Polędwiczki drobiowe

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki drobiowe na białym talerzu
Polędwiczki drobiowe
Pyszne polędwiczki drobiowe to idealne rozwiązanie na mięsny dodatek na obiad. Będzie świetny dla dzieci i dorosłych. Przekonaj się sam, jak łatwe są w przygotowaniu.
Przygotowanie 70 min
Smażenie 10 min
229 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica z piersi kurczaka (500 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku, miska

Przepis na polędwiczki dorbiowe krok po kroku

3 łyżki oleju wymieszaj z dwoma łyżkami przyprawy do kurczaka, łyżeczką papryki słodkiej, solą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Polędwiczki z kurczaka umyj i osusz. Dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą.

Odstaw na godzinę do lodówki.

Na patelni podgrzej pozostały olej. Układaj kawałki mięsa.

Usmaż szybko z obu stron na dużym ogniu na rumiany kolor.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki dorbiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek drobiowych

Pyszne polędwiczki drobiowe to idealne rozwiązanie na mięsny dodatek na obiad. Będzie świetny dla dzieci i dorosłych. Przekonaj się sam, jak łatwe są w przygotowaniu.

Ten prosty przepis na polędwiczki drobiowe jest bardzo szybki w wykonaniu. 3 łyżki oleju wymieszaj z dwoma łyżkami przyprawy do kurczaka, łyżeczką papryki słodkiej, solą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Polędwiczki z kurczaka umyj i osusz. Dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni podgrzej pozostały olej. Układaj kawałki mięsa. Usmaż szybko z obu stron na dużym ogniu na rumiany kolor. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić polędwiczki drobiowe. To dobre i szybkie w przygotowaniu mięso świetnie sprawdzi się do dań obiadowych, sałatek lub kanapek.

Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6. miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Alergeny w polędwiczkach drobiowych

Lista alergenów dla polędwiczek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze polędwiczek drobiowych

na 100g gotowej potrawy

W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
190.91
229.09
Białko (g)
20.45
24.55
Fenyloalanina (mg)
0.83
0.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.47
13.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
2.41
Tłuszcze nienasycone (g)
9.46
11.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.63
7.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.84
3.40
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
66.36
79.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
40.91
49.09
Potas (mg)
303.64
364.36
Wapń (mg)
4.55
5.45
Żelazo (mg)
0.34
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek drobiowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek drobiowych

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z piersi kurczaka
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
23.00