Piernik z powidłami
- Masło (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Miód (300 g)
- Cukier trzcinowy (70 g)
- Jajko - rozmiar L (3 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (370 g)
- Powidła śliwkowe (230 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Czekolada gorzka (140 g)
- Orzechy laskowe (50 g)
Przepis na piernik z powidłami krok po kroku
W rondelku zagotuj miód z masłem, cukrem i olejem. Mieszaj aż składniki się roztopią. Zostaw do ostygnięcia.
Do miski przesiej mąkę z łyżeczką sody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodaj 40 g przyprawy do piernika i dokładnie wymieszaj.
Gdy masa z miodu wystygnie dodaj jajka i ucieraj mikserem na średnich obrotach.
Dodaj sypkie składniki i wymieszaj dokładnie.
Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i piecz w 160 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie podziel go na 3 blaty.
Dwa dolne blaty posmaruj powidłami. Złóż ciasto z powrotem delikatnie dociskając.
Do rondelka (możesz użyć tego po masie miodowej) wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę.
Podgrzewaj aż się rozpuści i powstanie jednorodna polewa.
Polewą posyp piernik i posyp pokruszonymi orzechami.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika z powidłami
Prezentujemy przepis na piernik z powidłami. To idealny świąteczny przepis, który nie wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na dzień przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.
Jeśli martwisz się ile czasu wcześniej należy przygotować piernika z naszego przepisu to uspokajam, że wystarczy zrobić go dzień przed podaniem. Dzięki przeczekaniu w chłodnym miejscu nabiera ono dodatkowej wilgotności z powideł.
Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.
Jeśli potrzebujesz wskazówek jak zrobić piernik z powidłami to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.
Alergeny w pierniku z powidłami
Lista alergenów dla piernika z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
W przepisie na piernik z powidłami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze piernika z powidłami
W dawnych czasach pierniki wykorzystywano do leczenia przeziębień. Nie jest to przypadkowe, ponieważ przyprawy korzenne wykorzystane do ich przygotowania mą m.in. działanie bakteriobójcze.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.