Papryka faszerowana kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (350 g)
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Papryka żółta - 2 większe sztuki (480 g)
- Papryka czerwona - 2 większe sztuki (480 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
- Pomidor - 1 sztuka (120 g)
- Ser gouda - W kosce (130 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem krok po kroku
Papryki opłucz, osusz, przetnij na pół i pozbądź się gniazd nasiennych.
Ryż ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pomidora umieść w misce i zalej wrzątkiem. Po kilku sekundach wyjmij go z wody. Ściągnij z niego skórę i pokrój w kostkę.
Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Mięso posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 4 min. Dodaj przecięty przez praskę czosnek. Po 1 min dodaj kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj i przesmażaj ok. 5 minut.
Gdy kurczak będzie podsmażony, dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory, 1 łyżeczkę oregano i po 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, soli, papryki słodkiej i papryki ostrej. Wymieszaj i po 2 min dodaj ryż. Dobrze przemieszaj i po 2 min ściągnij z palnika.
Do przestudzonego farszu dodaj połowę sera i całość wymieszaj.
Połówki papryk wypełnij farszem, a potem posyp je pozostałym serem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżkę oleju. Następnie umieść w nim papryki i podlej je 1/2 szklanki wody.
Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Papryki piecz ok. 40 min.
- Papryka faszerowana
- Faszerowana papryka
- Papryki faszerowane
- Papryka faszerowana mięsem mielonym
- Papryka faszerowana wege
- Papryka faszerowana z piekarnika
- Papryka faszerowana warzywami
- Papryczki czereśniowe
- Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
- Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
- Papryka faszerowana fit
- Papryka faszerowana kaszą
- Papryka faszerowana wegetariańska
- Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
- Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
- Pieczona papryka faszerowana
- Papryka z mięsem mielonym
- Papryka faszerowana pieczarkami
- Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej kurczakiem
Papryka faszerowana kurczakiem jest bardzo smaczna, a jej przygotowanie nie jest trudne, choć może się tak zdawać. Nadziewana papryka to dobry pomysł na obiad, ale też na spotkanie ze znajomymi. Takie danie prezentuje się bardzo elegancko i jest sycące. Jeśli lubisz paprykę, ten przepis jest dla ciebie!
Jak zrobić nadziewaną paprykę? Warto zacząć od ugotowania ryżu. Później należy zetrzeć ser, pokroić cebulę i pomidora, a także przygotować mięso. Kurczaka możesz posypać solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Możesz też od razu przygotować sobie papryki do nadziewania – pionowe z kapturkiem lub połówki (leżące).
Drobno pokrojony kurczak musi być przysmażony na patelni. Później można dodać do niego koncentrat i przyprawy. Gdy całość będzie gotowa, na patelnię można wsypać ryż, aby dobrze wymieszać go z resztą składników. Jednak ser można dodać tylko do przestudzonego farszu. Część sera należy zachować, ponieważ nasza zapiekana w piekarniku papryka będzie nim posypana z wierzchu.
Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem możesz tak zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Ser gouda możesz zamienić na ser mozzarella, a ryż na ulubioną kaszę (np. jaglaną, gryczaną). Do farszu możesz wkroić natkę pietruszki, koperek, kolendrę lub szczypiorek. Upieczoną paprykę również możesz czymś posypać. Możesz też zdecydować się na zamianę mięsa – odpowiednie będzie mielone mięso wołowe, drobiowe lub wieprzowe.
Odpowiednim dodatkiem będą tutaj pieczarki. Dobra będzie zarówno zielona, jak i żółta lub czerwona papryka – wybierz taką, która najbardziej ci odpowiada. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać więcej pikantnych dodatków – i na odwrót. W wersji łagodnej nadziewane papryki również są smaczne. Wszystko zależy od tego, na jaką wersję masz ochotę.
Papryka faszerowana kurczakiem z ryżem i serem jest prosta do zrobienia, ale czasochłonna. Jeśli chcesz podać takie papryki na obiad, warto wziąć to pod uwagę i zacząć przygotowania odpowiednio wcześniej.
Alergeny w papryce faszerowanej kurczakiem
Lista alergenów dla papryki faszerowanej kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze papryki faszerowanej kurczakiem
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.