Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem warstwowa krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane jajka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wyłóż je na sam spód naczynia.

Dodaj majonez, sól, pieprz, kukurydzę i ogórki pokrojone w małą kostkę.

Na sam koniec wyłóż tuńczyka bez zalewy.

Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
Koszt przygotowania dania
26.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z tuńczykiem i jajkiem warstwowa

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na warstwową sałatkę z tuńczykiem i jajkiem.

Przez dodatek jajek i tuńczyka z puszki, moja propozycja jest wysokobiałkowa. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, majonez, tuńczyk z puszki, kukurydza, ogórki konserwowe lub kiszone, majonez i odrobina dowolnych przypraw.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić sałatkę opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Sałatka z tuńczykiem to dobry pomysł na obiad do pracy czy na kolację w rodzinnym gronie.

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i jajkiem warstwowa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
111.88 kcal
223.76 kcal
Białko
8.48 g
16.95 g

Węglowodany w sałatce z tuńczykiem i jajkiem warstwowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.88 g
11.77 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.20 g
10.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
1.36 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.21 g
12.42 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
3.37 g
Tłuszcze nienasycone
4.53 g
9.05 g
Tłuszcze jednonasycone
1.95 g
3.91 g
Tłuszcze wielonasycone
2.57 g
5.14 g
Cholesterol
77.08 mg
154.17 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem warstwowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
39.86 µg (mcg)
79.73 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.62 µg (mcg)
1.23 µg (mcg)
Witamina C
3.79 mg
7.57 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Witamina E
0.81 mg
1.61 mg
Retinol
31.36 µg (mcg)
62.71 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.27 mg
Niacyna
2.71 mg
5.41 mg
Foliany
27.88 µg (mcg)
55.76 µg (mcg)
Beta karoten
101.15 µg (mcg)
202.31 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem warstwowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
418.54 mg
837.08 mg
Potas
166.81 mg
333.63 mg
Wapń
30.37 mg
60.75 mg
Fosfor
106.37 mg
212.75 mg
Magnez
16.58 mg
33.15 mg
Żelazo
0.67 mg
1.33 mg
Cynk
0.54 mg
1.08 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i jajkiem warstwowa 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i jajkiem warstwowa

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i jajkiem warstwowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z tuńczykiem i jajkiem warstwowa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w oleju
300 g
2 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kukurydza konserwowa
400 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Ogórki konserwowe
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 400 g
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
50 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób