Przepis na papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj mięso na patelnię, dopraw farsz solą, pieprzem, oregano i majerankiem.

Smaż mięso przez 4-5 minut.

Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż razem z mięsem.

Do mięsa dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Do lekko przestudzonego farszu dodaj jajka i wymieszaj.

Paprykę przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych.

Paprykę napełnij farszem.

Zetrzyj ser żółty i umieść go na wierzchu farszu.

Papryki umieść w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami podana na czarnym półmisku.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
42.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
823 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
48

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o papryce faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad. Papryka sprawdzi się na wiele okazji i można ją faszerować ulubionymi produktami. Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka żółta, mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, ryż brązowy, pieczarki, jajko, natka pietruszki, oregano, majeranek, olej rzepakowy, ser żółty.

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami? Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso na patelnię, dopraw farsz solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Smaż mięso przez 4-5 minut. Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż razem z mięsem. Do mięsa dodaj ryż i wymieszaj. Do lekko przestudzonego farszu dodaj jajka i wymieszaj. Paprykę przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych. Paprykę napełnij farszem. Zetrzyj ser żółty i umieść go na wierzchu farszu. Papryki umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Ryż jest zbożem niezawierającym glutenu. Jest łatwo strawny, dlatego polecany jest dla osób z problemami żołądkowymi. Ryż brązowy jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów, które wolniej podnoszą stężenie glukozy we krwi. Zawiera także witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk i mangan. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując pyszne papryki pieczone w piekarniku to bardzo dobry pomysł na obiad. Papryka faszerowana mięsem jest bardzo syta i świetnie sprawdza się jako danie na diecie redukcyjnej. Papryka jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Farsz można przygotować także z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej.

Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kalorie)
152.43 kcal
823.11 kcal
Białko
8.03 g
43.35 g

Węglowodany w papryce faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany
9.41 g
50.81 g
Węglowodany przyswajalne
8.52 g
46.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
4.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz
9.26 g
50.02 g
Tłuszcze nasycone
4.34 g
23.45 g
Tłuszcze nienasycone
4.92 g
26.57 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.10 g
22.15 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
4.42 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
40.80 mg
220.31 mg

Witaminy w przepisie na papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A
25.12 µg (mcg)
135.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.69 µg (mcg)
3.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
55.05 mg
297.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Retinol
19.14 µg (mcg)
103.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.12 mg
11.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.28 µg (mcg)
104.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
71.73 µg (mcg)
387.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód
83.68 mg
451.89 mg
Potas
219.23 mg
1183.84 mg
Wapń
65.11 mg
351.61 mg
Fosfor
127.96 mg
691.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.12 mg
108.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
5.01 mg
Cynk
1.67 mg
9.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka żółta
800 g
2 duże sztuki
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 6
8.00
Za 800 g
Mięso mielone wołowe
700 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
19.25
Za 700 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Ryż brązowy
200 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
65.90
Jak oceniasz przepis na papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób