Potrawka z kurczaka z rosołu

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawka z kurczaka z rosołu podana w żeliwnej patelni.
Potrawka z kurczaka z rosołu
Potrawka z kurczaka z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawka świetnie pozwala wykorzystać mięso z wywaru, które zazwyczaj zostaje zmarnowane.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
712 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry z rosołu (800 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Kasza jęczmienna pęczak (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na potrawka z kurczaka z rosołu krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż.

Obierz marchew ze skórki i pokrój kostkę.

Cukinię pokrój w drobną kostkę.

Warzywa dodaj na patelnie i podsmaż przez 5 minut.

Posiekaj mięso z rosołu i dodaj do reszty składników, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj przez 5-7 minut, aż sos nieco odparuje.

Posiekaj koper i dodaj do potrawki, wymieszaj.

Kaszę pęczak ugotuj w osolonej wodzie.

Potrawkę podawaj z kaszą w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na potrawka z kurczaka z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat potrawki z kurczaka z rosołu

Potrawka z kurczaka z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa po gotowaniu bulionu. Sam bulion drobiowy może także stanowić dodatek do potrawki. Potrawka świetnie sprawdzi się podana z kaszą jęczmienną lub świeżym pieczywem. Przepis na potrawkę z kurczaka z rosołu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak z rosołu, marchewka, cebula, cukinia, śmietana kremówka, koper, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy, kasza jęczmienna pęczak.

Jak zrobić potrawkę z kurczaka z rosołu? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż. Obierz marchew ze skórki i pokrój kostkę. Cukinię pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj na patelnie i podsmaż przez 5 minut. Posiekaj mięso z rosołu i dodaj do reszty składników, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5-7 minut, aż sos nieco odparuje. Posiekaj koper i dodaj do potrawki, wymieszaj. Kaszę pęczak ugotuj w osolonej wodzie. Potrawkę podawaj z kaszą w głębokim talerzu.

Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminy i minerały takie jak witaminy z grupy B, witamina A, E i K. Zawiera również magnez, potas i fosfor. Potas wspomaga prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest ona także świetnym źródłem beta-karotenu, który jest niezbędny do produkcji witaminy A w naszym organizmie.

Podsumowując pyszna potrawka świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się także jako dodatek do makaronu lub ziemniaków. Potrawka to szybki sposób na wykorzystanie pozostałości po obiedzie z dnia powszedniego.

Alergeny w potrawce z kurczaka z rosołu

Lista alergenów dla potrawki z kurczaka z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak

Wartości odżywcze potrawki z kurczaka z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Potrawka z kurczaka z rosołu to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawka zawiera także dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych. Potrawka zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
158.29
712.28
Białko (g)
8.75
39.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
13.24
59.58
Węglowodany przyswajalne (g)
10.51
47.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
12.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
7.87
35.42
Tłuszcze nasycone (g)
4.85
21.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
13.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
8.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
4.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kasza jęczmienna pęczak.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.93
143.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
119.90
539.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.90
22.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.51
15.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.78
12.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.73
61.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
46.16
207.71
Potas (mg)
219.32
986.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.53
83.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
105.25
473.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.01
108.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
3.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
4.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny potrawki z kurczaka z rosołu 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania potrawki z kurczaka z rosołu

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
800 g
z rosołu
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 800 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Kasza jęczmienna pęczak
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Koszt składników
44.50