Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
- Pieczarki marynowane konserwowe - 1 słoik (500 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Jajko (3 szt.)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) - 3 sztuki (400 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (200 g)
- Kapusta pekińska - 1/2 główki (200 g)
- Majonez - 1 szklanka (250 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi warstwowa krok po kroku
Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i wymieszaj z olejem rzepakowym.
Usmaż mięso na patelni, odłóż je na bok.
Jajka i marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Naczynie szklane wyłóż folią spożywczą, ułóż pieczarki kapeluszami do dna.
Ugotowaną marchewkę i paprykę konserwową pokrój w kostkę i posyp na pieczarki.
Dodaj warstwę majonezu i mięso z piersi z kurczaka. Wrzuć posiekaną cebulę.
Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.
Dodaj warstwę majonezu i musztardy, posyp całość szczyptą soli i pieprzu.
Ugotowane jajka obierz ze skorupy i drobno pokrój, dodaj do sałatki.
Na końcu wrzuć posiekaną kapustę pekińską.
Odstaw sałatkę do lodówki, a przed podaniem odwróć do góry dnem, będzie pięknie się prezentować.
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka big mac
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Sałatka leśna polana
-
Rewelacyjna sałatka na grilla
-
Sałatka z grzankami
-
Sałatka warstwowa z kurczakiem
-
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka z tortellini na imprezę
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Tort warzywny
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatki warstwowe
Więcej informacji na temat sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa
Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego posiłku. Sałatki to rodzaj dań dzięki, którym możemy przemycać sporą ilość warzyw i owoców do naszej codziennej diety, dlatego warto zdecydować się na taką formę posiłku minimum raz dziennie.
Dzisiaj przedstawię Ci mój prosty przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi.
Do jej przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym większym sklepie. Zaopatrz się pieczarki lub inne marynowane grzyby, jajka, marchewkę, paprykę, piersi z kurczaka, cebulę, kukurydzę, majonez i kapustę pekińską.
Nasza warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi powstanie w szybkim czasie.
Dokładnie jak przygotować i ułożyć składniki, aby nasza sałatka była nie tylko smaczna, ale też efektowna opisuję nieco niżej.
W przepisie użyłam marynowanych pieczarek, które należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.
Wykorzystałam też jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Do naszej sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa, jednak połączenie, które Ci dzisiaj przedstawiam, jest pyszne i sprawdzone, dlatego koniecznie zachęcam Cię do wypróbowania mojej wersji w pierwszej kolejności. W przyszłości możesz ją dowolnie modyfikować i sam zadecydować, która jest dobra i smakuje Ci najbardziej.
Skoro już wiesz, jak zrobić warstwową sałatkę z pieczarkami marynowanymi, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Możesz ją także zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Nie pozostał mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w sałatce z pieczarkami marynowanymi warstwowa
Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pieczarki marynowane konserwowe
- Majonez
- Musztarda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami marynowanymi warstwowa
Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać dowolny rodzaj mięsa, ja postawiłam na chude piersi z kurczaka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.