Ragout z kurczaka

Opublikowano: 22.08.2023 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ragout z kurczaka w garnku
Ragout z kurczaka
Przepis na ragout z kurczaka to idealny pomysł na obiad. To pyszne danie z warzywami idealnie pasuje do ryżu, kasz czy makaronu.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 40 min
326 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Bulion drobiowy (300 g)
  • Pomidor (540 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na ragout z kurczaka krok po kroku

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Na patelnię wlej oliwę i podgrzej. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż dokładnie z każdej strony.

Przełóż kurczaka do innego naczynia.

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij.

Dodaj mąkę i razem zasmaż.

Ciągle mieszając, dodaj bulion i śmietanę. Gotuj około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.

W tym czasie pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj pomidory na patelnię, razem z koncentratem. Dokładnie wymieszaj i dodaj kurczaka.

Dopraw całość solą, pieprzem i oregano.

Gotuj razem przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ragout z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat ragout z kurczaka

Przepis na ragout z kurczaka to idealny pomysł na obiad. To pyszne danie z warzywami idealnie pasuje do ryżu, kasz czy makaronu.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ragout z kurczaka to już pokazuje mój sprawdzony przepis.

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej oliwę i podgrzej. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż dokładnie z każdej strony. Przełóż kurczaka do innego naczynia. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij. Dodaj mąkę i razem zasmaż. Ciągle mieszając, dodaj bulion i śmietanę. Gotuj około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj pomidory na patelnię, razem z koncentratem. Dokładnie wymieszaj i dodaj kurczaka. Dopraw całość solą, pieprzem i oregano. Gotuj razem przez 10 minut.

Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Przygotowuje się go z samych warzyw lub z dodatkiem mięsa czy ryb. Cała tajemnica tego dania tkwi w tym, że przygotowuje się go w sosie np. w wywarze rybnym lub drobiowym wzbogaconym o zasmażkę. Pod określeniem ragout znajdziemy więc potrawy, których bazą są warzywa przygotowane w sosie. Tak przygotowane produkty możemy podawać samodzielnie lub z dodatkami takimi jak kasza, ryż, makaron lub bagietka.

Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Dania z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Jeśli wiesz już, jak się robi domowe ragout drobiowe, to nie czekaj i wykonaj to pyszne danie już dziś!

Alergeny w ragout z kurczaka

Lista alergenów dla ragout z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze ragout z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
108.78
326.33
Białko (g)
8.60
25.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.46
13.39
Węglowodany przyswajalne (g)
3.89
11.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.32
18.96
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
10.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
8.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.24
6.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.06
108.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
51.84
155.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.18
15.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
1.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.39
109.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.23
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Niacyna (mg)
3.72
11.15
Foliany (µg (mcg))
13.29
39.87
Beta karoten (µg (mcg))
168.60
505.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
82.11
246.32
Potas (mg)
230.96
692.88
Wapń (mg)
12.09
36.27
Fosfor (mg)
89.91
269.72
Magnez (mg)
15.97
47.92
Żelazo (mg)
0.48
1.43
Cynk (mg)
0.36
1.08
Miedź (mg)
0.05
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny ragout z kurczaka 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ragout z kurczaka

Koszt składników
89.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Pomidor
540 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
7.20
Za 540 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
89.70