Potrawka z kurczaka

Opublikowano: 27.09.2022 r., 23:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka to danie o długiej i bogatej tradycji, cenione w wielu kuchniach świata za swój delikatny smak, aromatyczne dodatki i wszechstronność. Łącząc soczyste kawałki kurczaka z bogactwem warzyw i ziół, potrawka ta jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i odżywcza, dostarczając szereg niezbędnych składników odżywczych. Idealnie pasuje jako główne danie na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Lekka, a zarazem sycąca, potrawka z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka, a dzięki dodatkowi warzyw jest również bogata w witaminy i minerały. To danie, które z łatwością można dostosować do indywidualnych preferencji, dodając ulubione składniki i tworząc własne, unikatowe wersje tej klasycznej potrawy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
240 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny

Jak zrobić potrawkę z kurczaka? Oto mój przepis

Przygotowanie potrawki z kurczaka to dla mnie zawsze moment, kiedy mogę dać upust swojej kulinarnym pasjom. Ta pyszna i dobra potrawa, idealna na obiad, łączy w sobie delikatne mięso kurczaka z bogactwem warzyw, co sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale i kolorowa. W mojej kuchni przepis na potrawkę z kurczaka zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Dziś chcę się z Wami podzielić, jak zrobić potrawkę z kurczaka, która idealnie komponuje się z ryżem lub ziemniakami, oferując pełnowartościowy i zbilansowany posiłek.

Rozpoczynam od ugotowania ryżu w lekko osolonej wodzie. Osobiście preferuję używać białego ryżu z uwagi na jego delikatność i sposób, w jaki komplementuje on smak potrawki. Można jednak eksperymentować również z innymi rodzajami ryżu, w zależności od indywidualnych preferencji. Kluczem do idealnego ryżu jest zachowanie proporcji oraz kontrola czasu gotowania, aby był on miękki, ale nie rozgotowany.

Następnym krokiem jest przygotowanie głównego składnika naszej potrawki - piersi z kurczaka. Mięso kroję w kostkę i gotuję w bulionie warzywnym razem z dodatkiem mrożonego groszku i marchewki. Wybór warzyw nie jest przypadkowy; groszek dodaje słodyczy, a marchewka wprowadza kolor i dodatkową teksturę do dania. Bulion warzywny, w którym gotują się składniki, wzbogaca smak potrawki, czyniąc ją jeszcze bardziej aromatyczną.

Kiedy składniki są już miękkie, przechodzę do przygotowania sosu - serca naszej potrawki. Na patelni rozpuszczam masło klarowane, do którego dodaję mąkę pszenną, tworząc zasmażkę. Powoli dolewam bulion, cały czas mieszając rózgą, aby sos był gładki i bez grudek. To w tym momencie magia kulinarna nabiera tempa, a sos zaczyna gęstnieć, przyjmując konsystencję idealną dla potrawki.

Do sosu dodaję wcześniej ugotowane składniki: warzywa i posiekaną pierś z kurczaka. Całość mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, co jest kluczowe, aby podkreślić naturalne smaki wszystkich komponentów. Tak przygotowaną potrawkę z kurczaka podaję z wcześniej ugotowanym ryżem, tworząc pożywny i zbalansowany posiłek, który syci, a jednocześnie jest lekki.

To danie, które zawsze spotyka się z pozytywnymi opiniami - jest nie tylko smaczne i kolorowe, ale również łatwe w przygotowaniu, co sprawia, że jest jednym z moich ulubionych przepisów. Potrawka z kurczaka, podawana z ryżem lub ziemniakami, to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody i zawsze smakuje tak samo dobrze.

Składniki dla 3 porcji
  • Ryż biały 1 woreczek (100 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 sztuki (400 g)
  • Groszek zielony 1/2 szklanki (125 g)
  • Marchewka mrożona 1/2 szklanki (125 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Masło klarowane 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na potrawkę z kurczaka krok po kroku

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Warzywa i pierś z kurczaka ugotuj w bulionie.

Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i odrobinę bulionu.

Mieszaj rózgą, wciąż dolewając bulion.

Dodaj ugotowane warzywa i posiekaną pierś z kurczaka. Całość dopraw do smaku.

Potrawkę podawaj z ugotowanym ryżem.

Jak oceniasz przepis na potrawkę z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat potrawki z kurczaka

Potrawka z kurczaka z ryżem lub z ziemniakami to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ nie obciąży ich układu pokarmowego.

Danie idealnie sprawdzi się, także dla osób starszych, ale i dla wszystkich członków Twojej rodziny.

Poznaj mój przepis na potrawkę z kurczaka i przygotuj pyszne danie na obiad.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: piersi z kurczaka, bulion warzywny, odrobina mąki pszennej, masło klarowane, groszek i marchewka.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Należy pamiętać, że jest to mąka, naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić potrawkę z kurczaka?

W pierwszej kolejności ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Warzywa i pierś z kurczaka ugotuj w bulionie. Następnie masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i odrobinę bulionu. Mieszaj rózgą, wciąż dolewając bulion. Dodaj ugotowane warzywa i posiekaną pierś z kurczaka. Całość dopraw do smaku. Potrawkę podawaj z ugotowanym ryżem.

Nasza pyszna potrawka jest dobra do podania.

Potrawkę możesz podawać też z ziemniaczanym puree. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny, postaw na moją potrawkę i przygotuj ją na obiad.

Skoro już wiesz, jak ugotować potrawkę, przygotuj ją dla całej swojej rodziny.

Alergeny w potrawce z kurczaka

Lista alergenów dla potrawki z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze potrawki z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć też rosół oraz warzywa i mięso z rosołu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
120.35
240.69
Białko (g)
10.38
20.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.96
23.91
Węglowodany przyswajalne (g)
10.83
21.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
2.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.23
6.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
2.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
1.67
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.60
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.85
67.69
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
128.75
257.50
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.16
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.18
10.36
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.81
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.31
38.62
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Ryboflawina (mg)
0.10
0.21
Niacyna (mg)
4.27
8.53
Foliany (µg (mcg))
16.92
33.85
Beta karoten (µg (mcg))
1069.94
2139.88
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
125.10
250.19
Potas (mg)
195.18
390.37
Wapń (mg)
10.88
21.75
Fosfor (mg)
110.83
221.66
Magnez (mg)
19.19
38.38
Żelazo (mg)
0.53
1.05
Cynk (mg)
0.59
1.19
Miedź (mg)
0.07
0.15
Mangan (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: bulion warzywny, masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny potrawki z kurczaka 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania potrawki z kurczaka

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Groszek zielony
125 g
1/2 szklanki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 g
Marchewka mrożona
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 125 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
60.00