Papryka faszerowana wegetariańska

Opublikowano: 15.10.2021 r., 8:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka faszerowana wegetariańska podana w naczyniu żaroodpornym.
Papryka faszerowana wegetariańska
Papryka faszerowana wegetariańska to pyszne danie na bazie ryżu i warzyw. Papryka zapiekana w piekarniku świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
306 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (50 g)
  • Papryka czerwona 2 duże sztuki (400 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser gouda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na papryka faszerowana wegetariańska krok po kroku

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj na tarce cukinię, obierz marchew i ją również zetrzyj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj cukinię i marchew na patelnię i podduś 5 minut.

Dodaj ugotowany ryż na patelnię, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj.

Do wystudzonej masy dodaj jajko i wymieszaj energicznie.

Papryki do faszerowania umyj, odkrój wierzch papryk, usuń gniazda nasienne, faszeruj papryki a na ich wierzch zetrzyj żółty ser.

Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na papryka faszerowana wegetariańska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej wegetariańskiej

Papryka faszerowana wegetariańska to doskonałe danie na obiad. Pyszna faszerowana ryżem papryka świetnie zastępuje mięsne dania w naszej diecie. Przepis na wegetariańską paprykę faszerowaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do przygotowania faszerowanej papryki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, ryż, cebula, cukinia, marchewka, pieczarki, jajko, ser żółty, sól, pieprz ziołowy.

Jak zrobić wegetariańską paprykę faszerowaną? Na początek ugotuj ryż w osolonej wodzie. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj na tarce cukinię, obierz marchew i ją również zetrzyj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj cukinię i marchew na patelnię i podduś 5 minut. Dodaj ugotowany ryż na patelnię, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj. Do wystudzonej masy dodaj jajko i wymieszaj energicznie. Papryki do faszerowania umyj, odkrój wierzch papryk, usuń gniazda nasienne, faszeruj papryki a na ich wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Podawaj z sosem koperkowym na bazie jogurtu greckiego.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Ryż jest zbożem bezglutenowym odpowiednim do spożywania przez osoby chore na celiakię. Ryż biały jest głównie źródłem węglowodanów. Łatwo przyswajalne węglowodany gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.

Podsumowując dobra zapiekana w piekarniku papryka jest świetnym pomysłem na jarski obiad. Szybka do przygotowania papryka to dobry pomysł na danie gdy nie masz czasu gotować. Danie zawiera łatwo przyswajalne węglowodany i jest źródłem błonnika.

Alergeny w papryce faszerowanej wegetariańskiej

Lista alergenów dla papryki faszerowanej wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze papryki faszerowanej wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Papryka faszerowana to świetne danie jarskie. Papryka zawiera cenny dla zdrowia naszych jelit błonnik pokarmowy. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
102.16
306.49
Białko (g)
3.58
10.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.39
25.18
Węglowodany przyswajalne (g)
6.90
20.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
4.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.28
18.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.64
13.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.27
9.81
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
4.12
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.01
153.03
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
202.62
607.87
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.51
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
43.59
130.77
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.81
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
2.23
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.31
78.94
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.73
92.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1772.85
5318.56
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
62.68
188.05
Potas (mg)
199.52
598.56
Wapń (mg)
46.95
140.85
Fosfor (mg)
72.60
217.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.21
39.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.51
Cynk (mg)
0.54
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej wegetariańskiej 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej wegetariańskiej

Koszt składników
36.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
50 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Papryka czerwona
400 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cukinia
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
36.70