Papryka faszerowana fit

Opublikowano: 25.02.2022 r., 13:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
papryka faszerowana fit
Papryka faszerowana fit
Papryka faszerowana fit z mięsem mielonym i fasolą to pyszny w smaku i pożywny posiłek, który doda Ci energii do końca dnia.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
383 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Mięso mielone z indyka (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Fasola czerwona (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Ser Mozzarella 1/2 kuli (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża

Przepis na paprykę faszerowaną fit krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i dopraw do smaku.

Następnie dodaj koncentrat i odrobinę wody lub bulionu.

Gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru, dodaj kukurydzę i fasolę.

Nadziej papryki przygotowanym farszem.

Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej fit

Dietetyczna papryka faszerowana fit to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną fit, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.

Ja dzisiaj przedstawię Ci tę pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na zeszklonej wcześniej cebuli i czosnku podsmaż mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Dopraw aromatycznymi ziołami, a gdy mięso nabierze charakterystycznego, brązowego zabarwienia dodaj odrobinę bulionu i koncentratu pomidorowego, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj fasolę i kukurydzę z puszki.

Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na dodatek tylko warzyw. I to będzie świetny pomysł na wegetariańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli.

Faszerowane warzywa idealnie sprawdzą się jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Jak dokładnie zrobić fit paprykę faszerowaną, opisuję krok po kroku nieco niżej.

Alergeny w papryce faszerowanej fit

Lista alergenów dla papryki faszerowanej fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze papryki faszerowanej fit

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować faszerowaną cukinię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
153.23
383.08
Białko (g)
11.33
28.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
13.44
33.59
Węglowodany przyswajalne (g)
10.60
26.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.83
7.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.56
16.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
6.14
Tłuszcze nienasycone (g)
4.10
10.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
7.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
2.80
Cholesterol (mg)
26.91
67.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
63.65
159.13
Witamina B6 (mg)
0.33
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.17
Witamina C (mg)
38.79
96.98
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.19
Witamina E (mg)
0.84
2.11
Retinol (µg (mcg))
17.72
44.30
Tiamina (mg)
0.12
0.30
Ryboflawina (mg)
0.13
0.34
Niacyna (mg)
2.75
6.88
Foliany (µg (mcg))
68.56
171.40
Beta karoten (µg (mcg))
478.49
1196.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
162.07
405.17
Potas (mg)
353.88
884.71
Wapń (mg)
61.56
153.90
Fosfor (mg)
151.28
378.20
Magnez (mg)
32.23
80.58
Żelazo (mg)
1.46
3.66
Cynk (mg)
1.44
3.60
Miedź (mg)
0.15
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej fit 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej fit

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Mięso mielone z indyka
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Fasola czerwona
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Ser Mozzarella
60 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Koszt składników
55.00