Kuchnia marokańska
-
Harira
Harira to pyszna i bardzo aromatyczna zupa, która pozwala przemycić odrobinę orientu do swojej kuchni. Smakuje naprawdę wspaniale i jest …
15 + 35 min łatwy 6 189 kcal
-
Sfenj
Sfenj to lekki i gąbczasty krążek ciasta smażony na oleju. Smaczne sfenj podaje się posypane cukrem pudrem lub macza się …
60 min łatwy 5 496 kcal
-
Zupa marokańska
Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 5 613 kcal
Pozostałe przepisy kuchni marokańskiej
-
Kurczak w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach. …
30 + 100 min łatwy 6 465 kcal -
Marokańskie chlebki z patelni
Marokańskie chlebki z patelni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowe chlebki z ciasta drożdżowego sprawdzą …
20 + 40 min łatwy 6 609 kcal -
Tażin
Przepis na tażin możecie wykonać nawet bez użycia tego charakterystycznego naczynia. Gulasz mięsno-warzywny gotowany pod przykryciem to danie, które koniecznie …
60 + 90 min łatwy 5 328 kcal -
Meshvi
Meshvi to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Grillowane mięso, ryby i owoce najlepiej pieczone na opalanym drewnem grillu. Danie przygotowane w …
80 + 30 min łatwy 10 190 kcal -
Tadżin
Tadżin to nazwa dania oraz naczynia, w którym owe danie się przygotowuje. Naczynie wykonane jest z gliny, nie musi być …
20 + 60 min łatwy 6 774 kcal -
Pastilla
Pastilla to danie prosto z Maroko. Historia głosi, że powstało w XV wieku. Słodko słone połączenie jest bardzo charakterystyczne dla …
30 + 50 min łatwy 8 914 kcal
-
Berber whisky
Berber Whisky to tradycyjny napój bezalkoholowy na bazie herbaty i miodu. Nazwa wskazuje na trunek alkoholowy z dodatkiem whisky, nic …
5 + 10 min łatwy 2 247 kcal
-
Hummus
Hummus to dip, sos, czy pasta przygotowana z ciecierzycy, z tahini, oleju lub oliwy, soku cytryny i przypraw. Składniki są …
780 + 30 min łatwy 12 75 kcal
-
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami w wersji tradycyjnej to super propozycja na pyszną pastę na kanapki. Zrób koniecznie taką zdrową pastę …
5 min łatwy 10 92 kcal
-
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
Nie masz pod ręką tahini? Nic nie szkodzi. Bez tahini również uda się zrobić dobry hummus z suszonymi pomidorami i …
5 min łatwy 8 94 kcal
-
Hummus z oliwkami
Hummus z oliwkami to doskonała propozycja na pyszną pastę do chleba i nie tylko. Pasta z ciecierzycy i oliwek do …
15 + 30 min łatwy 6 292 kcal
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
Przepyszna sałatka z tofu, kaparami i kukurydzą ze znakomitymi tostami z hummusem i mozzarellą to posiłek niezwykle odżywczy. Pełny smaku …
15 min łatwy 4 379 kcal
-
Sałatka z kuskus i kurczakiem
Sałatka z kuskus i kurczakiem to doskonała propozycja na przystawkę na imprezy rodzinne czy ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również …
35 min łatwy 4 270 kcal -
Sałatka z kuskusem i szynką
Sałatka z kuskusem i szynką to doskonała propozycja na pyszne przystawkę na imprezy z rodziną i ze znajomymi. Sałatka świetnie …
15 + 15 min łatwy 2 339 kcal -
Sałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem to dobry i szybki pomysł na wspaniały posiłek. Sałatka ta pięknie się prezentuje i zaskakuje mnogością barw …
20 min łatwy 4 357 kcal
-
Sałatka z kuskusem i fetą
Sałatka z kuskusem i fetą to pyszny pomysł na szybki i sycący posiłek. Sprawdzi się jako lunch lub lekka kolacja. …
20 min łatwy 4 411 kcal
-
Sałatka z kuskus i tuńczykiem
Sałatka z kuskus i tuńczykiem będzie miłą odmianą dla osób, którym przejadła się popularna wersja z ryżem. Jest bardziej egzotyczna …
15 min łatwy 2 510 kcal
-
Sos do shoarmy
Sos do shoarmy to obowiązkowy dodatek, który wzbogaca pyszną shoarmą w dodatkowe smaki. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze …
10 min łatwy 1 351 kcal
-
Humus z soczewicy
Humus z soczewicy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek i świeżych warzyw. Humus można spożywać na wiele sposobów, …
10 + 30 min łatwy 5 341 kcal
Kuchnia marokańska - co to jest?
Kuchnia marokańska kształtowała się w ciepłym klimacie śródziemnomorskim, zaś tworzyli ją kolejno Berberowie, Arabowie i Francuzi. Podstawowe tradycje kulinarne Maroko ukształtowali Berberowie, którzy jadali dania ze strączkowych, kuskusu i mięsa. Wprowadzili też tradycyjne gliniane naczynie stożkowe, w którym dusi się marokańskie gulasze. Kuchnia marokańska charakteryzuje się stosowaniem dużej ilości przypraw i ziół. Jada się głównie potrawy mięsne i mączne, jak kuskus z kurczakiem i warzywami czy gulasze tajine. Wypieka się różne rodzaje chlebów typu pity, zaś z Francji przejęto bagietki i brioszki. Jako dania na słodko jada się słodkie chlebki z patelni z dżemem lub miodem.
Kuchnia marokańska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki
Kuchnia marokańska zachwyca bogactwem przypraw i słodko-pikantnymi smakami. Jest to kuchnia bardzo zdrowa, szczególnie dzięki stosowaniu tradycyjnych naczyń tajin, w których dania duszą się w sosie własnym. Warto poznać ciekawe przepisy na dania kuchni marokańskiej, aby wzbogacić swoją kuchnię o aromatyczne potrawy z kuskusem, mięsem i warzywami.
Maroko - jego narodowe jedzenie i tradycje kulinarne
Jak kształtowała się kuchnia marokańska i czym się charakteryzuje
Kuchnia marokańska wpisuje się do kanonu kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje nadmorskie kraje basenu Morza Śródziemnego. Kulinarne tradycje w Maroko stworzyli Berberowie, którzy są rdzennymi mieszkańcami północnej Afryki. Ich potrawy charakteryzowały się wykorzystaniem m.in. kuskusu i suszonego bobu. W VII wieku n.e. tereny te zostały podbite przez Arabów, którzy przynieśli własne potrawy i przepisy i nowe rodzaje przypraw. Natomiast w XIX wieku Maroko było protektoratem Francji, dlatego też w kuchni pojawiły się wpływy francuskie.
Charakterystycznym naczyniem kuchni berberyjskiej, które w Maroko powszechnie służy do przygotowywania dań, jest tajine. Jest to stożkowate, gliniane naczynie składające się z płytkiej misy i przykrywy w kształcie stożka. Sprawdza się ono idealnie do dań duszonych w sosie własnym. Tajine stawia się na ogniu, zaś danie gotuje się w niskiej temperaturze podobnie jak w wolnowarach. Dzięki temu jedzenie nie traci wartości odżywczych i jest uważane za wyjątkowo zdrowe. Dania tajine to przede wszystkim potrawy jednogarnkowe z mięsa i warzyw z dodatkiem świeżych i suszonych owoców oraz aromatycznych przypraw.
Z jakich składników przygotowuje się dania i desery marokańskie
Koczowniczy Berberowie byli hodowcami owiec i drobiu, zaś ich jedzenie składało się z produktów, które można łatwo przewozić na wielbłądach. Dlatego też przepisy tworzyli z roślin strączkowych, jak ciecierzyca i soczewica. Berberowie wprowadzili też kuskus i bób.
Kuchnia marokańska charakteryzuje się dużą ilością przypraw i aromatycznych ziół. Niektóre z nich są importowane, lecz większość uprawia się na miejscu.
Podstawowe składniki kuchni marokańskiej:
- strączkowe: ciecierzyca, soczewica, bób,
- kasza kuskus,
- mąka pszenna,
- chleb z mąki semoliny,
- mięso: wołowina, baranina i kurczak,
- ryby i owoce morza,
- oliwa z oliwek i masło,
- warzywa: pomidory, bakłażan, papryka, czosnek,
- orzechy, migdały, sezam,
- kiszone cytryny,
- przyprawy, jak cynamon, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, szafran, kolendra, czosnek.
W Maroko jada się kilka rodzajów chleba. Tradycyjnym chlebem jest rodzaj pity z semoliny. Wypieka się tam kilka rodzajów okrągłych chlebków z patelni, które jada się na słodko jako rodzaj naleśników, lub na słono z nadzieniem z mięsa i warzyw. Francuzi przywieźli tam bagietki i brioszki. Chleb podawany jest w Maroko do posiłków i często używa się go do nagarniania jedzenia.
Najważniejsze narodowe potrawy z Maroko
Przepisy kulinarne na narodowe dania obiadowe
Narodowe dania z Maroko:
- harira pikantna, gęsta zupa ,
- tadżin lub tajin, rodzaj gulaszu z mięsa i warzyw gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu,
- seffa, czyli kuskus z kurczakiem w słodko-pikantnym sosie,
- kefta, czyli kulki z mielonego mięsa,
- harcha, chleb smażony na patelni,
- pastilla, czyli chrupiące ciasto z mięsnym nadzieniem,
- hummus.
Zupa harira wywodzi się z kulinarnej tradycji Berberów, zaś obecnie jest pożywnym daniem jadanym głównie w czasie Ramadanu. Jest to zupa z ciecierzycy i soczewicy zagęszczona mąką. Występuje w wersji wegetariańskiej z warzywami lub mięsnej z jagnięciną, wołowiną lub kurczakiem. Smak charakteryzuje się subtelnym połączeniem słodyczy z korzennymi przyprawami. Harirę podaje się z suszonymi daktylami lub z jajkiem na twardo.
Tadżin, tagine lub tajine to nie tylko nazwa naczynia, lecz także gotowanego w nim dania. Jest to rodzaj gulaszu z mięsa i warzyw przyprawionych kolendrą, kminem rzymskim i czosnkiem. Danie podaje się z chlebem, który służy do nabierania potrawy.
Kuchnia marokańska pełna jest warzyw. Jada się tam sałatki ze świeżych lub gotowanych warzyw, przede wszystkim z pomidorów i bakłażana.
Przepisy na marokańskie desery i dania na słodko
Przepisy na dania na słodko pojawiły się w Maroko wraz z podbojem arabskim. Arabowie przynieśli łączenie mięsa ze słodkimi owocami oraz przyprawy korzenne. Obecnie w Maroko jada się słodkie naleśniki. Puszyste placuszki baghrir smaży się na patelni i jada na słodko z miodem lub dżemem. Natomiast naleśniki lub chleb z patelni msemen układa się warstwowo i podaje ze słodkimi dodatkami. Jada się je zwykle na śniadanie.
Jako desery służą zwykle świeże owoce. Klasycznym deserem są rogi gazeli, czyli rodzaj małych pierożków nadziewanych pastą z migdałów. Z powodu ceny migdałów jest to dość drogi przysmak. W Maroko wypieka się również ciasteczka zrobione z ciasta zwiniętego na kształt róży i smażonego na głębokim tłuszczu.