Przepis na kurczaka hanoi krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra, czosnek, cukier, przyprawa pięć smaków
To będzie niezbędne
patelnia duża, praska do czosnku

Pierś z kurczaka umyj i osusz i pokrój w większe kawałki. Przełóż do miski.

Dodaj pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę przyprawy 5 smaków, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Na patelni rozpuść cukier z trzema łyżkami wody, tworząc karmel. Wyłóż na niego zamarynowanego kurczaka i obtaczaj, aż cały kurczak pokryje się karmelem.

Smaż 3-4 minuty na dużym ogniu, uważając by cukier, za bardzo się nie spalił.

Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy.

Kurczaka hanoi podawaj z ryżem i warzywami.

Kurczak hanoi na białym talerzu
Kurczak hanoi
Koszt przygotowania dania
15.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Kurczak hanoi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku hanoi

Kurczak Hanoi to pyszny pomysł na przygotowanie mięsa drobiowego. Świetnie smakuje podany z ryżem i warzywami ugotowanymi na parze.

Przepis na kurczaka Hanoi jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku pierś z kurczaka umyj i osusz i pokrój w większe kawałki. Przełóż do miski. Dodaj pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę przyprawy 5 smaków, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Na patelni rozpuść cukier z trzema łyżkami wody, tworząc karmel. Wyłóż na niego zamarynowanego kurczaka i obtaczaj, aż cały kurczak pokryje się karmelem. Smaż 3-4 minuty na dużym ogniu, uważając by cukier, za bardzo się nie spalił. Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy. Kurczaka hanoi podawaj z ryżem i warzywami. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kurczaka Hanoi. Taki soczysty kurczak smażony na patelni idealnie sprawdzi się na obiad, który ma mieć w sobie azjatycką nutę. Ten dobry kurczak jest znacznie lepszy niż taki przygotowany w cieście.

Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6. miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Wartości odżywcze kurczaka hanoi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
138.61 kcal
277.22 kcal
Białko
19.26 g
38.51 g
Fenyloalanina
0.78 mg
1.55 mg
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kurczaku hanoi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
9.54 g
19.09 g
Węglowodany przyswajalne
9.43 g
18.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.11 g
0.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.24 g
4.48 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
2.59 g
Tłuszcze nienasycone
0.95 g
1.89 g
Tłuszcze jednonasycone
0.57 g
1.15 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
0.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
60.21 mg
120.41 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka hanoi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
7.42 µg (mcg)
14.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.72 mg
1.43 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina C
0.96 mg
1.93 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
0.93 mg
Retinol
7.42 µg (mcg)
14.85 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.33 mg
Niacyna
8.08 mg
16.15 mg
Foliany
8.38 µg (mcg)
16.76 µg (mcg)
Beta karoten
0.15 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka hanoi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
377.49 mg
754.99 mg
Potas
314.94 mg
629.88 mg
Wapń
11.85 mg
23.69 mg
Fosfor
190.67 mg
381.34 mg
Magnez
28.44 mg
56.89 mg
Żelazo
0.45 mg
0.90 mg
Cynk
0.65 mg
1.30 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka hanoi 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku hanoi

Lista alergenów dla kurczaka hanoi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na kurczaka hanoi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa pięć smaków
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kurczaka hanoi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Cukier
40 g
3 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na kurczaka hanoi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób