Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
- Brokuły (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Ser Feta (150 g)
- Kukurydza konserwowa 1 mała puszka (75 g)
- Jogurt naturalny 1 małe opakowanie (200 ml)
- Majonez light (70 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (60 g)
Przepis na sałatkę z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa krok po kroku
Brokuł ugotuj do miękkości (najlepiej al dente), a jajka ugotuj na twardo.
Pomidorki przekrój na pół, a ser feta pokrój w kostkę.
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dwoma lub trzema ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz ze świeżym koperkiem, solą i pieprzem.
Ugotowane jajka obierz. Pokrój je w większą kostkę.
Na dno miski wyłóż połowę brokułu, połowę jajek i połowę sera feta. Polej 1/3 części sosu.
Na to wyłóż kukurydzę, a na nią pomidory.
Ponownie polej wszystko kolejną 1/3 częścią sosu.
Na sos wyłóż resztę brokułu, jajek,sera feta oraz resztę sosu.
Sałatkę posyp prażonym słonecznikiem przed podaniem.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
Pyszna sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem warstwowa, która świetnie sprawdza się na imprezach. Dzięki warstwom prezentuje się znakomicie. Sałatka ta jest dobra w smaku i idealnie wpisuje się w posiłek lekki i zdrowy. Pyszne, kolorowe warstwy sprawiają, że sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem warstwowa robi wrażenie. Brokuł, jajka, pomidory koktajlowe, ser feta, słonecznik prażony oraz sos czosnkowo-koperkowy – to połączenie jest przepyszne. Zobacz jak zrobić sałatkę warstwową w prosty i szybki sposób.
Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem warstwowa jest aromatyczna, smaczna i zdrowa. By przepis na sałatkę z brokułem, jajkiem i pomidorem był naprawdę znakomity polecam kilka godzin wcześniej zrobić sos. Nie jest to konieczne, ale sos przygotowany wcześniej nabiera jeszcze większego smaku. W tym celu czosnek obierz, a następnie przeciśnij go przez praskę. Możesz też bardzo drobno posiekać go. Posiekaj także świeży koperek lub dodaj suszony. Wymieszaj czosnek oraz koperek razem z majonezem i jogurtem naturalnym. Dopraw solą oraz pieprzem. Brokuł i jajka ugotuj. Brokuł najlepiej podzielić na niewielkie różyczki. Duże lepiej pokroić drobniej. Ser feta pokrój w kostkę, a z kukurydzy odlej zalewę. Czas na warstwy. Możesz układać składniki warstwowo jak chcesz. Nie ma wielkiego znaczenia w jakiej kolejności one są. Warstwy mogą się powtarzać.
Do przepisu na sałatkę z brokułem, jajkiem i pomidorem nie koniecznie trzeba dodać tylko jeden smak sosu. Jak zrobić sałatkę warstwową w innej odsłonie? Sosy mogą być różne. Możesz zrobić na przykład sos bez czosnku, a z koperkiem – wtedy powstanie sos koperkowy. Świetnie pasowała by także przyprawa do sosu tzatziki. Nie ważne jaki sos zrobisz – każdy z nich to bardzo dobra odmiana i warto próbować różne smaki.
Jak zrobisz sałatkę warstwową warto ją przygotować minimum kilka godzin wcześniej. Poleca się używać miskę szklaną, w której dobrze widać z czego składa się sałatka. Słonecznik możesz uprażyć, zyska on cudowny smak. Nie musisz tego robić, zwykły słonecznik także dobrze się sprawdzi. By słonecznik był chrupiący podawaj go oddzielnie, by goście sami sobie dodawali go do sałatki. Można tez posypać go wcześniej, ale wtedy może zmięknąć. Oczywiście w roli słonecznika także zda egzamin inny rodzaj orzechów i nasion. Sałatka taka jest pyszna sama, pasują do niej także grzanki maślane bądź zwykłe świeże pieczywo. Przepis na sałatkę z brokułem, jajkiem i pomidorem to zawsze dobry pomysł na dobrą, a zarazem dietetyczną sałatkę dla każdego.
Alergeny w sałatce z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
Lista alergenów dla sałatki z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
Przepis zawiera sporą ilość warzyw, dobrych tłuszczy oraz białko. Jest sycący i wartościowy.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.