Przepis na papryki faszerowane krok po kroku

Składniki
  • Papryka czerwona 450 g 3 średnie sztuki
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 300 g
  • Oliwa z oliwek 25 ml
  • Cebula 50 g 1 mała sztuka
  • Ryż biały 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 25 g
  • Ser parmezan 100 g
Przyprawy
papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź go i pozostaw do delikatnego przestygnięcia.

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do niej pokrojony czosnek oraz mięso mielone. Składniki dobrze podsmaż.

Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką czerwoną, kurkumą oraz oregano. Następnie do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 minut.

Do mięsa na patelni dodaj ugotowany ryż, składniki podgrzewaj jeszcze przez około minutę.

Zawartość patelni zestaw z ognia do ostygnięcia. Następnie do mięsa dodaj jajko i całość dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

Papryki umyj, przetnij na pół i usuń z nich nasiona. Wnętrze papryk wysmaruj oliwą.

Papryki napełnij farszem mięsnym i ułóż je w naczyniu żaroodpornym, do którego na koniec wlej pół szklanki wody.

Papryki piecz przez około 35 minut w nagrzanym piekarniku.

Po tym czasie na każdą paprykę ułóż starty na tarce parmezan i całość zapiekaj jeszcze przez 10 minut, aby ser się roztopił i zarumienił.

Papryki podawaj od razu po przygotowaniu.

Papryki faszerowane ułożone są na kwadratowym talerzu.
Papryki faszerowane
Koszt przygotowania dania
30.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Papryki faszerowane - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paprykach faszerowanych

Nadziewane papryki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest to idealna propozycja dla osób lubiących eksperymentować w kuchni. Danie to ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Część osób nie lubi papryki pieczonej, jednak chętnie zjada nadzienie z mięsem i ryżem. Przepis na papryki faszerowane jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. W dalszej części dowiesz się jak upiec paprykę faszerowaną. Farsz do papryki faszerowanej składa się z mięsa mielonego, oliwy z oliwek, cebuli, ryżu białego, jajka, koncentratu pomidorowego, parmezanu oraz przypraw (papryki słodkiej, kurkumy, natki pietruszki, oregano oraz czosnku). Do przygotowania dania potrzebujesz jeszcze papryki. Wszystkie produkty są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów.

A więc jak zrobić papryki faszerowane? Wystarczy, że ugotujesz ryż. Mięso mielone musisz podsmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Następnie składniki na patelni zalej koncentratem pomidorowym oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do mięsa dodaj ugotowany ryż. Tak przygotowany farsz włóż do wcześniej umytych papryk z usuniętymi gazdami nasiennymi. Wierzch farszu posyp startym parmezanem i upiecz papryki w nagrzanym piekarniku. Papryki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Papryka, jako jeden z głównych składników dania, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy mięso wieprzowe możemy zastąpić mięsem drobiowym. Do przygotowania dania potrzebujemy sporej ilości produktów spożywczych, jednak są one przystępne cenowo i są ogólnodostępne w większości sklepów. Warto wypróbować nasz przepis na te smaczne papryki z nadzieniem.

Wartości odżywcze papryk faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
180.74 kcal
361.48 kcal
Białko
9.63 g
19.26 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w paprykach faszerowanych

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
10.85 g
21.71 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.78 g
19.57 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
11.01 g
22.02 g
Tłuszcze nasycone
4.83 g
9.67 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.06 g
12.12 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.08 g
10.17 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
1.95 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na papryki faszerowane

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.25 mg
0.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
1.79 mg
3.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
25.64 µg (mcg)
51.29 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na papryki faszerowane

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
132.70 mg
265.40 mg
Potas
215.31 mg
430.62 mg
Wapń
118.65 mg
237.29 mg
Fosfor
142.46 mg
284.91 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
18.10 mg
36.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.37 mg
Cynk
1.14 mg
2.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryk faszerowanych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paprykach faszerowanych

Lista alergenów dla papryk faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania papryk faszerowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
450 g
3 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 450 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
63.50
Łączny koszt
30.47
Jak oceniasz przepis na papryki faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób