Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Opublikowano: 16.11.2021 r., 20:47 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem na talerzu
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem to pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Danie jest aromatyczne i gwarantuje, że będzie smakować całej rodzinie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
257 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Papryka czerwona 4 papryki (480 g)
  • Ryż brązowy 1 paczka po ugotowaniu (100 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem krok po kroku

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę kromy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso i dalej smażymy całość.

Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut.

Papryki myjemy, przecinamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Gotowy farsz mięsny łączymy z ugotowanym ryżem. Nadzienie wkładamy do papryk.

Papryki z farszem posypujemy tartym serem.

Całość zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na imprezę. Papryki z mięsem mielonym i ryżem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Farsz mięsno – ryżowy w papryce zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oleju na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso i całość smażymy dalej. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy farsz i dusimy pod przykryciem około 5 minut. W między czasie dokładnie myjemy papryki, kroimy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gotowy farsz mięsny łączymy z ugotowanym ryżem. Nadzienie przekładamy do papryk. Na koniec papryki posypujemy tartym serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się głównie z papryki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Ponadto papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Chroni nas także przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawierają również likopen, który odpowiada za nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wypierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Pomysł na faszerowane papryki nie jest tak skomplikowany jak może się wydawać. Domowy i dobry posiłek to również doskonała propozycja na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne papryki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

na 100g gotowej potrawy

Papryki z farszem mięsnym i ryżem to zdrowy posiłek dostarczający wiele wartości odżywczych. Posiłek posiada także niski IG dlatego jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
128.79
257.57
Białko (g)
10.63
21.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.65
17.29
Węglowodany przyswajalne (g)
7.32
14.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.07
12.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
4.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
7.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
4.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
2.65
Cholesterol (mg)
32.39
64.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
66.17
132.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
38.10
76.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.17
Witamina E (mg)
0.78
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.57
39.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.37
6.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.26
40.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
486.00
971.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
195.98
391.97
Potas (mg)
237.96
475.92
Wapń (mg)
56.34
112.68
Fosfor (mg)
130.97
261.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.38
48.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.94
Cynk (mg)
1.36
2.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
480 g
4 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Ryż brązowy
100 g
1 paczka po ugotowaniu
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
45.30