie tylko lepiej smakuje, ale również ciekawiej wygląda jest szczypiorek.
Jako sos do sałatki śledziowej najczęściej wykorzystuje się tradycyjny majonez. Można dodać również odrobinę musztardy lub chrzanu, jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym, ostrzejszym smaku.
Niektórzy, oprócz szczypiorku, do posypania sałatki wykorzystują także tarty żółty ser, warto pamiętać jednak, że znacznie zwiększy on wartość kaloryczną przygotowanej sałatki.
Sałatka śledziowa pod pierzynką z buraczkami jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ziemniaki i buraki wystarczy ugotować i pokroić w kostkę, to samo robimy z jajkami. W misce wystarczy ułożyć kawałki śledzia, wymieszane z posiekaną cebulką i kolejno układać warstwę ziemniaków, buraczków, majonezu i jajek, a na koniec posypać szczypiorkiem. Sałatka świetnie smakuje na zimno, można więc przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z buraczkami
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w śledziach pod pierzynką z buraczkami
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na śledzie pod pierzynką z buraczkami
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na śledzie pod pierzynką z buraczkami
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach pod pierzynką z buraczkami
Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z buraczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez