Papryki faszerowane
- Papryka czerwona - 3 średnie sztuki (450 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (300 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ryż biały (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na papryki faszerowane krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź go i pozostaw do delikatnego przestygnięcia.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do niej pokrojony czosnek oraz mięso mielone. Składniki dobrze podsmaż.
Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką czerwoną, kurkumą oraz oregano. Następnie do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 minut.
Do mięsa na patelni dodaj ugotowany ryż, składniki podgrzewaj jeszcze przez około minutę.
Zawartość patelni zestaw z ognia do ostygnięcia. Następnie do mięsa dodaj jajko i całość dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Papryki umyj, przetnij na pół i usuń z nich nasiona. Wnętrze papryk wysmaruj oliwą.
Papryki napełnij farszem mięsnym i ułóż je w naczyniu żaroodpornym, do którego na koniec wlej pół szklanki wody.
Papryki piecz przez około 35 minut w nagrzanym piekarniku.
Po tym czasie na każdą paprykę ułóż starty na tarce parmezan i całość zapiekaj jeszcze przez 10 minut, aby ser się roztopił i zarumienił.
Papryki podawaj od razu po przygotowaniu.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryk faszerowanych
Nadziewane papryki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest to idealna propozycja dla osób lubiących eksperymentować w kuchni. Danie to ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Część osób nie lubi papryki pieczonej, jednak chętnie zjada nadzienie z mięsem i ryżem. Przepis na papryki faszerowane jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. W dalszej części dowiesz się jak upiec paprykę faszerowaną. Farsz do papryki faszerowanej składa się z mięsa mielonego, oliwy z oliwek, cebuli, ryżu białego, jajka, koncentratu pomidorowego, parmezanu oraz przypraw (papryki słodkiej, kurkumy, natki pietruszki, oregano oraz czosnku). Do przygotowania dania potrzebujesz jeszcze papryki. Wszystkie produkty są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów.
A więc jak zrobić papryki faszerowane? Wystarczy, że ugotujesz ryż. Mięso mielone musisz podsmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Następnie składniki na patelni zalej koncentratem pomidorowym oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do mięsa dodaj ugotowany ryż. Tak przygotowany farsz włóż do wcześniej umytych papryk z usuniętymi gazdami nasiennymi. Wierzch farszu posyp startym parmezanem i upiecz papryki w nagrzanym piekarniku. Papryki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Papryka, jako jeden z głównych składników dania, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy mięso wieprzowe możemy zastąpić mięsem drobiowym. Do przygotowania dania potrzebujemy sporej ilości produktów spożywczych, jednak są one przystępne cenowo i są ogólnodostępne w większości sklepów. Warto wypróbować nasz przepis na te smaczne papryki z nadzieniem.
Alergeny w paprykach faszerowanych
Lista alergenów dla papryk faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze papryk faszerowanych
Nadziewane papryki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Papryka, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.