Przepis na paprykę faszerowaną kaszą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, patelnia

Kaszę ugotuj według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.

Papryki opłucz i osusz. Ostrym nożem odetnij tzw. kapturek z ogonkiem. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaj cebulę i przysmażaj ją ok. 4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj pieczarki. Posyp je odrobiną soli i pieprzu. Całość smaż tak długo, aż prawie cała woda odparuje.

Do pieczarek i cebuli dodaj mielone mięso. Wymieszaj i podsmażaj całość, aż mięso straci swoją surowość (nie będzie różowe). Następnie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i po 2 min dodaj kaszę. Ponownie przemieszaj i po 1 minucie ściągnij z palnika.

Do przestudzonego farszu dodaj cały ser. Papryki wypełnij farszem i przykryj kapturkami.

Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym i podlej je 1/2 szklanki wody.

Naczynie z paprykami umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Papryki piecz ok. 40 min.

Papryka faszerowana kaszą znajduje się w głębokim talerzu. Obok nadziewanych papryk leżą sztućce i pomidory koktajlowe.
Papryka faszerowana kaszą
Koszt przygotowania dania
30.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
380 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Papryka faszerowana kaszą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryce faszerowanej kaszą

Papryka faszerowana kaszą jest prosta do przygotowania, a do tego jest bardzo sycąca i ładnie się prezentuje. Taka nadziewana papryka nadaje się nie tylko na obiad, ale także na wczesną kolację i jako poczęstunek dla gości.

Jak zrobić faszerowaną paprykę? Warto zacząć od wstawienia wody na kaszę. Gdy ta będzie się gotować, można się zabrać za przygotowanie reszty składników. Cebulę i pieczarki powinny być pokrojone w drobną kostkę, a ser żółty starty na tarce. Papryki możesz od razu wydrążyć lub zrobić to bezpośrednio przed ich nadziewaniem.

Na patelni trzeba przysmażyć cebulę, czosnek i pieczarki, a potem dodać do nich mielone mięso. Gdy te składniki się obrobią, można dodać resztę dodatków – koncentrat i przyprawy. Na koniec można wsypać kaszę, aby połączyć ją ze wszystkim. Gdy farsz przestygnie, można dodać do niego ser żółty i już nadziewać papryki. Pamiętaj o tym, aby do naczynia żaroodpornego z paprykami dolać wodę.

Ten przepis możesz dowolnie zmodyfikować. Do wyboru są różne kasze. Choć w przepisie jest papryka z kaszą jaglaną, możesz pokusić się na paprykę z kaszą gryczaną lub kaszą jęczmienną. Paprykę możesz też przygotować z ryżem – pamiętaj, że on mocno zwiększy swoją objętość. Mięso z indyka możesz zamienić na inne. Odpowiednie będzie zarówno mięso wieprzowe, jak i wołowe.

Papryki możesz też przeciąć na pół i nafaszerować takie połówki, jeśli nie chcesz robić dużych, pionowych papryk. Taka pieczona papryka również będzie pyszna. Na farsz warto dać nieco sera, aby się roztopił w czasie zapiekania.

Możesz przygotować faszerowaną paprykę bez mięsa. Możesz je zamienić na jakieś dodatkowe warzywo, np. cukinię, ale możesz też zmniejszyć ilość papryk i resztę składników pozostawić bez zmian. Jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy oraz zioła.

Papryka nadziewaną kaszą, ryżem, warzywami czy mięsem to dobry pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi, ale warto wziąć pod uwagę to, że każda zapiekana papryka jest dość czasochłonna. Za jej przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześniej.

Wartości odżywcze papryki faszerowanej kaszą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
95.01 kcal
380.03 kcal
Białko
7.10 g
28.42 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w papryce faszerowanej kaszą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
7.61 g
30.43 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.13 g
24.51 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.46 g
17.85 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
6.92 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.59 g
10.36 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
6.78 g
Brak danych dla: kasza jaglana, pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
3.58 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną kaszą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.23 mg
0.93 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.49 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.21 mg
8.85 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.71 µg (mcg)
74.84 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną kaszą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
108.59 mg
434.38 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
212.92 mg
851.66 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
45.41 mg
181.63 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
91.70 mg
366.78 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.44 mg
57.77 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
3.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.87 mg
3.47 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.37 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej kaszą 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej kaszą

Lista alergenów dla papryki faszerowanej kaszą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania papryki faszerowanej kaszą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Mięso mielone z indyka
350 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Pieczarki
200 g
10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
100 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Papryka czerwona
480 g
2 większe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Papryka zielona
720 g
3 większe sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
7.20
Za 720 g
Liczba porcji:
Koszt składników
51.70
Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną kaszą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób