Przepis na faszerowaną paprykę krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone z indyka 400 g
  • Ryż biały 100 g 1 woreczek
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
  • Koncentrat pomidorowy 50 g 2 łyżki
  • Ser gouda 150 g W kostce
  • Olej rzepakowy 36 ml 3 łyżki
  • papryka żółta 480 g 2 większe sztuki
  • Papryka czerwona 720 g 3 większe sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Ryż ugotuj według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ser zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj ją przez ok. 4-5 min. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Po 1 min wrzuć mięso i połącz z cebulą i czosnkiem.

Całość smaż ok. 10 min.

Następnie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę tymianku.

Wymieszaj i dodaj lekko przestudzony ryż. Połącz wszystkie składniki i po 1 min ściągnij z palnika. Do przestudzonego farszu dodaj ser i dobrze wymieszaj.

Papryki umyj i osusz. Ostrym nożem odetnij tzw. kapturek z ogonkiem. Z wnętrza papryk usuń gniazda nasienne.

Papryki wypełnił farszem i przykryj kapturkami.

Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie papryki wysmarują 1 łyżką oleju.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez ok. 40-45 min.

Faszerowana papryka znajduje się na podłużnym talerzu.
Faszerowana papryka
Koszt przygotowania dania
32.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
18

Faszerowana papryka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o faszerowanej papryce

Faszerowana papryka to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. Farsz do papryki można zrobić z mięsem lub z wersji wegetariańskiej z samymi warzywami. Ten prosty przepis jest trochę czasochłonny, ale warto go wypróbować.

Jak zrobić nadziewaną paprykę z piekarnika? Warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Ryż należy ugotować. W czasie jego gotowania możesz przysmażyć cebulkę z czosnkiem i mięsem. Później trzeba dodać resztę składników potrzebnych na farsz. Pamiętaj, żeby stary na tarce ser dodać do przestudzonego farszu.

Jak upiec paprykę faszerowaną? Tak naprawdę wystarczy ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i włożyć do piekarnika. Do naczynia możesz wlać ok. 1/3 szklanki wody (tak, aby zakryć dno). W ten sposób nadziewana papryka nie powinna przypalić się od spodu. Z wierzchu papryki należy wysmarować olejem lub oliwą z oliwek.

Ile piec nadziewaną paprykę? Przy 185 stopniach Celsjusza powinno wystarczyć 40-45 min. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie góra-dół. Warto jednak wiedzieć, że każdy piekarnik piecze w inny sposób, więc może się okazać, że nadziewane papryki upieką się szybciej. Dlatego należy je kontrolować i w razie potrzeby wyjąć wcześniej. Papryki faszerowane można też ugotować w sosie pomidorowym (podobnie jak gołąbki).

Przepis na papryki nadziewane możesz dowolnie zmodyfikować. Do wnętrza papryki można dać wiele składników. Pasować będzie zarówno ryż, jak i kasza (np. kuskus, jaglana). Do farszu możesz dodać także drobno pokrojone pomidory (bez skórki). Pod koniec pieczenia możesz zdjąć z papryki kapturki i posyp górę serem, aby ten się stopił. Na górze nadziewanej papryki możesz też umieścić cieniutkie ruloniki boczku.

Do faszerowania używaj dużych papryk. Najlepiej, aby wszystkie były podobnego kształtu. Możesz zdecydować się też na podłużne papryki, które będą przekrojone wzdłuż. Nadziewana papryka dobrze smakuje bez żadnych dodatków, ale można ją podać także ze świeżym pieczywem lub pieczonymi albo gotowanymi ziemniakami.

Wartości odżywcze faszerowanej papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
118.95 kcal
475.80 kcal
Białko
8.24 g
32.98 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w faszerowanej papryce

Na 100g
Na porcję (400g)
Węglowodany
8.75 g
34.99 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.58 g
30.32 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
6.02 g
24.08 g
Tłuszcze nasycone
2.36 g
9.43 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.56 g
14.23 g
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.41 g
9.62 g
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.15 g
4.60 g
Brak danych dla: ryż biały, papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na faszerowaną paprykę

Na 100g
Na porcję (400g)
Witamina B6
0.29 mg
1.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.44 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.39 mg
9.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.21 µg (mcg)
108.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na faszerowaną paprykę

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
142.09 mg
568.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
227.39 mg
909.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
65.02 mg
260.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
112.86 mg
451.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.79 mg
71.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
2.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.10 mg
4.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faszerowanej papryki 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w faszerowanej papryce

Lista alergenów dla faszerowanej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka ostra.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania faszerowanej papryki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Ser gouda
150 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
papryka żółta
480 g
2 większe sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
4.80
Za 480 g
Papryka czerwona
720 g
3 większe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.96
Za 720 g
Liczba porcji:
Razem
49.20
Łączny koszt
32.80
Jak oceniasz przepis na faszerowaną paprykę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób