Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Opublikowano: 18.03.2021 r., 17:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka ułożona warstwami w szklanym naczyniu. Udekorowana warstwą majonezu i zieleniny.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest bardzo prostym, choć efektownym daniem. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę lub kolację w gronie najbliższych.
Przygotowanie 20 min
410 kcal
Kcal w porcji
282 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Ser gouda - pół zwyczajnej kostki sera żółtego (250 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki (340 g)
  • Sałata lodowa - pół sztuki małej sałaty (200 g)
  • Por - 1 sztuka (140 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża papryka (250 g)
  • Majonez - 3 duże łyżki (75 g)
  • Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.

Za pomocą łyżeczki oddziel żółtka od białek. Postaraj się zrobić to bardzo delikatnie, by nie uszkodzić jajka. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj osobno białko jaja do osobnej miseczki. Następnie zrób to samo z żółtkami.

Sałatę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.

Na sałatę wysyp starte białko jaj, tak by stworzyć kolejną warstwę. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu.

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu na warstwie białek jaj.

Seler naciowy umyj i pokrój w półksiężyce. Tak przygotowane kawałki wysyp na warstwę tuńczyka.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty wprost na warstwę selera w naczyniu.

Pora umyj, obierz pierwsze liście i przekrój go na pół. Następnie drobno posiekaj i wysyp na warstwę sera.

Starte żółtka dopraw solą i pieprzem, a potem wyłóż na kolejną warstwę w naczyniu.

Paprykę umyj dokładnie i pokrój w drobną kostkę. Wysyp ją na warstwę żółtek.

Łyżką starannie nałóż majonez na warstwę papryki. Na koniec wygładź powstałą warstwę małą łyżeczką, by wyglądała estetycznie.

Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Posyp warstwę majonezu tak, by dokładnie ją przykryć. Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystej misce tak, by widoczne były wszystkie warstwy.

Jak oceniasz przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki warstwowej z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest świetną propozycją efektownej przekąski, która nie zajmie nam zbyt dużo czasu, a na pewno zachwyci naszych gości. Idealna na przyjęcia, spotkania w gronie rodziny i święta. Choć przepis może się wydawać banalny, to kompozycja wizualna, a także połączenie tuńczyka i sera żółtego z jajkiem sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jej siła tkwi w pozornej prostocie, która nadaje jej delikatności i elegancji.

Potrawa przekładana jest poszczególnymi składnikami dlatego wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, na pewno będzie świetnie prezentować się na stole. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Sałatka z tuńczyka i jajek warstwowa jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, lecz w zupełnie innym, niebanalnym wydaniu. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka z tuńczyka warstwowa świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt końcowy prezentuje się wprost spektakularnie.

Najlepsze w sałatce warstwowej z tuńczykiem jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Jajka, tuńczyk i ser, które są jej bazowymi elementami, mamy już w naszej lodówce, co ułatwia nam wyjście z kłopotliwej sytuacji obronną ręką.

Dzięki obecności tuńczyka i jajek w sałatce mamy pewność, że będzie ona pożywną przekąską dla każdego. Dodatkowo, możemy dostarczyć z nią Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy, a także odpornościowy. To świetny sposób, by przemycić więcej ryb do naszego menu w łatwy i bardzo smaczny sposób. Wysoka zawartość białka sprawia, że sałatka świetnie zaspokoi nawet największy głód i zostawi nas z przemiłym uczuciem sytości, które utrzyma się na dłużej.

Alergeny w sałatce warstwowej z tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki warstwowej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze sałatki warstwowej z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(282g)
Energia (kcal)
145.60
410.61
Białko (g)
11.16
31.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(282g)
Węglowodany (g)
3.09
8.72
Węglowodany przyswajalne (g)
2.38
6.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(282g)
Tłuszcz (g)
9.76
27.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.35
12.28
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
15.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.72
7.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.68
7.56
Cholesterol (mg)
98.08
276.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(282g)
Witamina A (µg (mcg))
90.77
255.98
Witamina B6 (mg)
0.16
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
1.78
Witamina C (mg)
20.11
56.70
Witamina D (µg (mcg))
0.86
2.43
Witamina E (mg)
0.73
2.05
Retinol (µg (mcg))
56.38
158.98
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Ryboflawina (mg)
0.17
0.48
Niacyna (mg)
1.38
3.90
Foliany (µg (mcg))
30.78
86.79
Beta karoten (µg (mcg))
375.12
1057.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(282g)
Sód (mg)
258.15
727.98
Potas (mg)
173.91
490.42
Wapń (mg)
126.66
357.17
Fosfor (mg)
172.00
485.03
Magnez (mg)
18.78
52.97
Żelazo (mg)
0.87
2.45
Cynk (mg)
0.99
2.79
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki warstwowej z tuńczykiem 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki warstwowej z tuńczykiem

Koszt składników
53.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ser gouda
250 g
pół zwyczajnej kostki sera żółtego
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Tuńczyk w sosie własnym
340 g
2 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 340 g
Sałata lodowa
200 g
pół sztuki małej sałaty
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Por
140 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Majonez
75 g
3 duże łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Seler naciowy
135 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Koszt składników
53.90