Papryka z mięsem mielonym

Opublikowano: 25.07.2023 r., 14:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka z mięsem mielonym podana na talerzu.
Papryka z mięsem mielonym
Papryka z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na paprykę faszerowaną.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
543 kcal
Kcal w porcji
575 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona 4 duże sztuki (1000 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, tarka, patelnia, naczynie do zapiekania

Przepis na paprykę z mięsem mielonym krok po kroku

Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.

Następnie dodaj mięso mielone, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżeczki papryki słodkiej. Mięso smaż na małej mocy palnika, aż będzie dobrze ścięte.

Następnie do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz kukurydzę konserwową. Składniki wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 8 minut.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Papryki ułóż do naczynia żaroodpornego, napełni je farszem i posyp serem żółtym.

Papryki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Gotowe papryki z mięsem mielonym podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na paprykę z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,4% osób

Więcej informacji na temat papryki z mięsem mielonym

Papryka z mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Papryka faszerowana mięsem mielonym najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na paprykę z mięsem mielonym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, mięso mielone z indyka, kukurydza konserwowa, cebula, czosnek, pomidory w puszce, ser cheddar, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, oregano i bazylia.

A jak zrobić paprykę z mięsem mielonym? Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżeczki papryki słodkiej. Mięso smaż na małej mocy palnika, aż będzie dobrze ścięte. Następnie do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz kukurydzę konserwową. Składniki wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 8 minut. Papryki ułóż do naczynia żaroodpornego, napełni je farszem i posyp serem żółtym. Papryki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Gotowe papryki z mięsem mielonym podawaj na ciepło.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując papryka nadziewana mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Farsz do papryki przygotowywany jest na bazie mięsa mielonego, pomidorów oraz kukurydzy. Papryka faszerowana jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnej cenie.

Alergeny w papryce z mięsem mielonym

Lista alergenów dla papryki z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze papryki z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Papryka z mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Papryka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania obiadu. Natomiast mięso mielone z indyka stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(575g)
Energia (kcal)
94.52
543.48
Białko (g)
7.88
45.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(575g)
Węglowodany (g)
6.03
34.66
Węglowodany przyswajalne (g)
4.62
26.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
8.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(575g)
Tłuszcz (g)
4.80
27.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
11.86
Tłuszcze nienasycone (g)
2.74
15.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.71
9.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
5.94
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.29
Brak danych dla: mięso mielone z indyka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.30
139.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(575g)
Witamina A (µg (mcg))
86.83
499.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
57.88
332.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.50
Witamina E (mg)
0.96
5.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.65
95.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.61
15.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.46
169.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
732.36
4211.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(575g)
Sód (mg)
171.93
988.62
Potas (mg)
226.01
1299.58
Wapń (mg)
47.79
274.80
Fosfor (mg)
96.68
555.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.11
104.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
4.54
Cynk (mg)
1.05
6.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki z mięsem mielonym 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki z mięsem mielonym

Koszt składników
59.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
59.30