Rocoto relleno

Opublikowano: 16.11.2021 r., 10:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rocoto Relleno podane w ciemnym naczyniu, które stoi na drewnianym blacie.
Rocoto Relleno
Rocoto Relleno to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Jest to pikantna wersja zapiekanej papryki z mięsem mielonym. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
485 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Papryka czerwona 3 małe sztuki (450 g)
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Rodzynki (120 g)
  • Bulion drobiowy (400 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na rocoto relleno krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.

Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem.

Rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone i usmaż.

Mięso zalej bulionem drobiowym i dopraw ostrą papryką i kminkiem, dodaj rodzynki i gotuj całość przez 20 minut aż płyn odparuje.

Papryki przekrój na połówki i usuń z nich gniazda nasienne.

Papryki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem, piecz przez 15 minut w 180 stopniach.

Do farszu mięsnego dodaj oliwki, twaróg, posiekane jajka i wymieszaj.

Faszeruj papryki i zapiecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Jak oceniasz przepis na rocoto relleno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat rocoto relleno

Rocoto Relleno to pyszne tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Bardzo ciężko odwzorować jest to danie bez użycia lokalnych produktów, dlatego dania przygotowywane poza Peru są jedynie modyfikacjami tradycyjnej potrawy. Rocoto to odmiana ostrej papryki, jest dość rzadko występującym warzywem. Papryka przypomina wyglądem słodką paprykę i jest dość często mylona. Rocoto mają różne kolory od zielonego po czerwony. Podaje się je najczęściej z farszem z mięsa mielonego. Można z nich także przygotowywać suszoną przyprawę. Przepis na rocoto relleno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia rocoto relleno potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, rodzynki sułtańskie, jajko, oliwki czarne i zielone, papryczka chili, papryka ostra, kumin, olej rzepakowy, twaróg, sól, pieprz.

Jak zrobić rocoto relleno? Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone i usmaż. Mięso zalej bulionem drobiowym i dopraw ostrą papryką i kminkiem. Dodaj rodzynki i gotuj całość przez 20 minut, cały płyn ma odparować. Papryki przekrój na połówki i usuń z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem, piecz przez 15 minut. Po tym czasie do farszu mięsnego dodaj twaróg, posiekane jajka i wymieszaj. Nafaszeruj papryki i zapiecz je przez 15 minut.

Queso fresco to świeży ser, najbliżej mu do naszego twarogu. jest bardzo delikatny w smaku i ma delikatną zwartą konsystencję. Produkowany jest z mleka krowiego, pochodzi z Ameryki Południowej. Sery możesz przygotowywać własnoręcznie w domu lub kupić gotowy w sklepie.

Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Papryki mają różne odmiany, kolory i kształty. Występują papryki o ostrym i słodkim smaku. Papryka zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Różne odmiany papryki są uprawiane w innych zakątkach globu. Rocoto to papryka uprawiana w Peru a także w Meksyku.

Podsumowując rocoto relleno to ciekawe połączenia smaków. Nie jesteśmy w stanie odwzorować dania całkowicie ze względu na brak produktów występujących wyłącznie w Peru. Zmodyfikowana papryka zapiekana z mięsem jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny.

Alergeny w rocoto relleno

Lista alergenów dla rocoto relleno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rocoto relleno

na 100g gotowej potrawy

Rocoto relleno to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera dużej ilości kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
129.41
485.28
Białko (g)
6.37
23.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
7.74
29.02
Węglowodany przyswajalne (g)
6.66
24.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
4.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
8.36
31.35
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
12.32
Tłuszcze nienasycone (g)
5.07
19.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.15
15.56
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
3.47
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.37
162.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
43.88
164.53
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.67
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.98
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.23
98.37
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.61
Witamina E (mg)
0.57
2.13
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, rodzynki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.16
45.61
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.40
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.24
4.65
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.53
58.24
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
330.30
1238.62
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
184.77
692.89
Potas (mg)
187.22
702.09
Wapń (mg)
33.02
123.82
Fosfor (mg)
63.82
239.33
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.25
38.43
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
5.12
Cynk (mg)
1.12
4.22
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rocoto relleno 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rocoto relleno

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
450 g
3 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 450 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Rodzynki
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Bulion drobiowy
400 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Oliwki czarne
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
100 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
84.50