Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia marokańska kształtowała się w ciepłym klimacie śródziemnomorskim, zaś tworzyli ją kolejno Berberowie, Arabowie i Francuzi. Podstawowe tradycje kulinarne Maroko ukształtowali Berberowie, którzy jadali dania ze strączkowych, kuskusu i mięsa. Wprowadzili też tradycyjne gliniane naczynie stożkowe, w którym dusi się marokańskie gulasze. Kuchnia marokańska charakteryzuje się stosowaniem dużej ilości przypraw i ziół. Jada się głównie potrawy mięsne i mączne, jak kuskus z kurczakiem i warzywami czy gulasze tajine. Wypieka się różne rodzaje chlebów typu pity, zaś z Francji przejęto bagietki i brioszki. Jako dania na słodko jada się słodkie chlebki z patelni z dżemem lub miodem.

Wyróżnione przepisy kuchni marokańskiej

Pozostałe przepisy kuchni marokańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia marokańska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia marokańska zachwyca bogactwem przypraw i słodko-pikantnymi smakami. Jest to kuchnia bardzo zdrowa, szczególnie dzięki stosowaniu tradycyjnych naczyń tajin, w których dania duszą się w sosie własnym. Warto poznać ciekawe przepisy na dania kuchni marokańskiej, aby wzbogacić swoją kuchnię o aromatyczne potrawy z kuskusem, mięsem i warzywami.

Maroko - jego narodowe jedzenie i tradycje kulinarne

Jak kształtowała się kuchnia marokańska i czym się charakteryzuje

Kuchnia marokańska wpisuje się do kanonu kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje nadmorskie kraje basenu Morza Śródziemnego. Kulinarne tradycje w Maroko stworzyli Berberowie, którzy są rdzennymi mieszkańcami północnej Afryki. Ich potrawy charakteryzowały się wykorzystaniem m.in. kuskusu i suszonego bobu. W VII wieku n.e. tereny te zostały podbite przez Arabów, którzy przynieśli własne potrawy i przepisy i nowe rodzaje przypraw. Natomiast w XIX wieku Maroko było protektoratem Francji, dlatego też w kuchni pojawiły się wpływy francuskie.

Charakterystycznym naczyniem kuchni berberyjskiej, które w Maroko powszechnie służy do przygotowywania dań, jest tajine. Jest to stożkowate, gliniane naczynie składające się z płytkiej misy i przykrywy w kształcie stożka. Sprawdza się ono idealnie do dań duszonych w sosie własnym. Tajine stawia się na ogniu, zaś danie gotuje się w niskiej temperaturze podobnie jak w wolnowarach. Dzięki temu jedzenie nie traci wartości odżywczych i jest uważane za wyjątkowo zdrowe. Dania tajine to przede wszystkim potrawy jednogarnkowe z mięsa i warzyw z dodatkiem świeżych i suszonych owoców oraz aromatycznych przypraw.

Z jakich składników przygotowuje się dania i desery marokańskie

Koczowniczy Berberowie byli hodowcami owiec i drobiu, zaś ich jedzenie składało się z produktów, które można łatwo przewozić na wielbłądach. Dlatego też przepisy tworzyli z roślin strączkowych, jak ciecierzyca i soczewica. Berberowie wprowadzili też kuskus i bób.

Kuchnia marokańska charakteryzuje się dużą ilością przypraw i aromatycznych ziół. Niektóre z nich są importowane, lecz większość uprawia się na miejscu.

Podstawowe składniki kuchni marokańskiej:

  • strączkowe: ciecierzyca, soczewica, bób,
  • kasza kuskus,
  • mąka pszenna,
  • chleb z mąki semoliny,
  • mięso: wołowina, baranina i kurczak,
  • ryby i owoce morza,
  • oliwa z oliwek i masło,
  • warzywa: pomidory, bakłażan, papryka, czosnek,
  • orzechy, migdały, sezam,
  • kiszone cytryny,
  • przyprawy, jak cynamon, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, szafran, kolendra, czosnek.

W Maroko jada się kilka rodzajów chleba. Tradycyjnym chlebem jest rodzaj pity z semoliny. Wypieka się tam kilka rodzajów okrągłych chlebków z patelni, które jada się na słodko jako rodzaj naleśników, lub na słono z nadzieniem z mięsa i warzyw. Francuzi przywieźli tam bagietki i brioszki. Chleb podawany jest w Maroko do posiłków i często używa się go do nagarniania jedzenia.

Najważniejsze narodowe potrawy z Maroko

Przepisy kulinarne na narodowe dania obiadowe

Narodowe dania z Maroko:

  • harira pikantna, gęsta zupa ,
  • tadżin lub tajin, rodzaj gulaszu z mięsa i warzyw gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu,
  • seffa, czyli kuskus z kurczakiem w słodko-pikantnym sosie,
  • kefta, czyli kulki z mielonego mięsa,
  • harcha, chleb smażony na patelni,
  • pastilla, czyli chrupiące ciasto z mięsnym nadzieniem,
  • hummus.

Zupa harira wywodzi się z kulinarnej tradycji Berberów, zaś obecnie jest pożywnym daniem jadanym głównie w czasie Ramadanu. Jest to zupa z ciecierzycy i soczewicy zagęszczona mąką. Występuje w wersji wegetariańskiej z warzywami lub mięsnej z jagnięciną, wołowiną lub kurczakiem. Smak charakteryzuje się subtelnym połączeniem słodyczy z korzennymi przyprawami. Harirę podaje się z suszonymi daktylami lub z jajkiem na twardo.

Tadżin, tagine lub tajine to nie tylko nazwa naczynia, lecz także gotowanego w nim dania. Jest to rodzaj gulaszu z mięsa i warzyw przyprawionych kolendrą, kminem rzymskim i czosnkiem. Danie podaje się z chlebem, który służy do nabierania potrawy.

Kuchnia marokańska pełna jest warzyw. Jada się tam sałatki ze świeżych lub gotowanych warzyw, przede wszystkim z pomidorów i bakłażana.

Przepisy na marokańskie desery i dania na słodko

Przepisy na dania na słodko pojawiły się w Maroko wraz z podbojem arabskim. Arabowie przynieśli łączenie mięsa ze słodkimi owocami oraz przyprawy korzenne. Obecnie w Maroko jada się słodkie naleśniki. Puszyste placuszki baghrir smaży się na patelni i jada na słodko z miodem lub dżemem. Natomiast naleśniki lub chleb z patelni msemen układa się warstwowo i podaje ze słodkimi dodatkami. Jada się je zwykle na śniadanie.

Jako desery służą zwykle świeże owoce. Klasycznym deserem są rogi gazeli, czyli rodzaj małych pierożków nadziewanych pastą z migdałów. Z powodu ceny migdałów jest to dość drogi przysmak. W Maroko wypieka się również ciasteczka zrobione z ciasta zwiniętego na kształt róży i smażonego na głębokim tłuszczu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto