Sałatka leśna polana

Opublikowano: 30.08.2021 r., 20:04 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka leśna polana podana na białym talerzyku z żółtym brzegiem na drewnianym stole
Sałatka leśna polana
Wypróbuj sprawdzony przepis na wyjątkową, warstwową sałatkę leśną polanę. Pyszna, bogata w smaku sałatka jest imponującą propozycją nie tylko na święta.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
131 kcal
Kcal w porcji
132 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Pieczarki marynowane Po odsączeniu (450 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka po odsączeniu (285 g)
  • Ziemniaki średnie 5 średnich sztuk (400 g)
  • Marchewka 3 średnie sztuki (210 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ogórki konserwowe (200 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Szynka z indyka (400 g)
  • Majonez 3 łyżki (60 g)
  • Koperek 1 pęczek (20 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, tortownica 21 cm

Przepis na sałatkę leśna polana krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo i ostudź.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Ogórki konserwowe zetrzyj na tarce i ułóż w tostownicy lub misce jako pierwszą warstwę.

Na drugą warstwę zetrzyj jajka. Między tymi warstwami możesz dać połowę posiekanego koperku i szczypiorku.

Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż jako trzecią warstwę.

Szynkę pokrój w kostkę i ułóż jako czwartą warstwę.

Na szynkę zetrzyj marchewkę i dodaj kukurydzę.

Na wierzch zetrzyj ser żółty, posmaruj majonezem, posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Na górze ułóż marynowane pieczarki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę leśna polana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki leśna polana

Sałatka leśna polana jest wyjątkową, warstwową sałatką. Jest bogata w różne składniki, które łączą się w smaczną całość. Sałatka ta będzie nie tylko wyjątkowo wyglądać ale również smakować.

Sałatka warstwowa leśna polana przygotowana może zostać w misce lub w mono porcjach. Sałatka ta wykonana jest bez kurczaka za to ze śledziem lub dobrą, wędzoną wędliną. Oprócz tego wykonasz ją z ziemniakami, kukurydzą, ogórkami konserwowymi, jajkami, marchewką i serem żółtym. Jej największym atutem oraz tym od czego wywodzi się jej nazwa jest posypanie górnej warstwy szczypiorkiem i koperkiem oraz ułożenie na jej wierzchu całych, marynowanych pieczarek. Sałatka z pieczarkami marynowanymi jest wyjątkowa w smaku, słodkie smaki warzyw łączą się z kwaśnymi nutami tych marynowanych. Sałatka ze śledziem sprawdzi się idealnie na święta Bożego Narodzenia, możesz dodać do niej gotowanego buraka. W wersji, którą możesz podać na święta Wielkanocne użyj dobrej jakości, wędzonej szynki. Taka różnorodność i możliwość modyfikacji sprawi, że sałatka z pieczarkami marynowanymi będzie gościć na Twoim stole na każdą wyjątkową okazję. Pamiętaj jednak, że produktów marynowanych, które zawarte są w tej sałatce nie należy spożywać często. Spożycie marynowanych warzyw powinny unikać również osoby, które chorują na refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię. Sałatkę możesz wykonać w salaterce, najlepiej sprawdzi się taka o prostych brzegach, dzięki temu każda warstwa jest tej samej wielkości i składniki równomiernie się rozkładają. Jeśli chcesz przyrządzić ją w formie mono porcji musisz w tym celu użyć metalowych rantów.

Sałatka leśna polana mimo iż składa się z wielu składników to wyjątkowo one pasują do siebie łącząc się w smaczną całość. Składniki w sałatce możesz dowolnie modyfikować wedle upodobania jednak pamiętaj, że swoją oryginalność zawdzięcza zielonej warstwie, na której ułożone są całe, marynowane pieczarki. Pieczarki możesz zastąpić marynowanymi grzybkami, które również będą świetnie pasować.

Alergeny w sałatce leśna polana

Lista alergenów dla sałatki leśna polana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki leśna polana

na 100g gotowej potrawy

Sałatka leśna polana to bogata w składniki warstwowa sałatka. Zawiera ona marynowane pieczarki i ogórki konserwowe dlatego nie może być spożywana często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(132g)
Energia (kcal)
99.67
131.56
Białko (g)
6.89
9.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(132g)
Węglowodany (g)
7.27
9.60
Węglowodany przyswajalne (g)
6.21
8.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(132g)
Tłuszcz (g)
5.13
6.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
2.96
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
3.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.26
1.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
2.13
Cholesterol (mg)
51.82
68.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(132g)
Witamina A (µg (mcg))
101.86
134.45
Witamina B6 (mg)
0.15
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.27
Witamina C (mg)
6.20
8.18
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.29
Witamina E (mg)
0.33
0.43
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.20
29.30
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Ryboflawina (mg)
0.20
0.26
Niacyna (mg)
1.70
2.25
Foliany (µg (mcg))
22.12
29.19
Beta karoten (µg (mcg))
762.41
1006.38
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(132g)
Sód (mg)
348.26
459.71
Potas (mg)
262.39
346.36
Wapń (mg)
48.78
64.39
Fosfor (mg)
128.94
170.20
Magnez (mg)
15.64
20.64
Żelazo (mg)
0.79
1.04
Cynk (mg)
0.95
1.25
Miedź (mg)
0.12
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki leśna polana 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki leśna polana

Koszt składników
57.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane
450 g
Po odsączeniu
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Kukurydza konserwowa
285 g
1 puszka po odsączeniu
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.93
Za 285 g
Ziemniaki średnie
400 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
210 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 210 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórki konserwowe
200 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Szynka z indyka
400 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 400 g
Majonez
60 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 60 g
Koperek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
57.20