Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
Papryka faszerowana w wersji mięsnej idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad lub kolację. Poznaj mój ekspresowy przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
314 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Mięso mielone z indyka (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny 1/2 szklanki (125 ml)
  • Ser Mozzarella 1/2 kuli (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża

Przepis na paprykę faszerowaną surowym mięsem mielonym krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku.

Gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego zabarwienia, dodaj odrobinę bulionu i koncentrat.

Dokładnie wymieszaj, a następnie nafaszeruj papryki.

Dodaj plastry mozzarelli, całość zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną surowym mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej surowym mięsem mielonym

Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną surowym mięsem mielonym, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tą pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na cebuli i czosnku podsmażyłam mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Doprawiłam aromatycznymi ziołami, bez tego oczywiście ani rusz. Gdy mięso nabierze charakterystycznego, brązowego zabarwienia dodaj odrobinę bulionu i koncentratu pomidorowego, a całość dokładnie wymieszaj.

Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na warzywa. I to będzie świetny pomysł na wegetariańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli.

Faszerowane warzywa idealnie sprawdzą się jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Jak dokładnie zrobić paprykę faszerowaną surowym mięsem mielonym, opisuję krok po kroku nieco niżej.

Alergeny w papryce faszerowanej surowym mięsem mielonym

Lista alergenów dla papryki faszerowanej surowym mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze papryki faszerowanej surowym mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Mięsny farsz możesz wymieszać dodatkowo z ugotowanym ryżem lub kaszą, wtedy danie będzie bardziej bogate w węglowodany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
125.88
314.70
Białko (g)
11.37
28.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.16
10.40
Węglowodany przyswajalne (g)
3.26
8.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.38
18.45
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
6.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
11.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.26
8.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
3.31
Cholesterol (mg)
36.54
91.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
66.26
165.65
Witamina B6 (mg)
0.34
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.51
Witamina C (mg)
36.72
91.81
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.24
Witamina E (mg)
0.81
2.02
Retinol (µg (mcg))
19.93
49.83
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.13
0.32
Niacyna (mg)
3.32
8.30
Foliany (µg (mcg))
17.81
44.52
Beta karoten (µg (mcg))
480.54
1201.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
213.65
534.12
Potas (mg)
212.45
531.12
Wapń (mg)
53.58
133.94
Fosfor (mg)
125.51
313.77
Magnez (mg)
17.56
43.91
Żelazo (mg)
0.81
2.02
Cynk (mg)
1.37
3.43
Miedź (mg)
0.08
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej surowym mięsem mielonym 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej surowym mięsem mielonym

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Mięso mielone z indyka
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Ser Mozzarella
60 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Koszt składników
59.50