Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Opublikowano: 22.03.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka faszerowana mięsem w sosie
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Papryki są bardzo aromatyczne i pożywne. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
1046 kcal
Kcal w porcji
630 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Pomidory w puszce - 2 opakowania (800 g)
  • Ryż biały (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym krok po kroku

Umieść ryż w garnku, wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 15 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso mielone i przyprawy, smaż przez 7 minut, co jakiś czas mieszając.

Wlej pomidory z puszki i duś przez 20 minut.

Dodaj ryż do sosu i wymieszaj.

Paprykom odkrój wierzch i oczyść z gniazd nasiennych.

Zetrzyj ser żółty.

Nafaszeruj papryki i na wierzch ułóż ser żółty.

Umieść je w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-35 minut.

Papryki podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na obiad dla rodziny. Faszerowane papryki świetnie sprawdzają się także jako kolacja w gronie znajomych. Papryki można faszerować dowolnymi składnikami. Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, mięso mielone, cebula, ryż biały, olej rzepakowy, ser żółty, pomidory w puszce, oregano, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym w sosie pomidorowym? Umieść ryż w garnku, wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 15 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i przyprawy, smaż przez 7 minut, co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z puszki i duś przez 20 minut. Dodaj ryż do sosu i wymieszaj. Paprykom odkrój wierzch i oczyść z gniazd nasiennych. Zetrzyj ser żółty. Nafaszeruj papryki i na wierzch ułóż ser żółty. Umieść je w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Papryki podawaj w głębokim talerzu.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując pyszna papryka pieczona w piekarniku to doskonały obiad dla całej rodziny. Możesz wykorzystać także kolorowe papryki, aby bardziej urozmaicić danie. Smaczna papryka sprawdza się na wiele okazji, także tych bardziej uroczystych. Papryka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.

Alergeny w papryce faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Papryka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(630g)
Energia (kcal)
166.16
1046.79
Białko (g)
7.18
45.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(630g)
Węglowodany (g)
12.38
77.97
Węglowodany przyswajalne (g)
11.24
70.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
7.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(630g)
Tłuszcz (g)
9.94
62.59
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
25.09
Tłuszcze nienasycone (g)
5.95
37.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.64
29.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
8.28
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.95
157.17
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(630g)
Witamina A (µg (mcg))
52.84
332.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.31
228.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.16
57.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
11.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.45
128.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
456.97
2878.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(630g)
Sód (mg)
98.89
623.04
Potas (mg)
218.53
1376.72
Wapń (mg)
51.97
327.43
Fosfor (mg)
100.55
633.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.09
107.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
4.23
Cynk (mg)
1.05
6.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
800 g
2 opakowania
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
68.00