Rocoto relleno
- Papryka czerwona - 3 małe sztuki (450 g)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek (50 g)
- Rodzynki (120 g)
- Bulion drobiowy (400 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na rocoto relleno krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem.
Rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone i usmaż.
Mięso zalej bulionem drobiowym i dopraw ostrą papryką i kminkiem, dodaj rodzynki i gotuj całość przez 20 minut aż płyn odparuje.
Papryki przekrój na połówki i usuń z nich gniazda nasienne.
Papryki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem, piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
Do farszu mięsnego dodaj oliwki, twaróg, posiekane jajka i wymieszaj.
Faszeruj papryki i zapiecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat rocoto relleno
Rocoto Relleno to pyszne tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Bardzo ciężko odwzorować jest to danie bez użycia lokalnych produktów, dlatego dania przygotowywane poza Peru są jedynie modyfikacjami tradycyjnej potrawy. Rocoto to odmiana ostrej papryki, jest dość rzadko występującym warzywem. Papryka przypomina wyglądem słodką paprykę i jest dość często mylona. Rocoto mają różne kolory od zielonego po czerwony. Podaje się je najczęściej z farszem z mięsa mielonego. Można z nich także przygotowywać suszoną przyprawę. Przepis na rocoto relleno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia rocoto relleno potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, rodzynki sułtańskie, jajko, oliwki czarne i zielone, papryczka chili, papryka ostra, kumin, olej rzepakowy, twaróg, sól, pieprz.
Jak zrobić rocoto relleno? Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone i usmaż. Mięso zalej bulionem drobiowym i dopraw ostrą papryką i kminkiem. Dodaj rodzynki i gotuj całość przez 20 minut, cały płyn ma odparować. Papryki przekrój na połówki i usuń z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem, piecz przez 15 minut. Po tym czasie do farszu mięsnego dodaj twaróg, posiekane jajka i wymieszaj. Nafaszeruj papryki i zapiecz je przez 15 minut.
Queso fresco to świeży ser, najbliżej mu do naszego twarogu. jest bardzo delikatny w smaku i ma delikatną zwartą konsystencję. Produkowany jest z mleka krowiego, pochodzi z Ameryki Południowej. Sery możesz przygotowywać własnoręcznie w domu lub kupić gotowy w sklepie.
Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Papryki mają różne odmiany, kolory i kształty. Występują papryki o ostrym i słodkim smaku. Papryka zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Różne odmiany papryki są uprawiane w innych zakątkach globu. Rocoto to papryka uprawiana w Peru a także w Meksyku.
Podsumowując rocoto relleno to ciekawe połączenia smaków. Nie jesteśmy w stanie odwzorować dania całkowicie ze względu na brak produktów występujących wyłącznie w Peru. Zmodyfikowana papryka zapiekana z mięsem jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny.
Alergeny w rocoto relleno
Lista alergenów dla rocoto relleno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rocoto relleno
Rocoto relleno to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera dużej ilości kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.