Sakiewki z naleśników

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sakiewki z naleśników podane na talerzyku.
Sakiewki z naleśników
Sakiewki z naleśników to doskonały wybór dla każdego, kto kocha ciekawe słodkości. Te naleśniki sprawdzą się równie jako obiad, ale także prosty deser.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 20 min
367 kcal
Kcal w porcji
239 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (30 g)
  • Mascarpone (100 g)
  • Jabłko (540 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga

Przepis na sakiewki z naleśników krok po kroku

W dużej misce zmieszaj mąkę, mleko, jajko i cukier, by powstała gęsta masa.

Rozgrzej patelnię naleśnikową i smaż na niej dość grube naleśniki.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podduś z dodatkiem 50 ml wody i szczyptą cynamonu.

Każdy naleśnik posmaruj odrobiną serka i ułóż na środku odrobinę jabłek. Wszystkie boki złóż razem.

Sakiewkę możesz zawiązać skórką pomarańczową lub zwykłą nitką.

Jak oceniasz przepis na sakiewki z naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat sakiewek z naleśników

Sakiewki z naleśników to doskonały wybór dla każdego, kto kocha ciekawe słodkości. Te naleśniki sprawdzą się równie na obiad, ale także prosty deser. Z tym przepisem możesz przekonać się, że zrobienie sakiewek jest banalnie proste i potrzeba do tego tylko kilku prostych składników, które znajdują się w większości domowych spiżarni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sakiewki z naleśników, które będą smakować po prostu obłędnie, a przy okazji da się je zrobić w prosty i szybki sposób, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają szybkie dania, którym nie trzeba poświęcać zbyt dużo czasu czy energii. Są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi obie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię.

Przepis na sakiewki z naleśników będzie doskonałą opcją na stworzenie dania, które nie tylko jest pyszne, ale również pięknie się prezentuje. Choć może się wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. To dobre rozwiązanie również dla początkujących osób. Te naleśniki są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Całość robi się z ciasta naleśnikowego, które jest niezwykle proste i zawsze się udaje. Choć w tym przepisie robi się je na słodko, można je także podawać w wersji wytrawnej, wystarczy, zamiast cukru dodać odrobinę soli, a farsz zamienić na taki na bazie mięsnej lub warzywnej. Naleśniki stworzone według tego przepisu są naprawdę fit. To głównie zasługa smażenia ich bez tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i mniej kaloryczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. To doskonały wybór zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Alergeny w sakiewkach z naleśników

Lista alergenów dla sakiewek z naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sakiewek z naleśników

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(239g)
Energia (kcal)
153.64
367.20
Białko (g)
4.36
10.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(239g)
Węglowodany (g)
23.59
56.39
Węglowodany przyswajalne (g)
22.51
53.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(239g)
Tłuszcz (g)
4.55
10.87
Tłuszcze nasycone (g)
4.20
10.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.35
0.84
Cholesterol (mg)
28.47
68.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(239g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.48
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.30
3.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.11
74.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(239g)
Sód (mg)
18.87
45.10
Potas (mg)
108.31
258.87
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.19
110.39
Fosfor (mg)
58.28
139.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.03
28.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
2.82
Cynk (mg)
0.37
0.87
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sakiewek z naleśników 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sakiewek z naleśników

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Jabłko
540 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 540 g
Koszt składników
22.00