Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Opublikowano: 22.03.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami podana na czarnym półmisku.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Papryka jest bardzo syta i pożywna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
823 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka żółta 2 duże sztuki (800 g)
  • Mięso mielone wołowe (700 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Ryż brązowy (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami krok po kroku

Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj mięso na patelnię, dopraw farsz solą, pieprzem, oregano i majerankiem.

Smaż mięso przez 4-5 minut.

Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż razem z mięsem.

Do mięsa dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Do lekko przestudzonego farszu dodaj jajka i wymieszaj.

Paprykę przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych.

Paprykę napełnij farszem.

Zetrzyj ser żółty i umieść go na wierzchu farszu.

Papryki umieść w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad. Papryka sprawdzi się na wiele okazji i można ją faszerować ulubionymi produktami. Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka żółta, mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, ryż brązowy, pieczarki, jajko, natka pietruszki, oregano, majeranek, olej rzepakowy, ser żółty.

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami? Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso na patelnię, dopraw farsz solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Smaż mięso przez 4-5 minut. Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż razem z mięsem. Do mięsa dodaj ryż i wymieszaj. Do lekko przestudzonego farszu dodaj jajka i wymieszaj. Paprykę przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych. Paprykę napełnij farszem. Zetrzyj ser żółty i umieść go na wierzchu farszu. Papryki umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Ryż jest zbożem niezawierającym glutenu. Jest łatwo strawny, dlatego polecany jest dla osób z problemami żołądkowymi. Ryż brązowy jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów, które wolniej podnoszą stężenie glukozy we krwi. Zawiera także witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk i mangan. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując pyszne papryki pieczone w piekarniku to bardzo dobry pomysł na obiad. Papryka faszerowana mięsem jest bardzo syta i świetnie sprawdza się jako danie na diecie redukcyjnej. Papryka jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Farsz można przygotować także z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej.

Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka zawiera także białko pochodzenia zwierzęcego oraz dużo składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
152.43
823.11
Białko (g)
8.03
43.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
9.41
50.81
Węglowodany przyswajalne (g)
8.52
46.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
4.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
9.26
50.02
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
23.45
Tłuszcze nienasycone (g)
4.92
26.57
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.10
22.15
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
4.42
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.80
220.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
25.12
135.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
3.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
55.05
297.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.77
Retinol (µg (mcg))
19.14
103.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.12
11.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.28
104.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
71.73
387.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
83.68
451.89
Potas (mg)
219.23
1183.84
Wapń (mg)
65.11
351.61
Fosfor (mg)
127.96
691.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.12
108.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
5.01
Cynk (mg)
1.67
9.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym i pieczarkami

Koszt składników
65.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka żółta
800 g
2 duże sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
8.00
Za 800 g
Mięso mielone wołowe
700 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
19.25
Za 700 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Ryż brązowy
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
65.90