Przepis na papryczki czereśniowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn, cukier
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, praska do czosnku

Papryczki umyj. Delikatnie natnij wokół ogonków i usuń pestki.

W garnku zagotuj 2 szklanki wody, ocet, cukier, łyżeczkę soli, 4 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut.

Papryczki umieść w garnku z marynatą i gotuj razem przez 6-7 minut. Odcedź papryczki i zostaw do ostygnięcia.

W misce umieść ser feta, poszatkowany rozmaryn i tymianek (zostaw kilka gałązek), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Całość dokładnie zblenduj. Farsz powinien być dość słony.

Dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj.

Wystudzone papryczki nadziej przygotowanym farszem.

Oliwę podgrzej — powinna być mocno ciepła, ale nie wrząca.

W czystych słoikach umieść pozostałe gałązki ziół i pozostałe ząbki czosnku. Ułóż na nich papryczki z farszem, ale nie ugniataj.

Zalej bardzo ciepłym olejem. Zakręć słoiki i odwróć, by się zawekowały.

Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Papryczki czereśniowe na papierze do pieczenia
Papryczki czereśniowe
Koszt przygotowania dania
112.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1110 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Papryczki czereśniowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryczkach czereśniowych

Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się jako elegancka przekąska na spotkania ze znajomymi.

Przekonaj się, że ten prosty przepis na papryczki czereśniowe jest dodatkowo bardzo szybki w przygotowaniu i w kilka chwil otrzymasz smaczną przekąskę na zimę. Na początku papryczki umyj. Delikatnie natnij wokół ogonków i usuń pestki. W garnku zagotuj 2 szklanki wody, ocet, cukier, łyżeczkę soli, 4 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut w zalewie octowej. Papryczki umieść w garnku z marynatą i gotuj razem przez 6-7 minut. Odcedź papryczki i zostaw do ostygnięcia. W misce umieść ser feta, poszatkowany rozmaryn i tymianek (zostaw kilka gałązek), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie zblenduj. Farsz powinien być dość słony. Dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj. Wystudzone papryczki nadziej przygotowanym farszem. Oliwę podgrzej — powinna być mocno ciepła, ale nie wrząca. W czystych słoikach umieść pozostałe gałązki ziół i pozostałe ząbki czosnku. Do słoików włóż papryczki z farszem, ale nie ugniataj. Zalej bardzo ciepłym olejem. Zakręć słoiki i odwróć, by się zawekowały. Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić papryczki czereśniowe. Odpowiednie proporcje nadają papryczkom idealnego smaku i aromatu.

Pod nazwą papryczka czereśniowa lub inaczej- wiśniowa kryje się kilka różnych odmian papryk rocznych. Występują w różnych kolorach i różnią się pod względem smaku. Wszystkie te odmiany łączy jednak jedno- okrągły kształt i wielkość nie większa niż 5 cm. Takie papryczki są idealne do marynowania. Papryczki to bardzo dobre źródło przede wszystkim witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko przeziębień. Dodatkowo witamina C zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest szczególnie istotne przy dużych niedoborach tego pierwiastka.

Wartości odżywcze papryczek czereśniowych

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny papryczek czereśniowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryczkach czereśniowych

Lista alergenów dla papryczek czereśniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

W przepisie na papryczki czereśniowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryczki czereśniowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania papryczek czereśniowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczki czereśniowe
600 g
30 sztuk
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
60 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Ser Feta
300 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Tymianek świeży
10 g
pęczek
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Rozmaryn świeży
10 g
pęczek
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Czosnek
40 g
7 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Oliwa z oliwek
500 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 ml
Jak oceniasz przepis na papryczki czereśniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób