Sałatka warstwowa z brokułem

Opublikowano: 21.04.2022 r., 12:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka warstwowa z brokułami
Sałatka warstwowa z brokułem
Sałatka warstwowa z brokułem to świetny pomysł na szybką, zdrową i smaczną sałatkę na każdą imprezę.
Przygotowanie 20 min
419 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły 2 sztuki (1000 g)
  • Kukurydza konserwowa 2 puszki (680 g)
  • Pomidory koktajlowe 20 sztuk (400 g)
  • Ser Feta 5 plastrów (150 g)
  • Jogurt naturalny 1 opakowanie (150 ml)
  • Majonez 7 łyżek (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na sałatkę warstwową z brokułem krok po kroku

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na parze.

Fetę pokrój w kostkę, pomidorki na połówki, czosnek drobno posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem.

W salaterce układaj kolejno ugotowane brokuły, fetę, pomidorki, kukurydzę i sos, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę warstwową z brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki warstwowej z brokułem

Sałatka warstwowa z brokułem to pomysł na przepyszną sałatkę na imprezę, czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa oraz prosta i szybka w przygotowaniu – zrobisz ją bez większego wysiłku nawet w kilkanaście minut. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić warstwową sałatkę z brokułem, warzywami, serem feta i sosem jogurtowo majonezowym koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy, prosty przepis. Do przygotowania tej pysznej sałatki potrzebne Ci będą świeże lub mrożone brokuły, ser feta, kukurydza z puszki, pomidorki koktajlowe, jogurt naturalny, majonez oraz ząbek czosnku. Wykorzystanie brokułów mrożonych pozwala na jeszcze większe zaoszczędzenie czasu, ponieważ nie musisz samodzielnie kroić i dzielić warzyw na mniejsze różyczki. Jednocześnie mrożenie nie wpływa znacząco na obniżenie wartości odżywczej brokułów, dlatego możesz być pewna/y, że w ten sposób również sałatka dostarczy Ci wszystkich witamin i składników mineralnych, które w brokułach występują w dużych ilościach. Brokuły to bardzo dobre źródło witaminy C, witaminy K, a także wapnia oraz wielu substancji bioaktywnych o bardzo szerokim, pozytywnym wpływie na funkcjonowanie organizmu i profilaktykę wielu chorób, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Najlepiej ugotować te warzywa na parze, wtedy straty witamin będą niższe niż w przypadku gotowania w wodzie. Warto też zwrócić uwagę na to, że osoby z niedoczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto powinny spożywać brokuły oraz inne warzywa z rodziny krzyżowych, wyłącznie po ugotowaniu, ponieważ na surowo zawierają goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze ograniczające wychwyt jodu przez tarczycę. Przepis na sałatkę z warstwową z brokułem i z majonezem jest banalnie prosty. Część ugotowanych brokułów wystarczy ułożyć w salaterce lub półmisku, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą, posypać odsączoną z zalewy kukurydzą i przykryć połówkami pomidorków koktajlowych, polać sosem czosnkowym i powtarzać układanie warstw do wykorzystania wszystkich składników. Jak widzisz ta sałatka warstwowa z brokułem i warzywami jest naprawdę łatwa do zrobienia, a do tego pyszna i zdrowa. Jeśli zależy Ci na wersji o niższej kaloryczności, możesz zrezygnować z dodatku majonezu oraz wybrać fetę o obniżonej zawartości tłuszczu. Sałatka świetnie komponuje się również z nasionami słonecznika oraz dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Alergeny w sałatce warstwowej z brokułem

Lista alergenów dla sałatki warstwowej z brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki warstwowej z brokułem

na 100g gotowej potrawy

Dla obniżenia kaloryczność można zastąpić majonez jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
84.00
420.00
Białko (g)
3.01
15.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.22
46.12
Węglowodany przyswajalne (g)
7.65
38.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
7.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.61
23.05
Tłuszcze nasycone (g)
1.66
8.29
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
14.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.01
5.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
9.72
Cholesterol (mg)
7.17
35.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
27.49
137.45
Witamina B6 (mg)
0.14
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.21
Witamina C (mg)
39.46
197.30
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.46
Witamina E (mg)
0.47
2.35
Retinol (µg (mcg))
8.25
41.27
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Ryboflawina (mg)
0.13
0.65
Niacyna (mg)
0.68
3.42
Foliany (µg (mcg))
42.86
214.32
Beta karoten (µg (mcg))
217.82
1089.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
184.22
921.08
Potas (mg)
218.99
1094.94
Wapń (mg)
64.31
321.55
Fosfor (mg)
72.50
362.51
Magnez (mg)
16.73
83.63
Żelazo (mg)
0.48
2.41
Cynk (mg)
0.59
2.94
Miedź (mg)
0.04
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki warstwowej z brokułem 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki warstwowej z brokułem

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
1000 g
2 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Kukurydza konserwowa
680 g
2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 680 g
Pomidory koktajlowe
400 g
20 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Ser Feta
150 g
5 plastrów
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Majonez
100 g
7 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
47.80