Kuchnia marokańska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki
Kuchnia marokańska zachwyca bogactwem przypraw i słodko-pikantnymi smakami. Jest to kuchnia bardzo zdrowa, szczególnie dzięki stosowaniu tradycyjnych naczyń tajin, w których dania duszą się w sosie własnym. Warto poznać ciekawe przepisy na dania kuchni marokańskiej, aby wzbogacić swoją kuchnię o aromatyczne potrawy z kuskusem, mięsem i warzywami.
Maroko - jego narodowe jedzenie i tradycje kulinarne
Jak kształtowała się kuchnia marokańska i czym się charakteryzuje
Kuchnia marokańska wpisuje się do kanonu kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje nadmorskie kraje basenu Morza Śródziemnego. Kulinarne tradycje w Maroko stworzyli Berberowie, którzy są rdzennymi mieszkańcami północnej Afryki. Ich potrawy charakteryzowały się wykorzystaniem m.in. kuskusu i suszonego bobu. W VII wieku n.e. tereny te zostały podbite przez Arabów, którzy przynieśli własne potrawy i przepisy i nowe rodzaje przypraw. Natomiast w XIX wieku Maroko było protektoratem Francji, dlatego też w kuchni pojawiły się wpływy francuskie.
Charakterystycznym naczyniem kuchni berberyjskiej, które w Maroko powszechnie służy do przygotowywania dań, jest tajine. Jest to stożkowate, gliniane naczynie składające się z płytkiej misy i przykrywy w kształcie stożka. Sprawdza się ono idealnie do dań duszonych w sosie własnym. Tajine stawia się na ogniu, zaś danie gotuje się w niskiej temperaturze podobnie jak w wolnowarach. Dzięki temu jedzenie nie traci wartości odżywczych i jest uważane za wyjątkowo zdrowe. Dania tajine to przede wszystkim potrawy jednogarnkowe z mięsa i warzyw z dodatkiem świeżych i suszonych owoców oraz aromatycznych przypraw.
Z jakich składników przygotowuje się dania i desery marokańskie
Koczowniczy Berberowie byli hodowcami owiec i drobiu, zaś ich jedzenie składało się z produktów, które można łatwo przewozić na wielbłądach. Dlatego też przepisy tworzyli z roślin strączkowych, jak ciecierzyca i soczewica. Berberowie wprowadzili też kuskus i bób.
Kuchnia marokańska charakteryzuje się dużą ilością przypraw i aromatycznych ziół. Niektóre z nich są importowane, lecz większość uprawia się na miejscu.
Podstawowe składniki kuchni marokańskiej:
- strączkowe: ciecierzyca, soczewica, bób,
- kasza kuskus,
- mąka pszenna,
- chleb z mąki semoliny,
- mięso: wołowina, baranina i kurczak,
- ryby i owoce morza,
- oliwa z oliwek i masło,
- warzywa: pomidory, bakłażan, papryka, czosnek,
- orzechy, migdały, sezam,
- kiszone cytryny,
- przyprawy, jak cynamon, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, szafran, kolendra, czosnek.
W Maroko jada się kilka rodzajów chleba. Tradycyjnym chlebem jest rodzaj pity z semoliny. Wypieka się tam kilka rodzajów okrągłych chlebków z patelni, które jada się na słodko jako rodzaj naleśników, lub na słono z nadzieniem z mięsa i warzyw. Francuzi przywieźli tam bagietki i brioszki. Chleb podawany jest w Maroko do posiłków i często używa się go do nagarniania jedzenia.
Najważniejsze narodowe potrawy z Maroko
Przepisy kulinarne na narodowe dania obiadowe
Narodowe dania z Maroko:
- harira pikantna, gęsta zupa ,
- tadżin lub tajin, rodzaj gulaszu z mięsa i warzyw gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu,
- seffa, czyli kuskus z kurczakiem w słodko-pikantnym sosie,
- kefta, czyli kulki z mielonego mięsa,
- harcha, chleb smażony na patelni,
- pastilla, czyli chrupiące ciasto z mięsnym nadzieniem,
- hummus.
Zupa harira wywodzi się z kulinarnej tradycji Berberów, zaś obecnie jest pożywnym daniem jadanym głównie w czasie Ramadanu. Jest to zupa z ciecierzycy i soczewicy zagęszczona mąką. Występuje w wersji wegetariańskiej z warzywami lub mięsnej z jagnięciną, wołowiną lub kurczakiem. Smak charakteryzuje się subtelnym połączeniem słodyczy z korzennymi przyprawami. Harirę podaje się z suszonymi daktylami lub z jajkiem na twardo.
Tadżin, tagine lub tajine to nie tylko nazwa naczynia, lecz także gotowanego w nim dania. Jest to rodzaj gulaszu z mięsa i warzyw przyprawionych kolendrą, kminem rzymskim i czosnkiem. Danie podaje się z chlebem, który służy do nabierania potrawy.
Kuchnia marokańska pełna jest warzyw. Jada się tam sałatki ze świeżych lub gotowanych warzyw, przede wszystkim z pomidorów i bakłażana.
Przepisy na marokańskie desery i dania na słodko
Przepisy na dania na słodko pojawiły się w Maroko wraz z podbojem arabskim. Arabowie przynieśli łączenie mięsa ze słodkimi owocami oraz przyprawy korzenne. Obecnie w Maroko jada się słodkie naleśniki. Puszyste placuszki baghrir smaży się na patelni i jada na słodko z miodem lub dżemem. Natomiast naleśniki lub chleb z patelni msemen układa się warstwowo i podaje ze słodkimi dodatkami. Jada się je zwykle na śniadanie.
Jako desery służą zwykle świeże owoce. Klasycznym deserem są rogi gazeli, czyli rodzaj małych pierożków nadziewanych pastą z migdałów. Z powodu ceny migdałów jest to dość drogi przysmak. W Maroko wypieka się również ciasteczka zrobione z ciasta zwiniętego na kształt róży i smażonego na głębokim tłuszczu.