Sałatka z kurczakiem i fetą

Opublikowano: 22.05.2022 r., 11:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem i fetą
Sałatka z kurczakiem to delikatne połączenie najlepszych składników i źródeł białka, które zapewnią Ci sytości i energię na długi czas.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Grillowanie 20 min
164 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Roszponka - 1 garść (40 g)
  • Pomidory koktajlowe - 1 szklanka (250 g)
  • Ogórek konserwowy - 1 opakowanie (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (300 g)
  • Ser Feta - 2 plastry (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, grill, miska

Przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski.

Mięso natrzyj przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek.

Grilluj kurczaka na patelni bez tłuszczu.

Roszponkę włóż do miski, dodaj kurczaka, jajka przekrojone na ćwiartki, pomidorki przekrojone na pół i ogórki.

Całość posyp pokruszonym serem feta i polej odrobiną oliwy.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z kurczakiem i fetą

Sałatka z kurczakiem i fetą to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi. Sprawdzi się ona też jako dodatek do grilla. Poznaj przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą.

Przez dodatek jajek i chudego rodzaju mięsa — kurczaka moja propozycja jest wysokobiałkowa i lekkostrawna. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, roszponka lub inny rodzaj sałaty, pomidorki koktajlowe, kurczak lub inny rodzaj chudego mięsa, oliwa z oliwek, ogórki konserwowe i oryginalny ser feta lub ser typu feta.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Drugim głównym składnikiem jest kurczak, który należy do chudych gatunków mięs. Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Oprócz tych dwóch głównych składników moja sałatka jest pełna warzyw takich jak sałata, pomidory i ogórki, które dostarczają do naszego organizmu wiele cennych witamin. Jako dodatek postaw na oliwę z oliwek, która jest źródłem kwasów z rodziny n-3 i n-6.

Dokładnie jak zrobić sałatkę z kurczakiem i fetą opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Alergeny w sałatce z kurczakiem i fetą

Lista alergenów dla sałatki z kurczakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z kurczakiem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz przygotować dip na bazie jogurtu naturalnego, wystarczy, że oddasz pokrojony koperek lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
82.18
164.35
Białko (g)
8.18
16.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.82
3.63
Węglowodany przyswajalne (g)
1.25
2.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.14
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.63
9.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
3.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.66
5.33
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.05
4.10
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.22
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.62
143.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
50.33
100.65
Witamina B6 (mg)
0.27
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.34
Witamina C (mg)
4.73
9.46
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.55
Witamina E (mg)
0.57
1.14
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.86
57.71
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Niacyna (mg)
2.57
5.14
Foliany (µg (mcg))
15.97
31.94
Beta karoten (µg (mcg))
337.96
675.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
341.70
683.40
Potas (mg)
202.86
405.71
Wapń (mg)
49.82
99.64
Fosfor (mg)
101.18
202.35
Magnez (mg)
14.20
28.41
Żelazo (mg)
0.56
1.13
Cynk (mg)
0.55
1.10
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kurczakiem i fetą 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kurczakiem i fetą

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
40 g
1 garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 g
Pomidory koktajlowe
250 g
1 szklanka
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ogórek konserwowy
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Ser Feta
50 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
68.50