Przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, łyżka cedzakowa

Mięso wymieszaj bardzo dokładnie z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

Zagotuj wodę w garnku.

Z mięsa uformuj malutkie pulpeciki.

Pulpeciki wrzucaj na gotującą się wodę, zamieszaj.

Gotuj pulpeciki 4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Wyłóż ugotowane pulpeciki i włóż je do czystego garnka.

Zalej pulpeciki przecierem pomidorowym, śmietanką oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli potrzebujesz, możesz dodać trochę wody lub dodać cukru (jeżeli sos będzie za kwaśny).

Zagotuj pulpety z sosem (gotuj 2 minuty na minimalnej mocy palnika od momentu wrzenia sosu).

Sos podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
11.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach drobiowych w sosie pomidorowym

Najprostszy i najszybszy pomysł na pyszne danie, na przykład na obiad. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym są uniwersalne – można podawać je na wiele sposobów. To niezwykle łatwy i szybki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym składa się zaledwie z trzech prostych składników oraz przypraw. Danie jest pyszne, łatwe i szybkie, więc będzie odpowiednie, jeśli nie masz za wiele czasu. Zobacz, jak zrobić pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – doskonały pomysł na coś dobrego do obiadu.

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym są fajnym pomysłem na szybką, pyszną i łatwą potrawę. W przepisie na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym wykorzystujesz minimalną ilość składników. Malutkie kuleczki zatopione w sosie pomidorowym są dobre do wielu propozycji na obiad. Stanowią one odpowiedni dodatek do ziemniaków. Jak zrobisz pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, równie pyszne będzie podanie ich z ryżem, kaszą albo makaronem. Przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym idealnie komponuje się z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi.

Mięso, przecier pomidorowy i śmietanka – tylko tyle potrzeba, by mieć pyszne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. Nie zapomnij o przyprawach – szybkie i łatwe pulpeciki z sosem pomidorowym są gotowe w krótkim czasie. Jak zrobić pulpety drobiowe w sosie pomidorowym? Polecam użyć odpowiedniego mięsa. Mięso z ud kurczaka bez skóry, do przepisu na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, będzie najlepsze, ponieważ pulpeciki nie będą tak suche, jak z piersi kurczaka. Wystarczy tylko wymieszać zmielone mięso z przyprawami: solą, pieprzem, natką pietruszki oraz czosnkiem. Z mięsa uformuj kuleczki (nie za duże, najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Ugotuj je w wodzie. Wrzucaj mięso na wodę gotującą się. Gotuj 4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Pulpeciki należy umieścić w nowym garnku, zalać przecierem pomidorowym oraz śmietanką i dodać sól, oraz pieprz. Sos z pulpetami zagotuj (do 2 minut po zagotowaniu). Jeżeli jest potrzeba, dodaj do sosu wodę. Można także dodać cukier, jeżeli uważasz, że sos jest za kwaśny.

Jeśli chcesz, do sosu można dodać jogurt naturalny zamiast śmietanki. Jeżeli chodzi o jogurt naturalny, nie można go poddawać zbyt wysokiej temperaturze. Wtedy z łatwością się zważy. Bezpieczniej będzie zahartować jogurt i dodać go o zaprzestaniu gotowania.

Pulpety drobiowe gotowane z sosem pomidorowym są jeszcze lepsze, jak będą mogły się przegryźć. Staną się bardziej smakowite. Doskonale sprawdzą się więc jako obiad „na drugi dzień”.

Wartości odżywcze pulpetów drobiowych w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
102.67 kcal
154.00 kcal
Białko
9.51 g
14.27 g

Węglowodany w pulpetach drobiowych w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
4.37 g
6.55 g
Węglowodany przyswajalne
3.52 g
5.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.30 g
7.95 g
Tłuszcze nasycone
4.18 g
6.27 g
Tłuszcze nienasycone
1.12 g
1.68 g

Składniki mineralne w przepisie na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
55.11 mg
82.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów drobiowych w sosie pomidorowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach drobiowych w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla pulpetów drobiowych w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania pulpetów drobiowych w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
400 g
mielone
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób