Papryka faszerowana mięsem mielonym
- Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
- Mięso mielone z kurczaka (250 g)
- Pomidory w puszce - pół puszki (200 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Ogórek konserwowy - 1 szt (60 g)
- Ser Mozzarella (50 g)
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i przepraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy mięso będzie rumiane dodaj ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę i chwilę podsmaż. Całość zalej pomidorami z puszki i duś przez 5 minut.
Paprykę dobrze umyj i odkrój górę, którą odstaw na później. Paprykę wydrąż z pestek i błonek. Do środka włóż przygotowany farsz, a na wierzch zetrzyj ser.
Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę wody i ustaw w nim papryki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem jest niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Zachęca eleganckim wyglądem i wspaniałym aromatem przypraw i mięsa. To danie, które sprawdzi się zarówno na wspaniały obiad, jak i kolację. Można ją podawać samą lub w towarzystwie sałaty z lekkim sosem.
Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym jest niezwykle łatwy i pozwala na przygotowanie bardzo efektywnego dania w ekspresowym czasie. Papryka faszerowana choć może wydawać się nieco skomplikowana, wcale taka nie jest. To danie bardzo proste, ale wcale nie nudne. Dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, a także wielu różnym składnikom, wchodzącym w skład farszu, całość jest bardzo treściwa i pełna smaku.
Papryka nadziewana farszem zyskuje nowego, lepszego charakteru i będzie idealnym, lekkim i zdrowym posiłkiem. To danie świetnie sprawdzi się na różnych dietach. Ze względu na niski indeks glikemiczny na pewno spokojnie może gościć w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością. Świetnie nadaje się również na dietę redukcyjną, gdyż zawiera sporo białka. To idealny wybór także dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż w daniu nie ma produktów zawierających to białko.
Mięso mielone w papryce wspaniale się komponuje i smakuje. Warto wybrać chude mięso, które zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. idealnie sprawdzi się w tym celu mięso drobiowe, które wspaniale współgra z resztą składników, jest bardzo smaczne, a po upieczeniu staje się niezwykle soczyste.
Do tego przepisu odpowiednia będzie czerwona, zielona, a także żółta papryka. Każda z nich świetnie się prezentuje i dobrze smakuje. Warto jednak wybierać dość spore warzywa, by zmieścił się w nich farsz.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paprykę z mięsem mielonym, by była smaczna i bardzo pożywna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę wspaniałe danie, pełne smaku i aromatu.
Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym
Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym
To zdrowy pomysł na posiłek pełen białka.
Energia i białka
(570g)
Węglowodany
(570g)
Tłuszcze
(570g)
Witaminy
(570g)
Składniki mineralne
(570g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.