Kurczak po toskańsku

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:11 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak po toskańsku w białym garnku
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. Z poniższego przepisu powstaje smaczne drobiowe mięso w kremowym sosie z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
398 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion drobiowy (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Suszone pomidory (70 g)
  • Szpinak (125 g)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku

Przepis na kurczaka po toskańsku krok po kroku

Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Mięso dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką oregano. Natrzyj również przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Odstaw na około godzinę do zamarynowania.

Kawałki kurczaka obtocz w mące i strzepnij jej nadmiar.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż na nim kurczaka, aż ładnie się zarumieni z każdej strony.

Ściągnij kurczaka z patelni. Na tę samą patelnię wlej bulion i zagotuj.

Ponownie umieść w patelni kurczaka. Dodaj pokrojone, suszone pomidory. Całość gotuj kilka minut.

Wlej śmietanę i ponownie doprowadź do wrzenia. Posyp świeżymi liśćmi szpinaku.

Gotuj, aż sos zgęstnieje. Danie podawaj posypane parmezanem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po toskańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka po toskańsku

Kurczak po toskańsku to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. Z poniższego przepisu powstaje smaczne drobiowe mięso w kremowym sosie z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów.

Przepis na kurczaka po toskańsku przygotujesz w kilku krokach. Na początku przygotuj mięso. Pokrój je w kostkę i dokładnie natrzyj przyprawami. Potrzebne przyprawy to sól, pieprz, oregano i czosnek. Odstaw je na kilka minut by dobrze się zamarynowało. Następnie obtocz mięso w mące i podsmaż z każdej strony na złoty kolor na patelni. Takie mięso ściągnij z patelni. Wlej teraz bulion na patelnie i go zagotuj. Ponownie dodaj mięso i suszone pomidory. Chwilę całość podgotuj. Wlej śmietanę i doprowadź całość do wrzenia. Całe danie posyp świeżymi liśćmi szpinaku i gotuj, aż zgęstnieje. Tak przygotowany kurczak to świetny pomysł na danie z makaronem na obiad.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kurczaka po toskańsku w piekarniku to wystarczy, że podsmażonego kurczaka umieścisz w naczyniu żaroodpornym i dodasz do niego pozostałe składniki. Całość zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut. W ten sposób ten pyszny kurczak będzie wymagał mniejszej ilości pracy. W każdym wydaniu będzie na pewno bardzo dobry w smaku.

Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6-go miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Alergeny w kurczaku po toskańsku

Lista alergenów dla kurczaka po toskańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kurczaka po toskańsku

na 100g gotowej potrawy

W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
132.72
398.17
Białko (g)
14.31
42.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.15
18.46
Węglowodany przyswajalne (g)
5.18
15.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
2.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.74
17.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
8.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.80
8.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.24
6.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.20
132.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
73.46
220.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
1.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.70
17.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.37
64.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.34
Ryboflawina (mg)
0.18
0.55
Niacyna (mg)
5.62
16.87
Foliany (µg (mcg))
32.60
97.81
Beta karoten (µg (mcg))
624.14
1872.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
141.62
424.86
Potas (mg)
451.07
1353.21
Wapń (mg)
70.62
211.85
Fosfor (mg)
167.70
503.10
Magnez (mg)
37.23
111.68
Żelazo (mg)
1.19
3.58
Cynk (mg)
0.68
2.04
Miedź (mg)
0.13
0.39
Mangan (mg)
0.25
0.74
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po toskańsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po toskańsku

Koszt składników
94.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Suszone pomidory
70 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 70 g
Szpinak
125 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.17
Za 125 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Koszt składników
94.70