Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym krok po kroku

Składniki
  • Papryka czerwona 480 g 2 szt
  • Mięso mielone z kurczaka 250 g
  • pomidory w puszce 200 g pół puszki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • ogórek konserwowy 60 g 1 szt
  • Ser Mozzarella 50 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i przepraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy mięso będzie rumiane dodaj ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę i chwilę podsmaż. Całość zalej pomidorami z puszki i duś przez 5 minut.

Paprykę dobrze umyj i odkrój górę, którą odstaw na później. Paprykę wydrąż z pestek i błonek. Do środka włóż przygotowany farsz, a na wierzch zetrzyj ser.

Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę wody i ustaw w nim papryki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Papryka faszerowana mięsem mielonym podana w żeliwnym naczyniu.
papryka faszerowana mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
16.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
371 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Papryka faszerowana mięsem mielonym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o papryce faszerowanej mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem jest niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Zachęca eleganckim wyglądem i wspaniałym aromatem przypraw i mięsa. To danie, które sprawdzi się zarówno na wspaniały obiad, jak i kolację. Można ją podawać samą lub w towarzystwie sałaty z lekkim sosem.

Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym jest niezwykle łatwy i pozwala na przygotowanie bardzo efektywnego dania w ekspresowym czasie. Papryka faszerowana choć może wydawać się nieco skomplikowana, wcale taka nie jest. To danie bardzo proste, ale wcale nie nudne. Dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, a także wielu różnym składnikom, wchodzącym w skład farszu, całość jest bardzo treściwa i pełna smaku.

Papryka nadziewana farszem zyskuje nowego, lepszego charakteru i będzie idealnym, lekkim i zdrowym posiłkiem. To danie świetnie sprawdzi się na różnych dietach. Ze względu na niski indeks glikemiczny na pewno spokojnie może gościć w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością. Świetnie nadaje się również na dietę redukcyjną, gdyż zawiera sporo białka. To idealny wybór także dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż w daniu nie ma produktów zawierających to białko.

Mięso mielone w papryce wspaniale się komponuje i smakuje. Warto wybrać chude mięso, które zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. idealnie sprawdzi się w tym celu mięso drobiowe, które wspaniale współgra z resztą składników, jest bardzo smaczne, a po upieczeniu staje się niezwykle soczyste.

Do tego przepisu odpowiednia będzie czerwona, zielona, a także żółta papryka. Każda z nich świetnie się prezentuje i dobrze smakuje. Warto jednak wybierać dość spore warzywa, by zmieścił się w nich farsz.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paprykę z mięsem mielonym, by była smaczna i bardzo pożywna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę wspaniałe danie, pełne smaku i aromatu.

Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (570g)
Energia (kalorie)
65.18 kcal
371.50 kcal
Białko
5.61 g
32.00 g

Węglowodany w papryce faszerowanej mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (570g)
Węglowodany
4.86 g
27.68 g
Węglowodany przyswajalne
3.44 g
19.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (570g)
Tłuszcz
2.95 g
16.84 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
8.00 g
Tłuszcze nienasycone
1.55 g
8.84 g
Tłuszcze jednonasycone
1.09 g
6.22 g
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
2.62 g

Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (570g)
Witamina B6
0.27 mg
1.56 mg
Witamina E
0.96 mg
5.47 mg
Tiamina
0.07 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.67 mg
Niacyna
1.87 mg
10.66 mg
Foliany
24.26 µg (mcg)
138.30 µg (mcg)
Beta karoten
711.38 µg (mcg)
4054.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (570g)
Sód
111.67 mg
636.50 mg
Potas
276.75 mg
1577.50 mg
Wapń
37.24 mg
212.25 mg
Fosfor
73.98 mg
421.70 mg
Magnez
15.29 mg
87.15 mg
Żelazo
0.64 mg
3.64 mg
Cynk
0.62 mg
3.56 mg
Miedź
0.06 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej mięsem mielonym 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym

Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Mięso mielone z kurczaka
250 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Pomidory w puszce
200 g
pół puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek konserwowy
60 g
1 szt
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
30.80
Łączny koszt
16.06
Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób