Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, miska

Papryki opłucz, osusz, przetnij na pół i pozbądź się gniazd nasiennych.

Ryż ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pomidora umieść w misce i zalej wrzątkiem. Po kilku sekundach wyjmij go z wody. Ściągnij z niego skórę i pokrój w kostkę.

Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Mięso posyp solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 4 min. Dodaj przecięty przez praskę czosnek. Po 1 min dodaj kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj i przesmażaj ok. 5 minut.

Gdy kurczak będzie podsmażony, dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory, 1 łyżeczkę oregano i po 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, soli, papryki słodkiej i papryki ostrej. Wymieszaj i po 2 min dodaj ryż. Dobrze przemieszaj i po 2 min ściągnij z palnika.

Do przestudzonego farszu dodaj połowę sera i całość wymieszaj.

Połówki papryk wypełnij farszem, a potem posyp je pozostałym serem.

Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżkę oleju. Następnie umieść w nim papryki i podlej je 1/2 szklanki wody.

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Papryki piecz ok. 40 min.

Często zadawane pytania

Papryka faszerowana kurczakiem znajduje się na żeliwnej patelni. Obok leżą dwa widelce i przyprawy. Patelnia stoi na ściereczce w kratkę.
Papryka faszerowana kurczakiem
Koszt przygotowania dania
32.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
439 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
18

Papryka faszerowana kurczakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o papryce faszerowanej kurczakiem

Papryka faszerowana kurczakiem jest bardzo smaczna, a jej przygotowanie nie jest trudne, choć może się tak zdawać. Nadziewana papryka to dobry pomysł na obiad, ale też na spotkanie ze znajomymi. Takie danie prezentuje się bardzo elegancko i jest sycące. Jeśli lubisz paprykę, ten przepis jest dla ciebie!

Jak zrobić nadziewaną paprykę? Warto zacząć od ugotowania ryżu. Później należy zetrzeć ser, pokroić cebulę i pomidora, a także przygotować mięso. Kurczaka możesz posypać solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Możesz też od razu przygotować sobie papryki do nadziewania – pionowe z kapturkiem lub połówki (leżące).

Drobno pokrojony kurczak musi być przysmażony na patelni. Później można dodać do niego koncentrat i przyprawy. Gdy całość będzie gotowa, na patelnię można wsypać ryż, aby dobrze wymieszać go z resztą składników. Jednak ser można dodać tylko do przestudzonego farszu. Część sera należy zachować, ponieważ nasza zapiekana w piekarniku papryka będzie nim posypana z wierzchu.

Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem możesz tak zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Ser gouda możesz zamienić na ser mozzarella, a ryż na ulubioną kaszę (np. jaglaną, gryczaną). Do farszu możesz wkroić natkę pietruszki, koperek, kolendrę lub szczypiorek. Upieczoną paprykę również możesz czymś posypać. Możesz też zdecydować się na zamianę mięsa – odpowiednie będzie mielone mięso wołowe, drobiowe lub wieprzowe.

Odpowiednim dodatkiem będą tutaj pieczarki. Dobra będzie zarówno zielona, jak i żółta lub czerwona papryka – wybierz taką, która najbardziej ci odpowiada. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać więcej pikantnych dodatków – i na odwrót. W wersji łagodnej nadziewane papryki również są smaczne. Wszystko zależy od tego, na jaką wersję masz ochotę.

Papryka faszerowana kurczakiem z ryżem i serem jest prosta do zrobienia, ale czasochłonna. Jeśli chcesz podać takie papryki na obiad, warto wziąć to pod uwagę i zacząć przygotowania odpowiednio wcześniej.

Wartości odżywcze papryki faszerowanej kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
104.71 kcal
439.77 kcal
Białko
7.18 g
30.16 g

Węglowodany w papryce faszerowanej kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
8.96 g
37.62 g
Węglowodany przyswajalne
7.90 g
33.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
4.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
4.64 g
19.51 g
Tłuszcze nasycone
1.95 g
8.19 g
Tłuszcze nienasycone
2.70 g
11.32 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: ryż biały, ser gouda.
czytaj dalej
Cholesterol
22.05 mg
92.60 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
61.00 µg (mcg)
256.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
83.35 mg
350.08 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
13.36 µg (mcg)
56.13 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.49 mg
10.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.16 µg (mcg)
105.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
499.71 µg (mcg)
2098.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
70.04 mg
294.17 mg
Potas
226.91 mg
953.02 mg
Wapń
59.09 mg
248.19 mg
Fosfor
102.85 mg
431.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.93 mg
71.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.73 mg
Cynk
0.62 mg
2.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej kurczakiem 18
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej kurczakiem

Lista alergenów dla papryki faszerowanej kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania papryki faszerowanej kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
350 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 350 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Papryka żółta
480 g
2 większe sztuki
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
4.80
Za 480 g
Papryka czerwona
480 g
2 większe sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Pomidor
120 g
1 sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Ser gouda
130 g
W kosce
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.64
Za 130 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
54.70
Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób