Eskalopki z kurczaka

Opublikowano: 24.06.2022 r., 8:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Eskalopki z kurczaka podane w sosie pieczarkowym z dodatkiem ryżu oraz surówki ze świeżych warzyw na białym talerzu.
Eskalopki z kurczaka
Eskalopki z kurczaka to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka panierowana w bułce tartej jest soczysta i bardzo lubiana przez dzieci.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
495 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy 7 łyżek stołowych (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na eskalopki z kurczaka krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Rozbij dość cienko tłuczkiem do mięsa.

Dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem.

W misce roztrzep widelcem jajko.

Kawałki mięsa maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty.

Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.

Jak oceniasz przepis na eskalopki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat eskalopków z kurczaka

Eskalopki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filet z kurczaka w chrupiącej panierce to idealny pomysł na danie dla dzieci. Eskalopki są bardzo soczyste i można je podawać w sosie. Przepis na eskalopki z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany.

Jak zrobić eskalopki z kurczaka? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij dość cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem. W misce roztrzep widelcem jajko. Kawałki mięsa maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne eskalopki z piersi z kurczaka to doskonała propozycja na obiad. Eskalopki można inaczej nazwać panierowanym kotletem z piersi kurczaka. Jest on uwielbiany przez dzieci. Dlatego warto podać go niejadkom w atrakcyjnej formie. Eskalopki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu.

Alergeny w eskalopkach z kurczaka

Lista alergenów dla eskalopków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze eskalopków z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Eskalopki z kurczaka to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają one także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Eskalopki są dość kaloryczne i nie powinny w dużych ilościach spożywać ich osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
198.36
495.90
Białko (g)
19.19
47.97
Fenyloalanina (mg)
0.74
1.84
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.74
16.85
Węglowodany przyswajalne (g)
6.32
15.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.04
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.17
0.42
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.23
0.57
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
5.53
13.82
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.88
24.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
5.45
Tłuszcze nienasycone (g)
7.70
19.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.26
13.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.45
6.12
Cholesterol (mg)
91.96
229.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
22.96
57.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.63
1.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.51
Witamina E (mg)
0.60
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.96
57.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.73
19.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.36
53.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
115.57
288.94
Potas (mg)
279.61
699.03
Wapń (mg)
26.35
65.88
Fosfor (mg)
193.22
483.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.94
64.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.25
Cynk (mg)
0.77
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eskalopków z kurczaka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania eskalopków z kurczaka

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
47.80