Przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
garnek, tarka, szklana miska

Śledzie namocz w wodzie przez około godzinę, następnie odsącz na ręczniku papierowym.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki również pokrój w drobną kostkę.

Śledzie pokrój w kostkę o bokach około 1,5cm i wyłóż na dno miseczki. Oprósz pieprzem.

Cebulę wyłóż na śledzie.

Na warstwie z cebulą rozsmaruj cienko majonez.

Ziemniaki zetrzyj na tarce i posyp nimi warstwę z majonezem.

Na ziemniaki wyłóż ogórki.

Jajka obierz, oddziel białko od żółtek. Następnie zetrzyj białko na warstwę z ogórków.

Wierzch przykryj cienką warstwą majonezu i oprósz pieprzem i startym na tarce żółtkiem.

Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem na białym talerzu
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Koszt przygotowania dania
12.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem, to kierując się naszymi wskazówkami na pewno uzyskasz smak, na jakim Ci zależy. To dobre danie na pewno Ci zasmakuje.

Na samym początku ugotuj ziemniaki, najlepiej w mundurkach. Następnie namocz śledzie w wodzie przez około godzinę by wypłukać z nich nadmiar soli. Kolejnym krokiem jest pokrojenie warzyw tj. cebuli i ogórka w kostkę. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Kiedy składniki będą gotowe, pora na warstwowe ułożenie sałatki. Na dno miseczki (najlepiej szklanej) ułóż pokrojonego śledzia. Dopraw go pieprzem. Na śledziu rozłóż równomiernie cebulę. Tę warstwę posmaruj cienko majonezem. Ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na majonez. Te zaś przykryj warstwą z ogórków kiszonych. Wierzch sałatki będzie stanowić jajko, z którego oddzielnie zetrzyj na tarce białko. Całość posmaruj majonezem oprósz pieprzem i przystrój startym żółtkiem.

Tak przygotowana sałatka sprawdzi się na święta i na imprezę. Warto by spędziła kilka godzin w lodówce. To sprawi, że pyszne smaki się przegryzą. Ten sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem możesz wzbogacić o dodatkową warstwę z ugotowanego buraka lub marchewki. To nada sałatce dodatkowego koloru i smaku.

Powyższa sałatka śledziowa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Podawana jest nadal podczas spotkań sylwestrowych w Rosji i na Ukrainie. Według legend każda z warstw symbolizowała ważne dla historii Rosji elementy np. proletariat, chłopów, burżuazję czy rewolucję październikową. Według innych podań pierzynka miała ukryć fakt, że ryba może nie być pierwszej świeżości.

W Polsce śledzie pod pierzynką wzbogacane są często warstwami z żółtego sera. Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania.

Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem będą pięknie prezentować się na stole w przezroczystej misce.

Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
202.03 kcal
383.87 kcal
Białko
19.14 g
36.36 g

Węglowodany w śledziach pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
6.57 g
12.48 g
Węglowodany przyswajalne
5.71 g
10.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
10.56 g
20.06 g
Tłuszcze nasycone
3.71 g
7.05 g
Tłuszcze nienasycone
6.85 g
13.01 g
Tłuszcze jednonasycone
4.17 g
7.92 g
Tłuszcze wielonasycone
2.68 g
5.09 g
Cholesterol
115.92 mg
220.25 mg

Witaminy w przepisie na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
49.89 µg (mcg)
94.79 µg (mcg)
Witamina B6
0.36 mg
0.69 mg
Witamina B12
9.54 µg (mcg)
18.13 µg (mcg)
Witamina C
4.54 mg
8.62 mg
Witamina D
4.17 µg (mcg)
7.92 µg (mcg)
Witamina E
1.17 mg
2.22 mg
Retinol
48.03 µg (mcg)
91.26 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.56 mg
Niacyna
3.33 mg
6.32 mg
Foliany
20.36 µg (mcg)
38.68 µg (mcg)
Beta karoten
15.83 µg (mcg)
30.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
670.05 mg
1273.09 mg
Potas
433.43 mg
823.51 mg
Wapń
65.16 mg
123.81 mg
Fosfor
264.88 mg
503.27 mg
Magnez
38.29 mg
72.74 mg
Żelazo
1.46 mg
2.78 mg
Cynk
1.21 mg
2.30 mg
Miedź
0.16 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
300 g
6 filetów
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Ogórki kiszone
180 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Jajko
3 szt.
ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez light
30 g
2 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Ziemniaki ugotowane
250 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób