Potrawka z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka z ryżem lub z ziemniakami to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ …
20 + 30 min łatwy 3 240 kcal -
Potrawka z kurczaka z ryżem
Potrawka z kurczaka z ryżem to świetny pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Potrawka jest dość gęsta i sprawdzi …
20 + 30 min łatwy 5 693 kcal -
Kurczak w potrawce
Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest …
15 + 20 min łatwy 4 462 kcal
Potrawka z kurczaka - przepisy
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
Potrawka z kurczaka z warzywami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę smaczne, ale przy tym zdrowe potrawy. Całość …
15 + 40 min łatwy 6 254 kcal -
Potrawka z kurczaka z rosołu
Potrawka z kurczaka z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa po gotowaniu bulionu. Sam bulion drobiowy może także stanowić …
20 + 30 min łatwy 5 -
Potrawka z piersią z kurczaka
Potrawka z piersią z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Jako dodatek do obiadu możesz …
20 + 25 min łatwy 4 351 kcal -
Potrawka z kurczaka z rodzynkami
Potrawka z kurczaka z rodzynkami to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i smaczne danie, które nie zajmuje zbyt dużo czasu. …
20 + 50 min łatwy 6 366 kcal -
Potrawka z kurczaka babci
Potrawka z kurczaka babci to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym …
15 + 40 min łatwy 4 249 kcal -
Potrawka z kurczaka z pieczarkami
Potrawka z kurczaka z pieczarkami jest doskonałą opcją na pyszne danie, które nie tylko jest lekkostrawne, ale również bardzo smaczne …
30 + 45 min łatwy 8
-
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest dobrym pomysłem na szybki obiad. Możesz podać ją z ryżem, kaszą lub …
30 min średni 4 259 kcal -
Potrawka z kurczaka dla dzieci
Potrawka z kurczaka dla dzieci to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać najmłodszym członkom rodziny, ponieważ nie obciąży …
30 + 20 min łatwy 4 216 kcal -
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ nie obciąży …
30 + 20 min łatwy 4 332 kcal -
Potrawka z kurczaka thermomix
Potrawka z kurczaka thermomix to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ nie obciąży ich układu …
20 min łatwy 4 257 kcal -
Sos do potrawki z kurczakiem
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym to idealny przepis na lekkostrawne danie, które będzie dobre dla każdego członka rodziny. Danie …
15 + 20 min łatwy 2 311 kcal
-
Kurczak z makaronem w sosie
Kurczak z makaronem w sosie serowo-śmietanowym to łatwy pomysł na obiad. Jeśli potrzebny Ci ekspresowy posiłek, to nie mogłeś lepiej …
20 + 40 min łatwy 4 -
Potrawka chińska z kurczakiem
Szybka potrawka chińska z kurczakiem to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać najmłodszym członkom rodziny, ponieważ nie obciąży …
20 + 15 min łatwy 4 288 kcal -
Coq au riesling
Coq au riesling jest to aromatyczny, chrupiący kurczak duszony z pieczarkami w sosie na bazie białego wina oraz śmietanki. Jest …
20 + 60 min średni 4 652 kcal -
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. Z poniższego przepisu powstaje smaczne drobiowe mięso w kremowym …
10 + 30 min łatwy 4 380 kcal -
Strogonow z kurczaka
Strogonow z kurczaka to smaczna odpowiedź na tradycyjny, węgierski gulasz. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi kurczaka danie to jest pyszne …
15 + 25 min łatwy 8 163 kcal -
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, …
20 + 30 min łatwy 3 149 kcal
-
Eskalopki z kurczaka
Eskalopki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filet z kurczaka w chrupiącej panierce to …
10 + 20 min łatwy 4 495 kcal -
Kurczak hanoi
Kurczak Hanoi to pyszny pomysł na przygotowanie mięsa drobiowego. Świetnie smakuje podany z ryżem i warzywami ugotowanymi na parze. Przepis …
20 + 10 min łatwy 2 277 kcal -
Shoarma drobiowa
Shoarma drobiowa to świetna propozycja dla miłośników kuchni bliskowschodniej. Ma wspaniały smak i niezwykły aromat, który doskonale komponuje się z …
10 + 15 min łatwy 2 385 kcal -
Panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci …
10 + 10 min łatwy 4 456 kcal -
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa pieczona w piekarniku jest szybka …
30 + 35 min łatwy 4 604 kcal
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci …
10 + 40 min łatwy 4 448 kcal -
Sałatka z kurczakiem i fetą
Sałatka z kurczakiem i fetą to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na …
20 + 20 min łatwy 4 164 kcal -
Polędwiczki drobiowe
Pyszne polędwiczki drobiowe to idealne rozwiązanie na mięsny dodatek na obiad. Będzie świetny dla dzieci i dorosłych. Przekonaj się sam, …
70 + 10 min łatwy 4 229 kcal -
Indyjskie curry
Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu …
20 + 40 min łatwy 4 422 kcal -
Udka pieczone z ziemniakami
Udka pieczone z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne udka pieczone z ziemniakami warto podać z …
30 + 50 min łatwy 5 534 kcal -
Pierogi z kurczakiem
Pierogi z kurczakiem to doskonała opcja na przygotowanie pysznego dania, które wspaniale syci i dobrze smakuje. To dobra alternatywa dla …
25 + 15 min łatwy 4 564 kcal
-
Kurczak duszony
Kurczak duszony to pyszne danie, które doskonale sprawdza się na co dzień. Jest delikatny, bardzo aromatyczny, a przy tym bardzo …
30 + 20 min łatwy 2 686 kcal -
Paluszki z kurczaka
Paluszki z kurczaka to popularna i lubiana przekąską, która może być także dodatkiem do dania głównego. Paluszki mogą być typem …
30 + 20 min łatwy 4 340 kcal -
Placki z piersią kurczaka
Placki z piersią kurczaka to fajna propozycja na podanie fileta z kurczaka w inny sposób. Oryginalne placki z siekanego kurczaka …
20 + 20 min łatwy 2 -
Filet z kurczaka z makaronem
Filet z kurczaka z makaronem to najprostsze danie, które sprawdzi się zarówno na lunch, obiad, jak i kolację. Całość jest …
15 + 30 min łatwy 4 678 kcal -
Ragout z kurczaka
Przepis na ragout z kurczaka to idealny pomysł na obiad. To pyszne danie z warzywami idealnie pasuje do ryżu, kasz …
20 + 40 min łatwy 6 -
Kurczak z brzoskwiniami
Kurczak z brzoskwiniami to świetna opcja dla wszystkich miłośników nowoczesnych dań. Delikatna pierś kurczaka łączy się w nim ze słodkimi …
10 + 20 min łatwy 4 349 kcal -
Penne z kurczakiem i brokułami
Penne z kurczakiem i brokułami to doskonała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić go …
20 + 25 min łatwy 4 513 kcal -
Kurczak w sosie bbq
Kurczak w sosie bbq to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szybki do zrobienia domowy sos barbecue nada …
90 + 90 min łatwy 10 492 kcal -
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem to świetny pomysł na pyszne domowe smarowidło do chleba. Pasztet kupiony w sklepie bardzo …
40 + 120 min łatwy 15 298 kcal -
Makaron ryżowy z sosem sojowym
Pyszny makaron ryżowy z sosem sojowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
45 + 30 min łatwy 4 412 kcal
Potrawka z kurczaka - co to jest?
Kurczak to jedno z najbardziej popularnych mięs, jakie spożywa się w naszym kraju. Mięso drobiowe jest bowiem bardzo smaczne oraz uniwersalne, przez co pasuje do większości przyrządzanych potraw. Warto zwracać uwagę na jakość kupowanego w sklepie mięsa, ponieważ inwestowanie w kurczaka z niewiadomych źródeł może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Drób powinien być przede wszystkim wolny od hormonów i antybiotyków, żeby zachował cenne właściwości odżywcze. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, zawsze sprawdzaj pochodzenie mięsa i kupuj wyłącznie certyfikowane.
Potrawka z kurczaka – zbiór przepisów na potrawkę drobiową
Kurczak to popularne mięso, którego często używa się w polskiej kuchni. Jednym z najbardziej lubianych posiłków drobiowych jest potrawka z kurczaka, na którą przepis zna większość osób interesujących się gotowaniem. Drobiowa potrawka zostać może przygotowana w różnych wersjach, np. z makaronem lub z ryżem i warzywami. W potrawce z drobiu często pojawia się też sos – zwykle biały i śmietanowy. Jak zrobić tego typu danie z kurczaka? Na co zwrócić uwagę, kupując drób? Czy kurczak jest zdrowy? Sprawdź najważniejsze informacje na temat mięsa drobiowego.
Potrawka z kurczaka – przepis na smaczną potrawkę z drobiu na obiad
Co wiadomo o mięsie drobiowym? Czy jedzenie kurczaków może zaszkodzić?
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy w ogóle jeść kurczaka. Dylemat jest duży, a zdania niezmiennie podzielone. Niektórzy nie jedzą drobiu, ponieważ obawiają się antybiotyków i hormonów, którymi kurczak może być naszprycowany. Z kolei inni zupełnie nie przejmują się tym, wciąż kupując mięso drobiowe na obiad. Polacy jedzą dużo kurczaka, bo rocznie jest to ok. 30 kg / osobę. To drugie po wieprzowinie mięso, które spożywamy w naszym kraju. Kupujemy kurczaka głównie dlatego, że w Polsce kurczęta są przecież chowane w naturalnym środowisku, zatem nie musimy drobiu importować. Ciężko zresztą dostać u nas mięso z kurczaka z importu, ponieważ w większości nie spełnia ono norm i nie przechodzi ścisłej kontroli jakości – zatem nie jest wprowadzane na rynek.
Skąd zatem teorie o szprycowaniu mięsa z kurczaka hormonami i antybiotykami? To informacje sprzed lat, których niestety wiele osób jeszcze nie zdążyło sobie odświeżyć i zaktualizować. Jeśli w mięsie miałby pojawić się jakikolwiek antybiotyk, musiałoby zostać to solidnie uzasadnione. Owszem, ok. 25 lat temu drób nie był wolny od hormonów, jednak dziś wpuszczanie ich do mięsa jest niedozwolone i surowo karane. Gdy użycie środków farmakologicznych lub hormonów zostanie wykryte w mięsie, na hodowcę nakładana jest bardzo wysoka kara. Właśnie dlatego unika się stosowania niedozwolonych substancji, żeby zwyczajnie… nie zbankrutować. Czy oznacza to jednak, że możemy śmiało kupować dowolne mięso z kurczaka? Nie, ponieważ nieuczciwych sprzedawców wciąż nie brakuje. Lepiej postawić na drób certyfikowany ze sprawdzonego źródła i od renomowanego hodowcy.
Jak się nie naciąć i kupić dobrego kurczaka? Przydatne wskazówki
Jak już wspomnieliśmy, warto kupować mięso wyłącznie od sprawdzonych hodowców. Takie mięso powinno mieć odpowiedni certyfikat jakości. Wówczas zyskuje się gwarancję, że drób wolny jest od hormonów i antybiotyków. Jest też pewność, że kurczak został zarówno dobrze spakowany, jak i przetransportowany w odpowiedni sposób. Boisz się, że sprzedawca mógł wystawić mięsu nielegalny certyfikat? Cóż, takie praktyki zdarzają się rzadko, ale jednak. W takim przypadku warto kupić kurczaka zagrodowego. Nie ma go w sklepach zbyt wiele, jednak to jego najzdrowsza wersja. Kurczak ten jest skrzyżowaniem brojlera (kurczaka mięsnego) z kurczakiem wiejskim. Żyje on znacznie dłużej niż ten hodowany na ubój. Poza tym jest też szczepiony na kokcydiozę i karmiony paszą roślinną. Kurczak ten spaceruje na zewnątrz, więc jego smak i konsystencja jest nieco inna niż kurczaka przetrzymywanego w kurniku.
Aby mięso było smaczne oraz świeże, warto zwrócić uwagę również na wiele innych szczegółów. Kupując świeży drób w całości albo w częściach, zawsze trzeba przyjrzeć się jego barwie. Mięso musi być bladoróżowe i lekko połyskujące – w każdym razie nigdy nie może mieć żółtego koloru. Nie może być też matowe. Kurczak powinien być sprężysty, a więc po naciśnięciu palcem powinien wrócić do swojej pierwotnej formy. Mięso drobiowe zaleca się kupować w próżniowych opakowaniach, a nie na tackach. W takich opakowaniach bowiem trudniej jest poprawić wygląd mięsa, zwiększyć jego masę albo zmienić datę ważności. Opakowanie z drobiem powinno być też bezwzględnie suche. Mokre może bowiem oznaczać, że kurczak został rozmrożony albo jest po prostu… stary.
Najważniejsze właściwości zdrowotne kurczaka – dowiedz się o nim więcej!
Mięso drobiowe wybierane jest przez Polaków nie tylko ze względu na to, że jest łatwo dostępne. W kurczaku znajduje się na przykład mnóstwo białka, które przyswaja się lepiej niż wieprzowina, a nawet mięso wołowe. Drób jest lekkostrawny i nie zawiera zbyt wiele tłuszczu. Polecany jest więc wszystkim osobom, które przechodzą na dietę redukcyjną. Potrawka z kurczaka to potrawa idealna również dla każdego, kto boryka się z problemami układu krążenia albo wysokim złym cholesterolem. Warto wspomnieć również o cennych składnikach mineralnych i witaminach, których w kurczaku akurat wcale nie brakuje.
- Dzięki zawartości witamin z grupy B (zwłaszcza B3 i B6), spożywając kurczaka, można zadbać o zachodzące w organizmie procesy energetyczne i pozytywnie wpłynąć na kondycję psychiczną, a także poprawić stan paznokci, skóry i włosów.
- Regularne jedzenie kurczaka może poprawić ciśnienie krwi, złagodzić depresję i bezsenność, a także napięcie przedmiesiączkowe.
- W mięsie drobiowym znajduje się duża ilość magnezu, selenu, cynku i fosforu, które pozwolą na lepszą pracę układu immunologicznego. Jedzenie kurczaka przyczynić się może poza tym do walki z przemęczeniem oraz ochroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników na organizm.
Jak pewnie zauważyłeś, spożywanie mięsa z kurczaka może być bardzo zdrowe. Co jednak z podrobami z kurczaka? Czy one także są dobre dla zdrowia? Oczywiście! Mają wiele cennych witamin i składników mineralnych, np. wątróbka drobiowa i żołądki z kurczaka. Wątróbka to świetne źródło białka, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B. Żołądki z kurczaka są z kolei pełne cennego dla zdrowia magnezu. W nich również znajduje się żelazo i cynk, dlatego warto regularnie spożywać podroby i… przestać się ich bać!
Potrawka drobiowa na obiad, czyli najciekawsze przepisy na mięso z kurczaka
Potrawka z kurczaka z groszkiem i marchewką – przepis na smaczny obiad
Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych smacznym i pożywnym obiadem? Przygotuj dla nich pyszną potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem. To przepyszne danie, które będzie idealne zarówno na wspólny posiłek z rodziną, jak i szybką kolację dla zapracowanych. Aby przygotować potrawę, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis jest bardzo prosty, więc poradzi z nim sobie nawet największy amator gotowania. W celu przyrządzenia potrawki drobiowej należy zaopatrzyć się w następujące składniki: pierś kurczaka, groszek zielony, bulion drobiowy, marchewkę, mąkę pszenną typ 550, olej rzepakowy, kostkę rosołową, pieprz i sól. Najpierw pokrój mięso na 4 równe porcje, po czym podsmaż je na oleju. Podlej kurczaka bulionem i duś go w nim przez chwilę. Obierz marchewkę, pokrój ją w kostkę i dodaj do mięsa drobiowego. Zagęść sos na patelni za pomocą mąki, po czym wymieszaj. Pod koniec dodaj zielony groszek i serwuj potrawę z ryżem albo ziemniakami.
Jeśli szukasz sposobu na szybki i prosty obiad, warto przygotować kurczaka z marchewką i groszkiem. To naprawdę świetny pomysł na pożywny posiłek dla całej rodziny. Nie dość, że potrawka z kurczaka jest przepyszna, to w dodatku uznaje się ją za danie dietetyczne. Wszystko dzięki temu, iż mięso drobiowe jest chude, a wzbogacone o warzywa zyskuje wiele dodatkowych, bardzo cennych witamin i substancji mineralnych. Poza tym kurczak jest też przecież ważnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego danie polecane jest np. sportowcom. W potrawce jest wiele właściwości odżywczych, dzięki którym na pewno poprawić można stan zdrowia i zapewnić sobie lepsze samopoczucie. Właśnie dlatego warto włączyć tę potrawę do swojego jadłospisu i regularnie ją przygotowywać.
Potrawka z kurczaka po chińsku – sprawdzona receptura na pyszne danie
Potrawka z kurczaka to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować tę potrawę, dlatego potrawka polecana jest nawet największym amatorom gotowania. Do jej zrobienia potrzebujesz zaopatrzyć się w następujące składniki: piersi z kurczaka, por, marchewkę, paprykę czerwoną, sos sojowy, olej rzepakowy, czerwoną cebulę, bulion warzywny, śmietankę kremową 30%, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i słodką, pieprz oraz sól. Najpierw umyj i oczyść mięso z kurczaka, potem pokrój je na niewielkie kawałki. Mięso zmieszaj z olejem oraz przyprawami, następnie zeszklij cebulę i usmaż mięso. Pokrój warzywa na kawałki i dorzuć je do mięsa, krótko smażąc. Dodaj bulion i śmietankę, podgrzewając całość. Na koniec zagęść sos łyżką mąki. Podawaj potrawę z wcześniej ugotowanym ryżem.
Potrawka z kurczaka po chińsku to świetny pomysł na szybkie, lekkie i pożywne danie. Nie ma problemu, aby podawać je zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To potrawa, która na pewno nie obciąży układu pokarmowego, więc nie ma obaw przed karmieniem domowników tym daniem. Przepis na potrawkę jest prosty, zatem świetnie poradzą z nim sobie nawet najwięksi laicy gotowania. Mięso z kurczaka to cenne źródło pełnowartościowego białka, a także witaminy A, C, D i E. Dzięki temu, że w drobiu jest mało tłuszczu, potrawka uznawana jest za lekkostrawną i dietetyczną. Co ważne, to również idealny posiłek dla zapracowanych osób – jest bowiem mało czasochłonny. Potrawkę przyrządzić możesz w ilości odpowiedniej na dwa lub trzy dni. To zatem idealne danie dla tych wszystkich ludzi, którzy nie mają czasu na codzienne stanie przy garnkach.