Ragout z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Cebula (100 g)
- Masło (80 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Bulion drobiowy (300 g)
- Pomidor (540 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na ragout z kurczaka krok po kroku
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Na patelnię wlej oliwę i podgrzej. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż dokładnie z każdej strony.
Przełóż kurczaka do innego naczynia.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij.
Dodaj mąkę i razem zasmaż.
Ciągle mieszając, dodaj bulion i śmietanę. Gotuj około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
W tym czasie pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj pomidory na patelnię, razem z koncentratem. Dokładnie wymieszaj i dodaj kurczaka.
Dopraw całość solą, pieprzem i oregano.
Gotuj razem przez 10 minut.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat ragout z kurczaka
Przepis na ragout z kurczaka to idealny pomysł na obiad. To pyszne danie z warzywami idealnie pasuje do ryżu, kasz czy makaronu.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ragout z kurczaka to już pokazuje mój sprawdzony przepis.
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej oliwę i podgrzej. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż dokładnie z każdej strony. Przełóż kurczaka do innego naczynia. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij. Dodaj mąkę i razem zasmaż. Ciągle mieszając, dodaj bulion i śmietanę. Gotuj około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj pomidory na patelnię, razem z koncentratem. Dokładnie wymieszaj i dodaj kurczaka. Dopraw całość solą, pieprzem i oregano. Gotuj razem przez 10 minut.
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Przygotowuje się go z samych warzyw lub z dodatkiem mięsa czy ryb. Cała tajemnica tego dania tkwi w tym, że przygotowuje się go w sosie np. w wywarze rybnym lub drobiowym wzbogaconym o zasmażkę. Pod określeniem ragout znajdziemy więc potrawy, których bazą są warzywa przygotowane w sosie. Tak przygotowane produkty możemy podawać samodzielnie lub z dodatkami takimi jak kasza, ryż, makaron lub bagietka.
Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Dania z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.
Jeśli wiesz już, jak się robi domowe ragout drobiowe, to nie czekaj i wykonaj to pyszne danie już dziś!
Alergeny w ragout z kurczaka
Lista alergenów dla ragout z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze ragout z kurczaka
Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.