Przepis na eskalopki z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Rozbij dość cienko tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem.

W misce roztrzep widelcem jajko.

Kawałki mięsa maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty.

Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.

Eskalopki z kurczaka podane w sosie pieczarkowym z dodatkiem ryżu oraz surówki ze świeżych warzyw na białym talerzu.
Eskalopki z kurczaka
Koszt przygotowania dania
28.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
495 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Eskalopki z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o eskalopkach z kurczaka

Eskalopki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filet z kurczaka w chrupiącej panierce to idealny pomysł na danie dla dzieci. Eskalopki są bardzo soczyste i można je podawać w sosie. Przepis na eskalopki z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany.

Jak zrobić eskalopki z kurczaka? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij dość cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem. W misce roztrzep widelcem jajko. Kawałki mięsa maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne eskalopki z piersi z kurczaka to doskonała propozycja na obiad. Eskalopki można inaczej nazwać panierowanym kotletem z piersi kurczaka. Jest on uwielbiany przez dzieci. Dlatego warto podać go niejadkom w atrakcyjnej formie. Eskalopki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu.

Wartości odżywcze eskalopków z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
198.36 kcal
495.90 kcal
Białko
19.19 g
47.97 g
Fenyloalanina
0.74 mg
1.84 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w eskalopkach z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.74 g
16.85 g
Węglowodany przyswajalne
6.32 g
15.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
1.04 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.17 g
0.42 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.23 g
0.57 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia
5.53 g
13.82 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.88 g
24.70 g
Tłuszcze nasycone
2.18 g
5.45 g
Tłuszcze nienasycone
7.70 g
19.26 g
Tłuszcze jednonasycone
5.26 g
13.14 g
Tłuszcze wielonasycone
2.45 g
6.12 g
Cholesterol
91.96 mg
229.91 mg

Witaminy w przepisie na eskalopki z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
22.96 µg (mcg)
57.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.63 mg
1.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
1.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
22.96 µg (mcg)
57.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.73 mg
19.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.36 µg (mcg)
53.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na eskalopki z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
115.57 mg
288.94 mg
Potas
279.61 mg
699.03 mg
Wapń
26.35 mg
65.88 mg
Fosfor
193.22 mg
483.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.94 mg
64.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.25 mg
Cynk
0.77 mg
1.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eskalopków z kurczaka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eskalopkach z kurczaka

Lista alergenów dla eskalopków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania eskalopków z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
47.80
Jak oceniasz przepis na eskalopki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób