Papryka faszerowana wege

Opublikowano: 29.07.2021 r., 14:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańska papryka na talerzu
Papryka faszerowana wege
Papryka faszerowana wege to świetny pomysł na bezmięsny, ale bardzo sycący posiłek. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy tym pełna smaku i aromatu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
491 kcal
Kcal w porcji
523 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
  • Kasza gryczana - 1/3 szkalnki (70 g)
  • Seler naciowy - 2 łodygi (90 g)
  • Pomidory w puszce - pół puszki (200 g)
  • Cebula - pół szt (50 g)
  • Ciecierzyca konserwowa - 3 łyżki (75 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na paprykę faszerowaną wege krok po kroku

W garnku ugotuj kaszę gryczaną.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodaj seler naciowy i ciecierzycę. Całość podsmaż i zalej pomidorami z puszki. Dodaj kaszę i dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami.

Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Papryki nadziej farszem i posyp startym serem.

W naczyniu żaroodpornym ułóż papryki i piecz całość w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną wege
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej wege

Papryka faszerowana wege jest roślinną wersją tego popularnego dania, które świetnie smakuje i wspaniale wygląda. To potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo sycąca. Przyciąga wzrok licznymi kolorami. Serwowanie papryki nadziewanej z wersji wege jest wspaniałym sposobem na włączenie do swojego menu znacznej ilości warzyw obfitujących w witaminy i składniki prozdrowotne.

Ta nadziewana i zapiekana papryka będzie idealnym pomysłem na pyszną kolację lub obiad. Choć nie zawiera mięsa jest niezwykle sycąca i pożywna. Jest też dobrym źródłem białka ze względu na udział strączków i sera. Będzie dobrym wyborem na diecie wegetariańskiej. Dostarcza bardzo dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego zdrowia układu pokarmowego. Włókno pokarmowe wpływa również na zmniejszenie stężenia cholesterolu i cukru we krwi.

Z tego przepisu może powstać również w pełni wegańska wersja faszerowanej papryki. Wystarczy tylko zamienić ser na wegańską wersję nabiału i cieszyć się smakiem tego pysznego dania.

Farsz do papryki robiony jest z kaszą gryczaną, dzięki temu jest bardzo pożywny, zdrowy i sycący. To świetny sposób na włączenie do diety większej ilości kaszy, która dostarcza sporo magnezu i witamin z grupy B. Takie połączenie jest niezwykle ważne dla układu nerwowego. Kasza gryczana jest bezglutenowa dlatego sprawdzi się również w diecie osób z celiakią. Farsz można również zrobić z ryżem, w takiej opcji całość będzie bardziej lekkostrawna i delikatna. To dobry wybór dla najmłodszych domowników.

W farszu kasza miesza się z przeróżnymi warzywami, dzięki czemu całość jest naprawdę fit i dobra dla zdrowia. To danie, choć dietetyczne wspaniale smakuje, dlatego włączenie go do menu nie będzie problemem. Do farszu można dodać również innych ulubionych warzyw, a nawet papryczki chili, które sprawią, że całość będzie bardziej ostra. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się czerwona papryka, ale można też użyć innych kolorów. Najważniejsze, by były dość spore. Przepis na paprykę faszerowaną wegetariańską jest niezwykle prosty i pozwala przygotować przepyszne danie.

Alergeny w papryce faszerowanej wege

Lista alergenów dla papryki faszerowanej wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze papryki faszerowanej wege

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowe danie, pełne błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(523g)
Energia (kcal)
94.02
491.75
Białko (g)
3.23
16.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(523g)
Węglowodany (g)
11.62
60.78
Węglowodany przyswajalne (g)
9.19
48.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
12.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(523g)
Tłuszcz (g)
4.52
23.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
7.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
16.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
13.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.96
Cholesterol (mg)
3.78
19.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(523g)
Witamina A (µg (mcg))
84.75
443.25
Witamina B6 (mg)
0.21
1.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.57
Witamina C (mg)
61.05
319.27
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina E (mg)
1.43
7.49
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.33
43.54
Tiamina (mg)
0.06
0.32
Ryboflawina (mg)
0.09
0.47
Niacyna (mg)
1.08
5.63
Foliany (µg (mcg))
34.22
178.97
Beta karoten (µg (mcg))
797.67
4171.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(523g)
Sód (mg)
86.22
450.93
Potas (mg)
216.52
1132.38
Wapń (mg)
42.83
223.99
Fosfor (mg)
65.93
344.80
Magnez (mg)
28.39
148.49
Żelazo (mg)
0.75
3.94
Cynk (mg)
0.49
2.57
Miedź (mg)
0.11
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej wege 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej wege

Koszt składników
58.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Kasza gryczana
70 g
1/3 szkalnki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Seler naciowy
90 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Pomidory w puszce
200 g
pół puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Cebula
50 g
pół szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ciecierzyca konserwowa
75 g
3 łyżki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 75 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
58.80