Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 350 g
  • Ryż biały 100 g 1 woreczek
  • papryka żółta 480 g 2 większe sztuki
  • Papryka czerwona 480 g 2 większe sztuki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
  • Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyżka
  • Pomidor 120 g 1 sztuka
  • Ser gouda 130 g W kosce
  • Olej rzepakowy 36 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, miska

Papryki opłucz, osusz, przetnij na pół i pozbądź się gniazd nasiennych.

Ryż ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pomidora umieść w misce i zalej wrzątkiem. Po kilku sekundach wyjmij go z wody. Ściągnij z niego skórę i pokrój w kostkę.

Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Mięso posyp solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 4 min. Dodaj przecięty przez praskę czosnek. Po 1 min dodaj kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj i przesmażaj ok. 5 minut.

Gdy kurczak będzie podsmażony, dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory, 1 łyżeczkę oregano i po 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, soli, papryki słodkiej i papryki ostrej. Wymieszaj i po 2 min dodaj ryż. Dobrze przemieszaj i po 2 min ściągnij z palnika.

Do przestudzonego farszu dodaj połowę sera i całość wymieszaj.

Połówki papryk wypełnij farszem, a potem posyp je pozostałym serem.

Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżkę oleju. Następnie umieść w nim papryki i podlej je 1/2 szklanki wody.

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Papryki piecz ok. 40 min.

Papryka faszerowana kurczakiem znajduje się na żeliwnej patelni. Obok leżą dwa widelce i przyprawy. Patelnia stoi na ściereczce w kratkę.
Papryka faszerowana kurczakiem
Koszt przygotowania dania
32.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
439 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
18

Papryka faszerowana kurczakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o papryce faszerowanej kurczakiem

Papryka faszerowana kurczakiem jest bardzo smaczna, a jej przygotowanie nie jest trudne, choć może się tak zdawać. Nadziewana papryka to dobry pomysł na obiad, ale też na spotkanie ze znajomymi. Takie danie prezentuje się bardzo elegancko i jest sycące. Jeśli lubisz paprykę, ten przepis jest dla ciebie!

Jak zrobić nadziewaną paprykę? Warto zacząć od ugotowania ryżu. Później należy zetrzeć ser, pokroić cebulę i pomidora, a także przygotować mięso. Kurczaka możesz posypać solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Możesz też od razu przygotować sobie papryki do nadziewania – pionowe z kapturkiem lub połówki (leżące).

Drobno pokrojony kurczak musi być przysmażony na patelni. Później można dodać do niego koncentrat i przyprawy. Gdy całość będzie gotowa, na patelnię można wsypać ryż, aby dobrze wymieszać go z resztą składników. Jednak ser można dodać tylko do przestudzonego farszu. Część sera należy zachować, ponieważ nasza zapiekana w piekarniku papryka będzie nim posypana z wierzchu.

Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem możesz tak zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Ser gouda możesz zamienić na ser mozzarella, a ryż na ulubioną kaszę (np. jaglaną, gryczaną). Do farszu możesz wkroić natkę pietruszki, koperek, kolendrę lub szczypiorek. Upieczoną paprykę również możesz czymś posypać. Możesz też zdecydować się na zamianę mięsa – odpowiednie będzie mielone mięso wołowe, drobiowe lub wieprzowe.

Odpowiednim dodatkiem będą tutaj pieczarki. Dobra będzie zarówno zielona, jak i żółta lub czerwona papryka – wybierz taką, która najbardziej ci odpowiada. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać więcej pikantnych dodatków – i na odwrót. W wersji łagodnej nadziewane papryki również są smaczne. Wszystko zależy od tego, na jaką wersję masz ochotę.

Papryka faszerowana kurczakiem z ryżem i serem jest prosta do zrobienia, ale czasochłonna. Jeśli chcesz podać takie papryki na obiad, warto wziąć to pod uwagę i zacząć przygotowania odpowiednio wcześniej.

Wartości odżywcze papryki faszerowanej kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (420g)
Energia (kalorie)
104.71 kcal
439.77 kcal
Białko
7.18 g
30.16 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w papryce faszerowanej kurczakiem

Na 100g
Na porcję (420g)
Węglowodany
8.96 g
37.62 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.90 g
33.20 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (420g)
Tłuszcz
4.64 g
19.51 g
Tłuszcze nasycone
1.83 g
7.69 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną kurczakiem

Na 100g
Na porcję (420g)
Witamina B6
0.31 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.49 mg
10.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.16 µg (mcg)
105.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną kurczakiem

Na 100g
Na porcję (420g)
Sód
70.04 mg
294.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
226.91 mg
953.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
59.09 mg
248.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
102.85 mg
431.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.93 mg
71.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
2.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej kurczakiem 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej kurczakiem

Lista alergenów dla papryki faszerowanej kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania papryki faszerowanej kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
350 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 350 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
papryka żółta
480 g
2 większe sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
4.80
Za 480 g
Papryka czerwona
480 g
2 większe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Pomidor
120 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Ser gouda
130 g
W kosce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.64
Za 130 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Liczba porcji:
Razem
54.70
Łączny koszt
32.25
Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób