Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Opublikowano: 11.05.2021 r., 18:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filety śledziowe marynowane w przyprawach i cebuli czerwonej.
Śledzie pod pierzynką z buraczków
Śledzie pod pierzynką z buraczkami to tradycyjna polska sałatka przygotowywana najczęściej z okazji Świąt. Pyszna, zdrowa i kolorowa wielowarstwowa sałatka.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 40 min
357 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śledź filet (300 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Buraki gotowane 3 sztuki (500 g)
  • Ziemniaki ugotowane 3 sztuki (370 g)
  • Ogórek kiszony 4 sztuki (250 g)
  • Jajko 3 sztuki (3 szt.)
  • Szczypiorek 2 garści (40 g)
  • Majonez 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami krok po kroku

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno posiekaj.

Śledzie wymieszaj z cebulą i ułóż w misce.

W oddzielnych garnkach ugotuj ziemniaki i buraki w mundurkach.

Po ugotowaniu i ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Na warstwie śledzi ułóż kolejno warstwę ogórków, ziemniaków i buraczków.

Posmaruj majonezem.

Ułóż jajka pokrojone w kostkę.

Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką z buraczkami

Śledzie pod pierzynką z buraczkami to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Świątecznym stole w żadnym polskim domu. Ta warstwowa sałatka śledziowa nie tylko pięknie się prezentuje, ze względu na wykorzystanie produktów o różnych, urozmaiconych kolorach, ale jest też posiłkiem o wysokiej wartości odżywczej. Śledzie to jednej z najczęściej obecnych w polskiej kuchni ryb. Są bogate w kwasy omega-3, które mamy tendencje do spożywania w zbyt małych ilościach, a mają szereg prozdrowotnych działań. Pomagają m.in. kontrolować stężenie cholesterolu we krwi i działają przeciwzapalnie. Z kolei buraki to źródło witamin, składników mineralnych i związków o korzystnym wpływie na cały organizm. Sałatkę można przygotować także z jajkiem i z ziemniakami, przez co będzie ona bardziej sycąca. Jak zrobić śledzie pod pierzynką? Tak naprawdę przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami może różnić się w każdym domu, a każda rodzina ma swoją ulubioną wersję sałatki. To z czego przygotujemy jej warstwy jest w dużym stopniu zależne od preferencji. Oczywiście potrzebne będą śledzie, buraczki, świetnie sprawdza się również jajka, gotowane ziemniaki, ogórki kiszone. Świetnym dodatkiem, który sprawia że sałatka śledziowa pod pierzynką z buraczkami nie tylko lepiej smakuje, ale również ciekawiej wygląda jest szczypiorek.

Jako sos do sałatki śledziowej najczęściej wykorzystuje się tradycyjny majonez. Można dodać również odrobinę musztardy lub chrzanu, jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym, ostrzejszym smaku.

Niektórzy, oprócz szczypiorku, do posypania sałatki wykorzystują także tarty żółty ser, warto pamiętać jednak, że znacznie zwiększy on wartość kaloryczną przygotowanej sałatki.

Sałatka śledziowa pod pierzynką z buraczkami jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ziemniaki i buraki wystarczy ugotować i pokroić w kostkę, to samo robimy z jajkami. W misce wystarczy ułożyć kawałki śledzia, wymieszane z posiekaną cebulką i kolejno układać warstwę ziemniaków, buraczków, majonezu i jajek, a na koniec posypać szczypiorkiem. Sałatka świetnie smakuje na zimno, można więc przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce.

Alergeny w śledziach pod pierzynką z buraczkami

Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z buraczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z buraczkami

na 100g gotowej potrawy

Osoby odchudzające się, dbające o zdrowie i sylwetkę mogą zamienić majonez tradycyjny na majonez w wersji light. Danie sprawdzi się dla osób wymagających diety bezglutenowej, w umiarkowanych ilościach może być również odpowiednie dla osób z dobrze kontrolowaną cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
105.19
357.64
Białko (g)
5.29
17.98
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.53
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
7.90
26.88
Węglowodany przyswajalne (g)
6.62
22.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
4.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
5.94
20.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
5.28
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
14.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.61
8.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
6.04
Cholesterol (mg)
45.93
156.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
27.00
91.81
Witamina B6 (mg)
0.22
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
2.41
8.21
Witamina C (mg)
5.62
19.09
Witamina D (µg (mcg))
0.91
3.08
Witamina E (mg)
0.62
2.12
Retinol (µg (mcg))
20.06
68.19
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.10
0.35
Niacyna (mg)
0.97
3.30
Foliany (µg (mcg))
34.24
116.42
Beta karoten (µg (mcg))
77.17
262.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
286.74
974.90
Potas (mg)
250.56
851.91
Wapń (mg)
23.70
80.58
Fosfor (mg)
83.54
284.02
Magnez (mg)
19.63
66.73
Żelazo (mg)
0.75
2.57
Cynk (mg)
0.48
1.62
Miedź (mg)
0.10
0.34
Mangan (mg)
0.14
0.47
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi pod pierzynką z buraczkami 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi pod pierzynką z buraczkami

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Buraki gotowane
500 g
3 sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Ziemniaki ugotowane
370 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.48
Za 370 g
Ogórek kiszony
250 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Jajko
3 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szczypiorek
40 g
2 garści
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Koszt składników
66.00