- Serca drobiowe 300 g
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Papryka czerwona 200 g 1 sztuka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 10 g 1 łyżka
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
Przepis na gulasz z serc drobiowych krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Wrzuć pokrojoną paprykę i marchewkę.
Serca umyj i oczyść, a następnie dodaj na patelnię.
Po chwili całość zalej bulionem i dopraw do smaku.
Gdy serca i warzywa będą miękkie, dodaj odrobinę mąki, mieszaj do czasu, aż sos się zagęści.
Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Polędwiczki drobiowe
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Potrawka z kurczaka
Informacje dietetyczne - gulasz z serc drobiowych
Wartości odżywcze gulaszu z serc drobiowych
Serca możesz zamienić na dowolny rodzaj mięsa. Postaw na kaszę gruboziarnistą.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z serc drobiowych
Lista alergenów dla gulaszu z serc drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na gulasz z serc drobiowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Więcej informacji na temat gulaszu z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.
Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.
Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na gulasz z serduszek drobiowych.
Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.
Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.
Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.
Zatem, jak zrobić gulasz z serc drobiowych w sosie?
Do przygotowania tej potrawy oprócz podrobów zaopatrz się w cebulę i paprykę, odrobinę mąki i olej rzepakowy.
Zaczniemy od dokładnego umycia serc i ich oczyszczenia.
Tak przygotowane mięso osusz, a następnie obtocz w mące i podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodaj pokrojone w słupki papryki i cebulę pokrojoną w pióra. Całość podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.
Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak: ziemniaczane puree czy gotowana kasza.
Tak przygotowany gulasz z serc z kurczaka z kaszą w sosie będzie idealnym pomysłem na posiłek dla całej Twojej rodziny.
Skoro już wiesz jak przygotować serca z kurczaka, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z serc drobiowych
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023