Przepis na sałatkę gyros z kurczakiem i kapustą pekińską krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Ketchup 160 g
- Pieczarki marynowane konserwowe 200 g
- Kukurydza konserwowa 150 g
- Groszek zielony konserwowy 150 g
- Ser gouda 150 g
- Papryka czerwona 150 g
- Majonez 100 g
- Ryż biały 200 g
Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, przypraw przyprawami i usmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso odstaw do wystygnięcia.
Ryż ugotuj na sypko według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ugotowany ryż pozostaw do wystygnięcia.
Kukurydzę oraz groszek odcedź i odłóż do osobnych miseczek.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
Gdy mięso i ryż przestygnął układaj warstwy sałatki: mięso, ketchup, pieczarki marynowane, kukurydza, majonez, groszek, ser, papryka i ryż.

(liczba kalorii)
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Kapusta pekińska na ciepło
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską - cechy przepisu
Więcej o sałatce gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to idealna propozycja na sałatkę przygotowaną na spotkania rodzinne i ze znajomymi. W dalszej części dowiesz się jak zrobić gyros z kapustą pekińską, mięsem z piersi kurczaka oraz z ryżem. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Aby podać sałatkę bez warstw wymieszaj dokładnie wszystkie jej składniki. Produkty, których potrzebujesz nie są drogie, a zaliczymy do nich: pierś z kurczaka, przyprawę kebab gyros, olej, ketchup, pieczarki marynowane, kukurydz konserwową, groszek konserwowy, ser żółty, paprykę czerwoną, majonez oraz ryż.
Ta warstwowa sałatka z ketchupem to danie, które bogate jest w wiele składników pokarmowych. Jest bardzo różnorodne, dlatego opiszemy właściwości ketchupu. Produkt ten jest niskokaloryczny i stanowi idealny dodatek do wielu dań. W większości ketchupów występują takie składniki mineralne jak wapń, potas, fosfor, magnez, sód, cynk, miedź, selen, manganu oraz witaminy A, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Z pewnością mogą sięgać po niego osoby na diecie redukcyjnej. Dobry jakościowo ketchup stanowi dobre źródło likopenu, który jest przeciwutleniaczem. Jego zawartość w porównaniu do surowych pomidorów jest prawie czterokrotnie wyższa. Likopen neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób oraz opóźnia procesy starzenia się. Działa on również przeciwnowotworowo. Zawartość witaminy C i E zwiększa naszą odporność, zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przy wyborze dobrego jakościowo ketchupu powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość konserwantów, dodatku soli czy cukru.
Podsumowując przekładany gyros z kurczakiem to idealny pomysł na sałatkę na różne imprezy okolicznościowe. Przygotowuje się ją szybko oraz produkty, których potrzebujesz, nie są drogie. Osoby na diecie bezglutenowej bez obaw mogą po nią sięgać, ponieważ żaden z użytych produktów nie zawiera glutenu. Osoby na diecie redukcyjnej mogą zastąpić majonez tradycyjny majonezem light lub całkiem zrezygnować z jego użycia, w ten sposób zmniejszy się kaloryczność przygotowanej sałatki.
Wartości odżywcze sałatki gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Energia i białka
(160g)
Węglowodany w sałatce gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy w przepisie na sałatkę gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Lista alergenów dla sałatki gyros z kurczakiem i kapustą pekińską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pieczarki marynowane konserwowe
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez