Papryka faszerowana z piekarnika

Opublikowano: 28.08.2021 r., 11:34 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryki faszerowane na talerzu
Papryka faszerowana z piekarnika
Papryka faszerowana z piekarnika wypełniona jest nadzieniem zrobionym z mięsem mielonym. Jest to smaczny i ciekawy pomysł na obiad dla wszystkich fanów papryki.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 70 min
258 kcal
Kcal w porcji
337 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
  • Papryka czerwona - 4 sztuki (950 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska

Przepis na paprykę faszerowaną z piekarnika krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź.

Papryki umyj, odetnij czubek i wyjmij z nich gniazda nasienne.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Wystudzony ryż wymieszaj z mięsem, 0,5 łyżeczki czosnku i imbiru, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.

Włóż nadzienie do papryk i ułóż je w naczyniu żaroodpornym

Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz papryki około 25 minut.

Po tym czasie odkryj papryki i piecz jeszcze 20 minut.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej z piekarnika

Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest moim zdaniem znacznie ciekawszy i smaczniejszy od zwykłych kotletów. Papryka faszerowana z piekarnika to świetny pomysł na posiłek i to nie tylko na obiad, bo taką paprykę możesz zjeść także jako kolacje. Nadziewane papryki robi się bardzo łatwo, ale wymaga to trochę czasu. Przygotowania zaczynamy od ugotowania ryżu i przestudzenia go. W ten sposób można obniżyć indeks glikemiczny ryżu. Jeżeli jeszcze bardziej chcesz zadbać o niski indeks glikemiczny, możesz użyć brązowego ryżu lub grubej kaszy. Chłodny ryż mieszamy z mięsem mielonym, przyprawami i opcjonalnie dodatkowymi warzywami. Papryka czerwona przed nadziewaniem musi zostać umyta i pozbawiona gniazda nasiennego. W międzyczasie możemy rozgrzać już piekarnik. Papryki nadziewamy farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Możesz zrobić zapiekane papryki z serem, czyli na koniec posypać je startym serem, ale taka wersja będzie bardziej kaloryczna. Na początek pieczenia najlepiej przykryć papryki folią aluminiową, żeby się nie spiekły za mocno. Łącznie papryki pieczemy około 45 - 60 minut. Mniej więcej połowę czasu pieczemy papryki pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza, a potem odkrywamy papryki, aby trochę się zarumieniły. Jak widzisz przygotowanie papryki faszerowanej z piekarnika, jest banalnie proste. Równie smaczne papryki możesz przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy, że mięso zamienisz na ugotowane nasiona roślin strączkowych. Może to być ugotowana czerwona soczewica lub lekko rozdrobniona ciecierzyca konserwowa. Takie wegańskie papryki można potem krócej piec, ponieważ wszystkie składniki są już ugotowane. Robiąc przepis na mięsną wersję, możesz zrobić pół dania w klasycznej wersji z mięsem, a drugą połowę wegańską. W kuchni warto eksperymentować, bo można przypadkiem uzyskać coś pysznego. Dlatego nie wahaj się i zrób te boskie faszerowane papryki, zamiast kolejnych nudnych kotletów mielonych. Dokładną instrukcję jak zrobić te pyszne mięsne papryki znajdziesz w przepisie powyżej.

Alergeny w papryce faszerowanej z piekarnika

Lista alergenów dla papryki faszerowanej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na paprykę faszerowaną z piekarnika

Wartości odżywcze papryki faszerowanej z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Papryka faszerowana z piekarnika to danie dla osób, które są na diecie bezglutenowej i diecie bez nabiału.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(337g)
Energia (kcal)
76.67
258.37
Białko (g)
5.08
17.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(337g)
Węglowodany (g)
10.16
34.25
Węglowodany przyswajalne (g)
8.65
29.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
5.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(337g)
Tłuszcz (g)
2.11
7.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.26
4.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(337g)
Witamina B6 (mg)
0.32
1.08
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Ryboflawina (mg)
0.12
0.39
Niacyna (mg)
2.02
6.81
Foliany (µg (mcg))
33.78
113.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(337g)
Sód (mg)
16.52
55.67
Potas (mg)
270.04
910.02
Wapń (mg)
6.70
22.59
Fosfor (mg)
64.81
218.43
Magnez (mg)
14.81
49.90
Żelazo (mg)
0.50
1.69
Cynk (mg)
0.59
1.99
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej z piekarnika 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej z piekarnika

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Papryka czerwona
950 g
4 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
17.10
Za 950 g
Koszt składników
27.00