Przepis na paprykę faszerowaną fit krok po kroku
- Papryka czerwona 240 g 2 sztuki
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Mięso mielone z indyka 200 g
- Kukurydza konserwowa 100 g
- Fasola czerwona 100 g
- Koncentrat pomidorowy 20 g 2 łyżki
- Ser Mozzarella 60 g 1/2 kuli
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i dopraw do smaku.
Następnie dodaj koncentrat i odrobinę wody lub bulionu.
Gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru, dodaj kukurydzę i fasolę.
Nadziej papryki przygotowanym farszem.
Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku.
Często zadawane pytania
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryczki nadziewane serem
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana

(liczba kalorii)
Papryka faszerowana fit - cechy przepisu
Więcej o papryce faszerowanej fit
Dietetyczna papryka faszerowana fit to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po
gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną fit, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.
Ja dzisiaj przedstawię Ci tę pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na zeszklonej wcześniej cebuli i czosnku podsmaż mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Dopraw aromatycznymi ziołami, a gdy mięso nabierze charakterystycznego, brązowego zabarwienia dodaj odrobinę bulionu i koncentratu pomidorowego, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj fasolę i kukurydzę z puszki.
Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na dodatek tylko warzyw. I to będzie świetny pomysł na wegetariańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli.
Faszerowane warzywa idealnie sprawdzą się jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Jak dokładnie zrobić fit paprykę faszerowaną, opisuję krok po kroku nieco niżej.
Wartości odżywcze papryki faszerowanej fit
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w papryce faszerowanej fit
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną fit
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną fit
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papryce faszerowanej fit
Lista alergenów dla papryki faszerowanej fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella