Przepis na gulasz z serc drobiowych krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć pokrojoną paprykę i marchewkę.

Serca umyj i oczyść, a następnie dodaj na patelnię.

Po chwili całość zalej bulionem i dopraw do smaku.

Gdy serca i warzywa będą miękkie, dodaj odrobinę mąki, mieszaj do czasu, aż sos się zagęści.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych
Koszt przygotowania dania
13.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
149 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Gulasz z serc drobiowych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.

Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.

Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na gulasz z serduszek drobiowych.

Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.

Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.

Zatem, jak zrobić gulasz z serc drobiowych w sosie?

Do przygotowania tej potrawy oprócz podrobów zaopatrz się w cebulę i paprykę, odrobinę mąki i olej rzepakowy.

Zaczniemy od dokładnego umycia serc i ich oczyszczenia.

Tak przygotowane mięso osusz, a następnie obtocz w mące i podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodaj pokrojone w słupki papryki i cebulę pokrojoną w pióra. Całość podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak: ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Tak przygotowany gulasz z serc z kurczaka z kaszą w sosie będzie idealnym pomysłem na posiłek dla całej Twojej rodziny.

Skoro już wiesz jak przygotować serca z kurczaka, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze gulaszu z serc drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
74.65 kcal
149.29 kcal
Białko
5.36 g
10.71 g

Węglowodany w gulaszu z serc drobiowych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.51 g
9.02 g
Węglowodany przyswajalne
3.57 g
7.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
1.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.97 g
7.94 g
Tłuszcze nasycone
1.44 g
2.88 g
Tłuszcze nienasycone
2.53 g
5.06 g
Tłuszcze jednonasycone
1.39 g
2.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
2.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
41.21 mg
82.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z serc drobiowych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
138.69 µg (mcg)
277.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
2.21 µg (mcg)
4.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
28.33 mg
56.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.73 µg (mcg)
5.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.90 mg
3.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
36.80 µg (mcg)
73.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z serc drobiowych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
106.78 mg
213.56 mg
Potas
155.58 mg
311.15 mg
Wapń
12.32 mg
24.65 mg
Fosfor
68.07 mg
136.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.05 mg
20.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.02 mg
4.04 mg
Cynk
2.11 mg
4.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z serc drobiowych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z serc drobiowych

Lista alergenów dla gulaszu z serc drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na gulasz z serc drobiowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania gulaszu z serc drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serca drobiowe
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z serc drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób