Wyróżnione przepisy kuchni peruwiańskiej
-
Cuy
Cuy to danie wywodzące się z kuchni peruwiańskiej. Gotowana w bulionie i warzywach świnka morska świetnie sprawdzi się na obiad …
15 + 90 min łatwy 6 239 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Papa rellena
Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym …
30 + 40 min średni 10 1009 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad …
10 + 90 min łatwy 6 290 kcal
Pozostałe przepisy kuchni peruwiańskiej
-
Choripan
Choripan to tradycyjny street food kuchni Argentyńskiej. Pszenna bułka z kiełbasą jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania, dlatego danie …
10 + 20 min łatwy 4 932 kcal -
Locro
Locro to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej, popularne jest w wielu tamtejszych krajach. Najbardziej popularna jest zupa Argentyńska, przygotowuje …
20 + 60 min łatwy 8 434 kcal -
Humita
Humita to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Ameryki Południowej. Humita to wyrób ze świeżych nasion kukurydzy. W zależności od …
10 + 50 min łatwy 4 563 kcal -
Ajiaco
Ajiaco to pyszna zupa krem przygotowywana na bazie kukurydzy z puszki. Zupa jest tradycyjną potrawą kolumbijską. Przepis na zupę jest …
15 + 20 min łatwy 5 597 kcal -
Ceviche
Ceviche to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Potrawa z surowej ryby przeznaczona jest głównie dla smakoszy surowych mięs. Marynowana …
30 min łatwy 4 326 kcal -
Tacu tacu
Tacu Tacu to danie pochodzące z Peru. Można je nazwać daniem z resztek, gdyż do jego przygotowania wykorzystać można różne …
15 + 30 min łatwy 6 468 kcal
-
Chupe de camarones
Chupe de Camarones to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się je na bazie krewetek i ostrej pasty z papryczek chili, …
20 + 50 min łatwy 7 309 kcal -
Rocoto relleno
Rocoto Relleno to pyszne tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Bardzo ciężko odwzorować jest to danie bez użycia lokalnych produktów, dlatego dania …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Causa rellena
Causa Rellena to tradycyjne danie pochodzące z kuchni peruwiańskiej. Historia powstania tego dania nie jest jasna. Lecz każda z nich …
20 + 30 min średni 10 394 kcal -
Aji de gallina
Aji de Gallina to tradycyjna potrawa kuchni peruwiańskiej. Powstała w XIV wieku z potrzeby wykarmienia jak największej liczby osób. Produkty …
20 + 40 min łatwy 5 1304 kcal
-
Chicharron
Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej, znane i lubiane w wielu tamtejszych krajach. Przygotowuje się je z różnych …
20 + 360 min łatwy 10 393 kcal -
Pisco sour
Pisco sour to napój alkoholowy na bazie alkoholu zwanego Pisco. Przepis na pisco sour jest bardzo łatwy do zrobienia dlatego …
10 min średni 1 83 kcal
Kuchnia peruwiańska - charakterystyka, typowe dania, przepisy, porady
Kuchnia peruwiańska wydaje się bardzo odległa i mało znana, chociaż okazuje się, że podstawowe dla nas produkty pochodzą właśnie z Peru. Stamtąd przybyły do nas ziemniaki, pomidory, czy kukurydza, bez których nie wyobrażamy sobie kuchni. Natomiast kuchnie peruwiańska została mocno zmodyfikowana przez Hiszpanów, którzy przywieźli tam mąkę i strączkowe. Poznaj ciekawą kuchnię opartą na składnikach mało znanych w Polsce.
Kuchnia peruwiańska - charakterystyka i typowe składniki i przyprawy
Jak kształtowała się kuchnia peruwiańska
Wiele tradycji kulinarnych powstaje dzięki napływowi różnych ludów, które przynoszą ze sobą nowe przepisy kulinarne. Podobnie działo się w Peru, gdzie połączyła się tradycja kulinarna dawnych Inków, z kuchnią przywiezioną przez Hiszpanów, a także późniejszych imigrantów z Europy i Azji. Na kuchnię peruwiańską wpływ miała także kuchnia hawajska, polinezyjska, czy też Japońska. Imigranci z Chin, stworzyli chifas, czyli kuchnię chińsko-peruwiańską.
Co ciekawe, kuchnia hiszpańska w znacznym stopniu zdominowała Peru i zepchnęła w niepamięć tradycyjne dania Inków. Porzucenie wielu tradycyjnych roślin przyczyniło się do niedożywienie najuboższej ludności tych terenów. Obecnie na nowo odkrywa się właściwości prozdrowotne takich naturalnych peruwiańskich roślin, jak: amarantus, komosa ryżowa, maca i kaniwa.
W Peru występują inne rośliny i zwierzęta nieznane w Europie, dlatego też kuchnia peruwiańska korzysta z wielu składników, które są u nas niedostępne lub nie są popularne. Na przykład występuje tam bardzo wiele gatunków ziemniaków i kukurydzy oraz nieznane u nas rośliny bulwiaste. Kuchnia peruwiańska korzysta z roślin z rodziny amarantusa, które są w Polsce mało znane. Amarantus dostępny jest u nas w postaci mąki, kaszy lub ziaren, lecz nie jest zbyt popularny. W Polsce dostępna jest komosa ryżowa, którą możemy używać podobnie jak ryż lub kaszę. Dla nas jedzenie mięsa świnki morskiej jest nie do zaakceptowania, tymczasem w Peru jest to tradycyjna potrawa.
Warto pamiętać, że my także zawdzięczamy bogactwo kuchni produktom z Ameryki Południowej, które zostały przywiezione do Europy przez Hiszpanów. Z Peru pochodzą: ziemniaki, kukurydza, pomidory, chili, które stały się podstawą żywienia w Europie. Natomiast popularnymi składnikami diety w Peru stały się produkty przywiezione tam przez Hiszpanów, jak: zboża, ryż, soczewica i ciecierzyca.
Jakie produkty składają się na tradycyjne peruwiańskie jedzenie:
- ziemniaki, bataty i inne rośliny bulwiaste,
- kukurydza,
- rośliny z rodziny amarantusa,
- rośliny strączkowe,
- owoce morza na wybrzeżu,
- mięso: wołowina, lamy, świnka morska,
- przyprawy: chilli, kolendra, sok z limonki.
W kuchni dawnych Inków przygotowanie dań odbywało się w glinianych piecach kopułowych opalanych rozpalanymi skałami wulkanicznymi lub drewnem. W kuchni peruwiańskiej stosuje się liczne przyprawy, jednak nie jest to kuchnia pikantna, szczególnie że klasyczne peruwiańskie chili nie jest ostre.
Tradycyjne przepisy peruwiańskie z różnych regionów oraz przygotowanie typowych dań
Peru dzieli się na kilka regionów, które ukształtowały inne tradycje kulinarne ze względu na różnice klimatyczne. Najbardziej wyróżniają się regiony wybrzeża, Andów i Amazonii.
Kuchnia wybrzeża Peru, podobnie jak kuchnia hawajska, słynie z dań z ryb i owoców morza, jak flagowe danie tego regionu czyli ceviche. Jest to danie z surowej ryby uznany za Narodowe Dziedzictwo Kulturowe Peru. Na wybrzeżu Peru najbardziej widoczne są wpływy kuchni chińskiej. Tradycyjne danie tego regionu arroz chaufa, czyli ryż z warzywami, jajkiem i przyprawami, jest peruwiańską wersja chińskiego smażonego ryżu.
Zupełnie inne jedzenie jest typowe dla regionu Andów, czyli Sierra. Jada się tam bardzo dużo mięsa, jak wieprzowina, drób i wołowina. Właśnie w tym regionie jada się także mięso lamy, alpaki czy świnki morskiej, jak również ryby z jeziora Titicaca. Popularnym daniem jest rocoto relleno, czyli faszerowana papryka. W regionie Andów przygotowanie dań często odbywa się w tradycyjnym inkaskim piecu ziemnym. Tak przyrządza się tradycyjne danie pachamanca, które składa się z różnych rodzajów mięsa, warzyw i przypraw, które są długo gotowane na gorących kamieniach. Z uwagi na trudne przygotowanie tego dania, robi się je głównie na święta.
W rejonie dżungli kuchnia peruwiańska korzysta z nieznanych u nas składników jak platany, maniok czy jukka. Jada się tam również mięso dzikiej świni pekari. Popularne są tam dania z ryżu oraz z ryb słodkowodnych.
Przepisy na typowe dania kuchni peruwiańskiej
Flagowe dania kuchni peruwiańskiej
W Peru na śniadanie zwykle jada się białe pieczywo. Mąkę i zwyczaj jedzenia chleba przywieźli do Peru Hiszpanie. Daniem często jadanym na śniadanie jest pan con chicharrón, czyli bułka z boczkiem, smażonymi batatami i czerwoną cebulą.
Popularnym daniem jest causa, czyli puree z żółtych ziemniaków z różnymi dodatkami, jak cebula, chili i olej. W Limie jada się ciekawą odmianę tego dania, czyli Causa Limena, które wygląda jak żółta kanapka. Między dwa płaty pure z ziemniaków wkłada się nadzienie z mięsa, warzyw i majonezu.
Ciekawym daniem są chicharrones, czyli rodzaj sałatki ze smażonych owoców morza lub wieprzowiny, które są podgotowywane i smażone na głębokim tłuszczu. Jada się je na śniadanie lub jako przystawkę.
Flagowym daniem Peru jest potrawa z surowej ryby, czyli ceviche. Ryba marynowana jest w soku z limonki z dodatkiem czosnku. Podaje się ją z sałatką z czerwonej cebuli.
Peruwiańskie desery
Kuchnia peruwiańska nie może się obyć bez deserów i dań na słodko. Peruwiańczycy lubią ciasta i desery, które są bardzo słodkie. Spośród dań na słodko można wspomnieć ryż z mlekiem, cynamonem i anyżem.
Co ciekawe, większość deserów i smakołyków podawanych w Peru, stanowi przepisy hiszpańskie, które zostały zmodyfikowane, tak aby można je było zrobić z produktów dostępnych w Peru, gdzie na przykład nie ma orzechów czy migdałów. Popularnym smakołykiem są picarones, obwarzanki z dyni smażone na głębokim tłuszczu. Jada się też ciasteczka alfajor, które pochodzą z kuchni hiszpańskiej, lecz zostały zmodyfikowane dla składników peruwiańskich. Są to dwa ciasteczka z mąki, margaryny i cukru złożone razem i nadziewane kremem w rodzaju kajmaku.