Sałatka z kuskus i tuńczykiem
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (170 g)
- Fasolka szparagowa mrożona - 1 szklanka, najlepiej wybrać już pokrojoną (130 g)
- Papryka czerwona - Jedna średnia papryka (230 g)
- Ogórek kiszony - 2,5 szt (150 g)
- Cebula czerwona - 1 duża (100 g)
- Majonez - 1,5 dużej łyżki majonezu (40 g)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Kasza kuskus - 1 woreczek (100 g)
Przepis na sałatkę z kuskus i tuńczykiem krok po kroku
Kaszę kuskus umieścić w małym garnku lub miseczce i zalej wrzącą wodą, lekko ponad poziom kaszy. Przykryj naczynie pokrywką albo talerzykiem i odczekaj 5 minut, tak by kasza wchłonęła całą wodę. Następnie przełóż ją do dużej miski.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do ugotowanej kaszy.
W garnku zagotuj wodę, lekko posól i wsyp powoli mrożoną fasolkę szparagową. Gotuj przez ok. 7 minut. Następnie odcedź ją na durszlaku i ostudź. Gdy będzie ostudzona pokrój ją na małe kawałki. Pokrojoną fasolkę dodaj do reszty składników sałatki.
Paprykę i cebulę umyj. Cebulę obierz. Warzywa wraz z ogórkami kiszonymi pokrój w drobną kostkę i przełóż do naczynia z sałatką.
Do sałatki dodaj majonez i musztardę. Dopraw ją za pomocą pieprzu i soli.
Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Dodaj do sałatki. Następnie wymieszaj całą zawartość naczynia.
Więcej informacji na temat sałatki z kuskus i tuńczykiem
Sałatka z kuskus i tuńczykiem będzie miłą odmianą dla osób, którym przejadła się popularna wersja z ryżem. Jest bardziej egzotyczna i smakuje wprost wybornie. Nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji, na szczęście jest to danie niskokaloryczne i pełnowartościowe.
Kasza kuskus zyskuje coraz większą popularność wśród amatorów gotowania. Nic dziwnego, jest bardzo odżywcza, smaczna i przy okazji bardzo szybko się ją przygotowuje. Od bardzo dawna używana była w rejonach Afryki Północnej, a w Europie spopularyzowali ją Francuzi. Zwykle gości w potrawach słonych, lecz nadaje się również do tych na słodko, ze względu na bardzo łagodny smak. Natomiast tuńczyk jest bardzo popularny w diecie śródziemnomorskiej. Ma bardzo wielu fanów ze względu na wspaniały smak. Połączenie ryby z kaszą kuskus pozwala nam czerpać z dwóch zupełnie różnych kuchni. Przy czym sałatka wciąż stanowi bardzo zdrową i wartościową potrawę. Jest niskokaloryczna, a w porcji zawiera dość sporo białka, dlatego polecana jest również dla osób dbających o sylwetkę.
Sałatka ta jest propozycją ekspresowej przekąski, ze względu na szybkość przygotowania kaszy. Wystarczy dosłownie 10 minut, by całe danie mogło wylądować na stole i bardzo dobrze się prezentować. Świetna dla niecierpliwych, a także osób, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi potrawami. Idealnie sprawdzi się również jako posiłek dla zapracowanych. Sam przepis jest bardzo łatwy, dlatego poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz.
Doskonały smak danie zawdzięcza połączeniu tuńczyka z kuskusem perłowym, który jest najdelikatniejszą wersją tej kaszy. To sprawia, że nie zdominuje ona całości potrawy, tylko świetnie podkreśli kompozycję smakową. Wspaniały i niebanalny aromat sałatka zawdzięcza również odpowiedniemu doborowi dodatków, takich jak świeży ogórek, fasolka szparagowa i papryka, a także przypraw i świeżych ziół. Jest przekąską bardzo lekką, jednak pyszną. Jeżeli chcemy, zamiast zwykłej kaszy możemy użyć pełnoziarnistej, dzięki temu obniżymy indeks i ładunek glikemiczny całej potrawy, nie zmieniając jej smaku.
Alergeny w sałatce z kuskus i tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki z kuskus i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza kuskus
Wartości odżywcze sałatki z kuskus i tuńczykiem
Energia i białka
(465g)
Węglowodany
(465g)
Tłuszcze
(465g)
Witaminy
(465g)
Składniki mineralne
(465g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.