Przepis na papryka faszerowana wegetariańska krok po kroku
- Ryż biały 50 g
- Papryka czerwona 400 g 2 duże sztuki
- Cukinia 200 g 1 średnia sztuka
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 50 ml
- Jajko 3 szt.
- Ser gouda 50 g
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj na tarce cukinię, obierz marchew i ją również zetrzyj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj cukinię i marchew na patelnię i podduś 5 minut.
Dodaj ugotowany ryż na patelnię, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj.
Do wystudzonej masy dodaj jajko i wymieszaj energicznie.
Papryki do faszerowania umyj, odkrój wierzch papryk, usuń gniazda nasienne, faszeruj papryki a na ich wierzch zetrzyj żółty ser.
Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryczki nadziewane serem
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana

(liczba kalorii)
Papryka faszerowana wegetariańska - cechy przepisu
Więcej o papryce faszerowanej wegetariańskiej
Papryka faszerowana wegetariańska to doskonałe danie na obiad. Pyszna faszerowana ryżem papryka świetnie zastępuje mięsne dania w naszej diecie. Przepis na wegetariańską paprykę faszerowaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do przygotowania faszerowanej papryki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, ryż, cebula, cukinia, marchewka, pieczarki, jajko, ser żółty, sól, pieprz ziołowy.
Jak zrobić wegetariańską paprykę faszerowaną? Na początek ugotuj ryż w osolonej wodzie. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj na tarce cukinię, obierz marchew i ją również zetrzyj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj cukinię i marchew na patelnię i podduś 5 minut. Dodaj ugotowany ryż na patelnię, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj. Do wystudzonej masy dodaj jajko i wymieszaj energicznie. Papryki do faszerowania umyj, odkrój wierzch papryk, usuń gniazda nasienne, faszeruj papryki a na ich wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Podawaj z sosem koperkowym na bazie jogurtu greckiego.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Ryż jest zbożem bezglutenowym odpowiednim do spożywania przez osoby chore na celiakię. Ryż biały jest głównie źródłem węglowodanów. Łatwo przyswajalne węglowodany gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.
Podsumowując dobra zapiekana w piekarniku papryka jest świetnym pomysłem na jarski obiad. Szybka do przygotowania papryka to dobry pomysł na danie gdy nie masz czasu gotować. Danie zawiera łatwo przyswajalne węglowodany i jest źródłem błonnika.
Wartości odżywcze papryki faszerowanej wegetariańskiej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w papryce faszerowanej wegetariańskiej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na papryka faszerowana wegetariańska
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na papryka faszerowana wegetariańska
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papryce faszerowanej wegetariańskiej
Lista alergenów dla papryki faszerowanej wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy