Faszerowana papryka

Opublikowano: 14.05.2021 r., 2:13 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowana papryka znajduje się na podłużnym talerzu.
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka jest bardzo prosta do przygotowania. Można ją podać na obiad lub wczesną kolację. Sprawdź, jak wygląda przepis na papryki nadziewane!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
475 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Ryż biały 1 woreczek (100 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
  • Ser gouda W kostce (150 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (36 ml)
  • Papryka żółta 2 większe sztuki (480 g)
  • Papryka czerwona 3 większe sztuki (720 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Przepis na faszerowaną paprykę krok po kroku

Ryż ugotuj według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ser zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj ją przez ok. 4-5 min. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Po 1 min wrzuć mięso i połącz z cebulą i czosnkiem.

Całość smaż ok. 10 min.

Następnie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę tymianku.

Wymieszaj i dodaj lekko przestudzony ryż. Połącz wszystkie składniki i po 1 min ściągnij z palnika. Do przestudzonego farszu dodaj ser i dobrze wymieszaj.

Papryki umyj i osusz. Ostrym nożem odetnij tzw. kapturek z ogonkiem. Z wnętrza papryk usuń gniazda nasienne.

Papryki wypełnił farszem i przykryj kapturkami.

Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie papryki wysmarują 1 łyżką oleju.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez ok. 40-45 min.

Jak oceniasz przepis na faszerowaną paprykę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat faszerowanej papryki

Faszerowana papryka to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. Farsz do papryki można zrobić z mięsem lub z wersji wegetariańskiej z samymi warzywami. Ten prosty przepis jest trochę czasochłonny, ale warto go wypróbować.

Jak zrobić nadziewaną paprykę z piekarnika? Warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Ryż należy ugotować. W czasie jego gotowania możesz przysmażyć cebulkę z czosnkiem i mięsem. Później trzeba dodać resztę składników potrzebnych na farsz. Pamiętaj, żeby stary na tarce ser dodać do przestudzonego farszu.

Jak upiec paprykę faszerowaną? Tak naprawdę wystarczy ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i włożyć do piekarnika. Do naczynia możesz wlać ok. 1/3 szklanki wody (tak, aby zakryć dno). W ten sposób nadziewana papryka nie powinna przypalić się od spodu. Z wierzchu papryki należy wysmarować olejem lub oliwą z oliwek.

Ile piec nadziewaną paprykę? Przy 185 stopniach Celsjusza powinno wystarczyć 40-45 min. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie góra-dół. Warto jednak wiedzieć, że każdy piekarnik piecze w inny sposób, więc może się okazać, że nadziewane papryki upieką się szybciej. Dlatego należy je kontrolować i w razie potrzeby wyjąć wcześniej. Papryki faszerowane można też ugotować w sosie pomidorowym (podobnie jak gołąbki).

Przepis na papryki nadziewane możesz dowolnie zmodyfikować. Do wnętrza papryki można dać wiele składników. Pasować będzie zarówno ryż, jak i kasza (np. kuskus, jaglana). Do farszu możesz dodać także drobno pokrojone pomidory (bez skórki). Pod koniec pieczenia możesz zdjąć z papryki kapturki i posyp górę serem, aby ten się stopił. Na górze nadziewanej papryki możesz też umieścić cieniutkie ruloniki boczku.

Do faszerowania używaj dużych papryk. Najlepiej, aby wszystkie były podobnego kształtu. Możesz zdecydować się też na podłużne papryki, które będą przekrojone wzdłuż. Nadziewana papryka dobrze smakuje bez żadnych dodatków, ale można ją podać także ze świeżym pieczywem lub pieczonymi albo gotowanymi ziemniakami.

Alergeny w faszerowanej papryce

Lista alergenów dla faszerowanej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze faszerowanej papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
118.95
475.80
Białko (g)
8.24
32.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
8.75
34.99
Węglowodany przyswajalne (g)
7.58
30.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.02
24.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
9.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
14.23
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
9.62
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
4.60
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.34
105.38
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
76.24
304.97
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.49
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
89.04
356.15
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.30
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.72
66.86
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.39
9.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.21
108.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
622.47
2489.89
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
142.09
568.35
Potas (mg)
227.39
909.56
Wapń (mg)
65.02
260.08
Fosfor (mg)
112.86
451.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.79
71.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
2.70
Cynk (mg)
1.10
4.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faszerowanej papryki 18
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faszerowanej papryki

Koszt składników
49.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Ser gouda
150 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Papryka żółta
480 g
2 większe sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
4.80
Za 480 g
Papryka czerwona
720 g
3 większe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.96
Za 720 g
Koszt składników
49.20